MENIU

Dacian Cioloş, mandatat să meargă la Consiliul European: A fost iniţiativa lui Iohannis

<p>Cioloș</p>

Prim-ministrul Dacian Cioloș a primit aviz pozitiv din partea parlamentarilor pentru a reprezenta România la Consiliul European. "A fost inițiativa domnului președinte", a spus Cioloș, după ieșirea de la audiere. 

UPDATE 16:35. Audierea a luat sfârșit. Dacian Cioloș a primit aviz pozitiv din partea parlamentarilor. La ieșire, premierul a declarat:

"Discuția a fost pe conținutul mandatului, dar am discutat și aspecte generale legat de aceste puncte. Dincolo de participarea mea la acest consiliu și de mandatul care a fost votat, eu am recomandat celor două comisii și chiar am făcut propunerea de a avea o întâlnire în următoarele luni, probabil două - trei luni dat fiind faptul că una din prioritățile este să începem pregătirea agendei României pentru Președinția UE din 2019 și vrem să ne pregătim la nivel guvernamental, dar și să organizăm o discuție cu instituțiile din România care vor fi implicate în proces. Am sugerat să avem dincolo de acest consiliu, să continuăm colaborarea între guvern și parlament pe problematica europeană și din această perspectivă mai largă".

Cioloș a punctat că a fost inițiativa președintelui Klaus Iohannis să îl delege ca reprezentant al României la Consiliul European: "A fost inițiativa domnului președinte, am primit o scrisoare în care îmi spunea că mă deleagă să particip și la una din întâlnirile săptămânale, pe care le am cu dânsul, am discutat și despre acest lucru. Deci a fst inițiativa dânsului".

Ciolos a fost audiat în Parlament, pe marginea mandatului cu care va reprezenta România la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Dacian Cioloş a declarat referitor la refugiaţi că: România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare care nu ar rezolva problema de fon, ci doar cauzele.

Terorismul. România va susţine activ, inclusiv cu schimbul de informaţii între statele membre pentru a ţine sub control suspecţii. Pe Termen mai lung pentru evitarea radicalizării pe acestă perspectivă.

Marea Britanie, în UE. România a afirmat că dorim rămânerea Marii Britanii în UE, un lucru în interesul ambelor părţi.

Președintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloș să reprezinte România la următoarea ședință a Consiliului European.

Dacian Cioloș cere avizul Comisiilor pentru Afaceri Europene sa mearga la Consiliul European ce va avea loc între 17-18 decembrie la Bruxelles.

Comisiile dau aviz, dar daca vor sa modifice mandatul, trebuie un vot în plenul Parlamentului.