MENIU

Cum vor deputaţii să le pună pumnul în gură jurnaliştilor. Ce vor să interzică la votul secret

<p>Urmează o săptăm&acirc;nă plină &icirc;n Parlament: Revocarea lui Tăriceanu și votul legii dării &icirc;n plată</p>

Nu de puține ori, jurnaliștii au reușit să înregistreze și să difuzeze imagini cu voturile secrete ale aleșilor. Nemulțumiți, deputaţii vor să interzică filmarea votului secret cu bile, urmând ca în şedinţa Biroului Permanent de luni să se ia în discuţie modificarea articolului din Regulament referitor la accesul presei în sala de plen. Mate Andras Levente (UDMR) a susţinut că neprotejarea dreptului la vot secret se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, și și-a avertizat colegii că s-ar putea trezi cu o plângere penală. Iată stenograma ședinței din Biroul Permanent al Camerei Deputaților în care s-a discutat această problemă

Florin Iordache:

Din punctul meu de vedere, astfel de camere de luat vederi împietează asupra secretului votului şi de aceea eu aş vrea, dacă nu acum, poate la viitoarea şedinţă de Birou permanent, acest articol să-l modificăm, astfel încât la votul final să nu poată fi instalate camere de luat vederi care să impieteze asupra secretului votului.
Valeriu Zgonea:

Este o decizie din 2001, care a fost modificată şi completată în 2010 şi care spune aşa: „Jurnaliştii acreditaţi la Camera Deputaţilor, menţionaţi în capitolul I, art.1, alin.1, rămân pe durata desfăşurării şedinţelor plenare în spaţii special amenajate pentru presă sau care se alătură echipei de filmare în locul stabilit pentru instalarea camerei de luat vederi. Lojile presei sunt situate în balconul unu, numerele 1, 2, 10 şi 11 şi sunt astfel amenajate încât să nu fie permisă circulaţia către lojile destinate presei şi cele destinate publicului”. Eu vă propun în felul următor: luni, la Biroul permanent, liderii grupurilor parlamentare şi membrii Biroului permanent să aibă decizia din 2001 şi modificarea din 2010 şi, în funcţie de aceasta, liderii sau cineva care vrea să facă o propunere, să aibă o majoritate, facem modificarea.

Mate Andras-Levente:

Într-adevăr, sunt puţine Parlamente în care presa şi cei care nu sunt demnitari – deputaţi sau senatori – au acces în sala de plen. Dacă noi vrem ca această instituţie să fie respectată, atunci trebuie să respectăm anumite reguli şi noi. Atunci când Statutul deputatului şi senatorului spune de votul secret şi atunci când Regulamentul Camerei Deputaţilor vorbeşte de votul secret, aceasta înseamnă că cei care conduc şedinţa sau cei care asigură desfăşurarea votului trebuie să asigure acest secret al votului. Acest lucru, din punct de vedere al dreptului.

Atunci când deputatului i se lezează acest drept de către cel care trebuie să asigure, încalcă dispoziţiile articolului 297 din Codul penal nou, care spune foarte clar, coroborat cu articolul 308 din Codul penal, care vorbeşte că şi deputatul şi senatorul sunt funcţionari publici.

Adică fapta funcţionarului public, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, adică cel care trebuie să asigure secretul votului, care nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi, prin aceasta, cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor, adică dreptul la votul secret, sau a intereselor legitime, adică dreptul de a putea vota secret, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. Eu cred că trebuie să asigurăm pentru fiecare deputat, pentru că, altfel, ne putem trezi cu această plângere penală.

Valeriu Zgonea:

Deci, ne vedem luni. Domnule secretar general, vă rog să aveţi în vedere acest lucru. Şi, dacă se creează o majoritate şi există un text, vom discuta. Dacă nu, rămâne cel din 2010.