MENIU

Dan Dungaciu: "Mișcarea lui Nicolae Timofti a fost una de armistițiu". Ce trebuie să facă România

Directorul Institutului de Ştiinte Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a declarat, vineri seară, la Realitatea TV, că lucrurile se îndreaptă spre un oarecare echilibru în Republica Moldova, după ce premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Păduraru, s-a retras, iar scenariul alegerilor anticipate a căzut. În ceea ce privește atitudinea pe care România ar trebui să o adopte, Dungaciu a punctat faptul că statul român trebuie să investească în Republica Moldova și să realizeze un pact, după modelul celui de la Snagov, semnat în 1995.

"Alaltăieri era cert un singur lucru în Republica Moldova, faptul că desemnarea lui Plahotniuc nu e agreată în spațiul euroatlantic și asta a rezultat foarte clar după un interviu pe care ambasadorul Marii Britanii la Chișinău l-a dat unei televiziuni de acolo (...) Astăzi-dimineață, deja armele au început să iasă din teacă. Mișcarea lui Nicolae Timofti a fost una de armistițiu (...) Lucrurile se îndreaptă spre un echilibru instabil, dar echilibru. Se vor strânge suficient de multe voturi, aproape de 60, pentru a vota acest premier, guvernul va trece și va începe să funcționeze", a spus Dan Dungaciu. 

Cu toate acestea, punctează Dungaciu, "pe termen mediu problemele nu se vor rezolva" pentru Republica Moldova.

"Presiunea pe România va veni dintr-un mod de relaționare a României cu viitoarea guvernare. Modul în care România va relaționa cu acea guvernare pune mare presiune pe România. România are un element în politica internă pe care l-a neglijat: Pactul de la Snagov, făcut în 1995 când toți președinții de partide au semnat un document când și-au asumat proiectul euroatlantic indiferent de unde s-au aflat ei. După acest model cred că România trehuie să găsească un pact pentru Republica Moldova", a explicat Dungaciu. 

Alegerile anticipate sunt, însă, evitate, mai spune directorul Institutului de Ştiinte Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

"Nu se mai discută nici măcar programul de guvernare, el deja există. Se discută repartiția în guvern (...) Strada este evident nemulțumită. Compromisul nu e mulțumitor pentru stradă. Va începe mâine o confruntare între stradă și autorități. Miza va fi câți oameni vor fi în stradă. Dacă strada va încerca să facă o mișcare revoluționară, asta urmează să vedem", a adăugat Dungaciu. 

În ceea ce privește România, Dungaciu a explicat:

"România să facă achiziții în Republica Moldova pe care le controlează (...) un fond de investiții pe care România trebuie să îl facă. Miza României e să reducă decalajele dintre UE și Moldova (...) Există în Republica Moldova, în acest moment, locuri în care se poate investi. Noi, în România, nu avem nicio instituție care să se ocupe în mod precis de Republica Moldova. Neinstituționalizarea declarațiilor politice arată lipsa de proiect a României.

Acest moment în Republica Moldova este o miză pentru România, mult mai departe este o miză pentru spațiul euroatlantic, care se interesează puțin pentru asta (...) România ca stat partener ar trebui să arate că are un proiect pozitiv, care se și concretizează".

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Păduraru, a anunțat vineri că se va retrage din funcţia desemnată, întrucât majoritatea parlamentară existentă îl propune pe Pavel Filip. Păduraru a anunţat că preşedintele Timofti a semnat deja decretul prin care se abrogă desemnarea lui pentru funcţia de premier.

Reamintim că majoritatea parlamentară declarată i-a solicitat președintelui Nicolae Timofti revocarea decretului prin care Păduraru a fost numit, joi, la conducerea guvernului și desemnarea lui Pavel Filip în funcția de premier, potrivit Moldpres.

Mai multe articole despre:
Republica Moldova Nicolae Timofti dan dungaciu