MENIU

Dacian Cioloș renunță la comasarea alegerilor

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a anunțat că renunță la comasarea alegerilor, aceasta fiind una dintre propunerile înscrise în programul de guvernare, potrivit Realitatea TV.

De altfel, 16 ONG-uri grupate în Campania Politică fără Bariere și-au exprimat nemulțumirea față comasarea alegerilor propusă de premierul desemnat, Dacian Cioloș, în programul de guvernare și cer retragerea ei.

În schimb, aceleași organizații salută ideea de alegere a primarilor în două tururi de scrutin.

„Această prevedere conţine ideea de sorginte totalitară potrivit căreia procesele electorale ar avea un impact negativ asupra societăţii, ceea ce contravine flagrant principiului democratic fundamental al exercitării puterii de către popor prin desemnarea de reprezentanţi prin alegeri. Știm cu toții că democrația este costisitoare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm economii la buget prin eliminarea mecanismelor democratice”, se precizează în mesajul Campaniei pe Facebook.

Pe fond, organizațiile consideră că unificarea ar duce la o procedură greoaie de vot, lucru încalcă drepturile cetățenești așa cum sunt recunoscute în Constituție și de către CCR. În plus, combinarea mesajelor de nivel local, național și european nu ar face decât să confuzeze alegătorul.

Guvernul Cioloș vrea amendarea, de urgență, a legislației electorale: alegeri locale în 2 tururi