MENIU

CSM a decis: Kovesi poate rămâne la Parchetul General

Codruța Kovesi are motive de bucurie, pentru că poate rămâne în continuare la actualul loc de muncă. CSM a respins cererea Secției de anchetare a magistraților de încetare a delegării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General.

Procurorii din CSM au respins joi solicitarea depusă de Secția de anchetare a magistraților de încetare a delegării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General. Procurorul Adina Florea de la secția specială ceruse, după plasarea lui Kovesi sub control judiciar, încetarea delegării Laurei Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General. 
 
În 28 martie, fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar de către Secția pentru anchetarea magistraților, într-un dosar instrumentat de Adina Florea și legat de aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa. Laurei Codruța Kovesi i-au fost impuse mai multe interdicţii, între care şi dreptul de a mai exercita profesia de procuror la Parchetul General.
 
A doua zi, Secţia specială a cerut CSM încetarea delegării Laurei Codruța Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General.
 
Joi, la o zi după ce instanţa supremă a decis revocarea controlului judiciar în cazul lui Kovesi, Secţia pentru procurori din CSM a hotărât că solicitarea Secției speciale "a fost făcută în afara oricărui cadru legal".
 
"Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea nr. 1.172/P/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, referitoarea la aplicarea art. 57 alin.7 din Legea nr. 303/2004, republicată. În emiterea soluţiei, Secţia pentru procurori a avut în vedere că solicitarea PÎCCJ - SIIJ, de a dispune încetarea delegării unui procuror ca urmare a luării unei măsuri preventive, a fost făcută în afara oricărui cadru legal. Hotărârile Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pot fi cenzurate doar de către o instanţă de judecată, iar nu de către procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie", este decizia CSM, potrivit Agerpres.
 
Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 9 iulie 2018. Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a decis ca Laura Codruţa Kovesi să fie delegată la Parchetul General - Serviciul de îndrumare şi control.
Mai multe articole despre:
Parchetul General Codruţa Kovesi decizie csm