MENIU

Cristian Tudor Popescu, despre Iohannis și Ponta: Magistrul loază și ucenicul forfotă

Editorialistul și criticul de film, Cristian Tudor Popescu, a comentat, miercuri seară, la Realitatea TV, impresia pe care i-a lăsat-o prima confruntare televizată, înaintea turul doi al alegerilor prezidențiale, între candidatul ACL, Klaus Iohannis, și candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, precum și momentele-cheie care fie au trădat lipsa de fairplay, fie incorectitudinea candidaților, în modul de abordare a anumitor subiecte.

”Victor Ponta a fost așa cum îl știm și îl stiu, Klaus Iohannis a fost așa cum nu îl știm. Victor Ponta a fost șmecher, agresiv, tupeist, blufând, jucând la cacealma, a dat doar una din cacealmalele domnului Ponta, aceea cu arestarea și urmărirea penală a deputaților, respectiv a miniștrilor. Au fost multe mai multe, ziarul Gândul le-a inventariat. De pildă, una gravă: domnul Ponta a afirmat, în discuția despre votul din diaspora că, potrivit Comisiei de la Veneția, nu e posibilă schimbarea regulilor electorale, în timpul campaniei. Nu este așa. Curtea Constituțională prevede această posiblitate, bazat pe recomandarea Comisiei de la Venenția, pentru cazuri deosebite, care afectează drepturile fundamentale ale alegătorilor, să se poată interveni chiar și în campanie electorală. Ori, eram într-un asemenea caz, pentru că, în turul unu, a fost afectat dreptul fundamental al cetățenilor la vot. Nimic altceva, drept pe care domnul Ponta l-a categorisit drept 'o lozincă', atunci când domnul Iohannis i-a spus 'e vorba de dreptul românilor la vot', a spus că asta e o lozincă. Domnul Iohannis, însă, nu a replicat, a ratat. De asemenea, când i-a aruncat cifra cu 2,6, punctul de TVA, domnul Iohannis nu a reacționat (...) nu se poate, în funcție de evaziunea fiscală și de colectare, nu se poate da o cifră foarte exactă și totusi, domnul Ponta, cu tupel care îl caracterizează, a plasat aceste cifre, iar Iohannis nu a reacționat”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Cu privire la impresia lăsată de Klaus Iohannis, în urma acestei dezbateri televizate, jurnalistul a afirmat că ”domnul Iohannis a oferit o față a domniei sale, pe care nu i-am văzut-o până acum. A fost improvizat, inconsistent, chiar bombastic”. Cristian Tudor Popescu a criticat modul în care candidatul ACL și-a anunțat venirea la Realitatea TV și afirmația, din textul de pe Facebook, prin care anunța că lasă la o parte orgoliul și participă la dezbatere.

”De ce a fost domnul Iohannis așa cum nu îl știm? Domnul Iohannis ne spune, de mai bine de o lună de zile, că e omul lucrului bine făcut. Pai cum se potrivește așa ceva, cum se bordește așa ceva cu faptul că domnul Iohannis, "neamțul" chibzuit, cel care face lucrurile temeinic, cel care ne tot vorbea de reguli și de soliditate, vine într-o emisiune, anunțând cu 45 de minute înainte. Aflu, astăzi, că și staff-ul lui a fost lăsat cu gura căscată, în momentul în care, domnul Iohannis a hotărât să vină la emisiune. Cum se potrivește această buznă data de domnul Iohannis, cu toată imaginea asta a lui, de om așezat, de om chibzuit, omul lucrului bine făcut, care vine fără niciun consilier, fără niciun om din echipă, fără niciun document la el, fără pregătirea tehnică a întâlnirii. Poate nu folosea documentele cu care venea, dar trebuia să le aibă pe masă și sub control. Era o minimă considerație față de susținătorii săi și față de telespectatori. Cum se potrivește omul lucrului bine făcut cu afirmația din textul de pe Facebook, cu care anunța că vine la dumneavoastră, că "o face lăsând la o parte orgoliul"? Păi, ce înseamnă asta? Că s-a opus, până acum, că a blocat această întâlnire, așteptată de o întreagă națiune, din orgoliu? Până acum, a fost orgolios? Iată, deci, domnul Iohannis a oferit o față a domniei sale, pe care nu i-am văzut-o până acum. A fost improvizat, inconsistent, chiar bombastic”, a detaliat jurnalistul.

Întrebat care au fost, în opinia sa, momentele lipsite de fairplay, din cadrul dezbaterii televizate, editorialistul Gândul, Cristian Tudor Popescu a răspuns:

”Au fost multe, dar domnul Ponta nu trebuia să amintească despre acea întâlnire, a încălcat o regulă pe care noi, jurnaliștii, o respectăm, 'off the record', a întâlnirii care nu este dedicată difuzării publice, iar ditamai politicianul nu respectă așa ceva. Apoi , în momentul în care scoate biblia, ca să apese, încă o dată, exact pe campania murdară de care îl acuza Klaus Iohannis, sugerând faptul că domnul Iohannis nu e un bun creștin, i-a scos biblia ca și cum ar fi vrut să gonească satana. De asemenea, la un moment dat, i-a spus 'vii dumneata, ca un moșier'. Care moșier? Totuși, nu am auzit ca domnul Iohannis să aibă pământuri în proprietate. Moșier este un cuvânt din arsenalul domnului Iliescu. În 1996, striga domnul Iliescu: 'dacă îl alegeți pe Emil Constantinescu, vin moșierii și ungurii peste noi'. Deci, folosind acest cuvânt din arsenalul lui Iliescu, domnul Ponta mai spune: 'vii dumneata aici, în România, să ne faci nouă ordine?'. Era exact campania de care ]l acuza domnul Iohannis și domnul Ponta făcea ochișorii aceia, care i-au făcut pe internauți să îl numească Mickey Mouse. De fapt, nu a făcut decât să întărească acele campanii murdare, la adresa lui Klaus Iohannis”, a răspuns jurnalistul.

În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, Cristian Tudor Popescu a punctat, ca fiind 'incorect', momentul în care 'i-a pomenit de portofel' lui Victor Ponta, în contexul vizitei făcute de premier la Torino, când i-a spus unui român: „Dacă veniţi acasă, pregătiţi-vă portofelul”. 

”Klaus Iohannis nu pot să zic că fost lipsit de fairplay, dar a fost incorect, când i-a pomenit de porfofel. Domnul Iohannis a mizat pe sonoritatea cuvântului portofel, care înseamnă tăieri de pensii, de salarii sau eventual hoție. Și a mai fost un truc, pe care l-a folosit Klaus Iohannis, răspunsul la manipularea cu cifre a domnului Ponta. Unele dintre ele erau false, necontrolate, jumătăți de adevăr, uneori, de către domnul Ponta, dar conta cantitatea de cifre, care dă impresia spectatorilor de competență și adevar. E, în fața acesteor metode, de manipulare, domnul Iohannis a folosit un procedeu de contra-manipulare, care seamănă cu ce făceam în copilărie, cu jocul ăla stupid:  'spune o cifră: 10. 11, te-am bătut!'. Nu avea cum să riposteze domnul Ponta, pentru că cifra nu avea sursă, nu putea să invoce Institutul Italian de Statistică, iar, la pensionari, a fost și mai praf”, a precizat gazetarul.

Pe de altă parte, întrebat cum i-ar caracteriza într-un cuvânt, pe fiecare dintre cei doi contracandidați, Cristian Tudor Popescu a afirmat:

”Pentru domnul Ponta, am găsit: ucenicul forfota și pentru domnul Iohannis, am găsit: magistrul loaza. Pentru că  domnul Ponta a încercat să pară profesor și prin hârtiile cu care a venit și cifrele pe care le-a tot debitat, însă, a arătat ca un elev agitat care forfotea prin studio, în vreme ce, domnul Iohannis a arătat ca un profesor distins, senatorial, magister, în schimb, cunoștințele domniei sale s-au dovedit a fi la nivelul unei loaze”, a încheiat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.