MENIU

Cristina Guseth, audiată în C. Juridice: Sugerați că sunt o marionetă. Pe ce vă bazați?

Cristina Guseth a fost audiată în Comisia Juridică pentru postul de ministru al Justiției. Inițial, audierea era programată la ora 16.00. Aceasta a fost pusă în dificultate de întrebările parlamentarilor juriști. După ce a fost întrebată de către un senator PSD de unde ar începe ea studierea unui dosar penal, Guseth, care nu are studii juridice, a declarat: ”Sugerați că sunt o marionetă, pe ce vă bazați? După ce a obținut avizul favorabil de la comisie, Guseth a admis că nu era pregătită pentru funcția de ministru, dar va depune eforturi în acest sens.

Update 21.09 În final, Guseth a obținut aviz favorabil pentru funcția de ministru al Justiției. 

UPDATE 19:42 Cristina Guseth a răspuns: ”Doamna Jipa, de cand este rolul ministrului sa studieze un dosar? Dvs sugerati ca sunt o marioneta. Pe ce va bazati?”

UPDATE 17.39 Remus Cernea a intervenit cu o intrebare: ”Va cunosc activitatea e multi ani. In luna iunie CEDO a decis ca pentru cuplurile formate din persoane de acelasi sex sa existe casatorii sau parteneriat civil. Ministrul de justitie roman la acea vreme a recunoscut ca in Romania s-a produs o importanta schimbare de mentalitate. Dvs. veti sustine public o legislatie conforma cu legile deja adoptate din majoritatea tarilor europene? Dvs veti sustine o legislatie care sa fie in acord cu decizia CEDO”, a întrebat Cernea. 

UPDATE 19.36  În încercarea de a o pune în dificultate, Ruxandra Jipa, senator PSD, a întrebat-o pe Cristina Jipa de unde începe studierea unui dosar penal. 

UPDATE 19.35 Cristina Guseth a mai anunțat care sunt obiectivele sale în mandat:

Imbunatatirea managementului (sistemului juridic - n.r.) Operationalizarea agentiei bunurilor disponibilizate care va duce la recuperea prejudiciului rezultat din infractiuni. Un alt obiectiv: selectia magistratilor, care sa fie facuta transparent, meritocratic. Sa contribui la consolidarea rolului ICCJ in ceea ce priveste modificarea jurisprudentei. Sa cresc implicarea societatii civile. Conditiile din penitenciare care pot atrage decizii CEDO. Imi propun sa imbunatatesc capacitaea instantelor si parchetelor. Sa adun bani europeni cu care sa reusesc sa imi ating obiectivele enuntate mai sus. Sunt preluate din strategia 2015-2020.

UPDATE 19:10. Iată cele mai importante declarații ale lui Guseth:

Buna ziua, mă aflu astazi aici în calitate de director Freedom House si ministru propus de Dacina Ciolos, pentru Justitie. Este ceea ce am facut de-a lungul ce am facut, am intalnit 1000 de magistrati. Stiu ca am o problema, nu sunt absolvent de drept, ci de Telcomunicatii, dar cred ca aceasta problema poate fi depășită. In Europa nu toti minstrii sunt absolventi de Drept, în Suedia un chimist, în Franța un economist, în Marea Britanie, un jurnalist.