MENIU

Dacian Cioloş, despre bugetul pe 2016. Ce spune despre mărirea salariilor bugetarilor cu 10%

<p>Salariile, momentul adevărului</p>

Premierul Cioloş a vorbit, în emisiunea Jocuri de Putere cu Rareş Bogdan, de la Realitatea TV, despre proiectul pentru bugetul României pentru anul 2016, dar şi despre deficitul bugetar pe care şi-l propune guvernul său şi despre creşterea cu 10% a salariilor bugetarilor.

Dacian Cioloş a explicat cum vede schimbările din sistem: "Vom ajunge cu schimbarea până unde va fi nevoie. Nu e o schimbare decisă înainte, vor fi schimbaţi cei care nu performează. Vrem o depolitizare, dar nu vrem ca aceste lucruri să fie un scop în sine. Principalul criteriu este eficienţa.

Vom folosi evaluări cotidiene, dar vom face şi evaluări globale, când observăm că o anumită structură nu funcţionează. Intenţia nu e de a schimba cu orice preţ. Acolo unde au fost introduşi în sistem oameni care au venit cu alte sarcini decât aceea de a-şi face treaba ca funcţionari vom lua toate măsurile, în limita legii". 

Premierul Dacian Cioloş a vorbit şi despre mediul de afaceri din România şi ce şi-a propus în privinţa acestuia.

"Am câţiva oameni în Guvern care cunosc mediul de afaceri. Am avut o primă discuţie pe problematica economică, vom avea o alta în weekendul care vine, după care Costin Borc va organiza o primă întâlnire cu mediul de afaceri", spune premierul.

În privinţa deficitului bugetar, Dacian Cioloş a explicat care sunt aşteptările guvernului.

"Nu e suficient un an ca să calculăm MTO-ul, pentru că se calculează în mai mult de un an, iar în privinţa deficitului ne propunem să fie sub trei la sută", a precizat Cioloş, explicând şi care au fost principalele obiective: 

"Am pornit cu obiectivul de a respecta deciziile Parlamentului şi să venim cu creşteri pentru Educaţie, Sănătate şi investiţii în infrastructură. Din primele discuţii cu doamna ministru de Finanţe, avem posibilitatea să venim şi cu investiţii în infrastructură". 

În privinţa legii prin care se măresc salariile bugetarilor cu 10%, Dacian Cioloş a explicat decizia guvernului.

"Ce ar fi putut face Guvernul? Nu ştiu ce marjă ar fi avut să nu aplice decizia Parlamentului. Decizia o să ducă şi la creşterea performanţei....Ar fi fost un risc de amânare a legii bugetului şi o risipă de energie în disputa cu Parlamentul.

După o discuţie cu membrii guvernului am decis ca atunci când preşedintele va promulga legea să o aplicăm, cu obiectivul să ne concentrăm pe legea salarizării unice cu un pachet de legi şi în cursul anului viitor să venim cu acest pachet: reforma administraţiei şi legea salarizării unice. Să facem astfel încât să fie coordonate. Pentru că un astfel de proces trebuie să aibă nu doar o susţinere politică, dar vrem şi încrederea administraţiei.