MENIU

Dan Dungaciu, previziuni pentru Europa: Migrația, o mare presiune pentru proiectul european

Geopoliticianul și socilogul Dan Dungaciu a explicat, într-o intervenție la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, că problema cu care se confruntă în acest moment Europa, migrația, își va pune amprenta pe noul an.

"Problema migrației va fi una dintre provocările pe care Europa nu le-a avut de la momentul constituirii ei. Problema nu ține doar de migranți, ci de faptul că toate problemele sunt legate într-un asemenea fel încât e foarte greu să găsești soluții pe termen scurt. Fiind an electoral și pentru Germania și pentru Franța, liderii politici trebuie să dea răspunsuri în privința acestei probleme", a explicat Dan Dungaciu.

De asemenea, geopoliticianul a mai susținut că această criză a migrației va avea un cuvânt de spus și în ceea ce privește proeiectul european pentru anul 2016.

"Noi constatăm că, din păcate, fricile europene nu se distribie spre instituțiile europene, ci spre instituțiile naționale. Asta este o mare presiune pusă pe proiectul european ca atare. Trebuie să privim criza migrației concomitent cu viitorul proiectului european ca atare. În urma acestei crize, proiectul european nu va mai arăta așa cum arată astăzi. Este o enormă provocare pentru Europa", a continuat Dungaciu.

Acesta a analizat și situația de la Chișinău, acolo unde președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, este nevoit să ia o decizie în ceea ce privește funcția de premier.

"La Chișinău lucrurile sunt într-o altă logică. Dacă ar fis să uităm momentele de astăzi, pentru prima dată s-a ajuns la o coaliție formalizată de 56 de deputați. Președintele este pus sub o presiune, are 56 de semnături pe birou și urmează să desemneze premierul. Ce va face Timofte, va forța alegerile anticipate sau va merge pe mâna unui premier pe care partidul democratic îl dorește în acest moment?", a mai spus Dan Dungaciu.