MENIU

Cristian Adomniței, reținut de DNA pentru 24 de ore. Șeful CJ Iași află dacă va fi arestat preventiv

Președintele Consililului Județean Iași, Cristian Adomniței, a fost reținut, joi seară, de procurorii DNA, după mai bine de șapte ore de audieri. Asupra acestuia planează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și a unor infracțuni de fals, pentru un proiect cu fonduri europene. La audieri au fost aduși și doi angajați ai Consililui Județean, printre care și șefa Direcției de Proiecte Europene. 

UPDATE 23:00: Direcția Națională Anticorupție informează că procurorii l-au reținut pe președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual, urmând a fi prezentat vineri Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

În dosar, procurorii DNA — Serviciul Teritorial Iași au luat aceleași măsuri față de Cristina Jinga, director executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă, Carmen Irimescu, șef al Serviciului Proiecte și Parteneriate, ambele din CJ Iași, Letiția Popa, administrator al unei firme, printre acuzațiile reținute în sarcina acestora fiind abuz în serviciu, daca funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, respectiv instigare sau complicitate la această infracțiune.

UPDATE 20:00: Cristian Adomniței a fost reținut de procurorii DNA pentru 24 de ore.

Adomniței și cei doi angajați au fost ridicați de DNA în jurul ore 13.00. Cele două persoane au fost reţinute pentru abuz în serviciu în dosarul de la CJ Iaşi: Teodora Jinga, şefa Direcţiei de Proiecte Europene, şi Carmen Irimescu, şefa Serviciului Proiecte şi Parteneriate la Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, scrie presa locală.

Şeful Consiliului Judeţean Iaşi a confirmat pentru Ziarul de Iaşi că se află la audieri.

 Pe de altă parte, el a infirmat faptul că ar fi fost săltat din trafic, aşa cum s-a zvonit. "Sub nicio formă nu am fost ridicat din trafic. Am fost chemat la audieri şi aştept", a subliniat Adomniţei. Şeful CJ a ţinut să adauge: "Dosarul este acelaşi, de unde fonduri europene, nu ştiu"... "Am sentimentul că sunt singurul din sat care nu ştie sau nu înţelege ce se întâmplă în jurul său...”, a mai comentat Adomniţei.

Pe 15 aprilie au fost perchezitii de amploare ale DNA, la sediul CJ Iași și la alte 18 instituții publice din județul Iași. Sunt vizate acte de corupție din ultimii doi ani, în centrul anchetei aflându-se un contract de promovare a municipiului Iași.

La momentul resoectiv, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iași au efectuat  cercetări într-o cauză penală ce vizează ”suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni de fals, comise în perioada 2013-2015”. 

Consiliul Județean Iași este una dintre instituțiile la care au descins procurorii DNA. Se fac percheziții la două dintre direcțiile instituției - Direcția Economică și cea de Investiții.

Printre persoanele vizate în dosarul DNA s-ar afla și șeful CJ Iași, liberalul Cristian Adomniţei, potrivit unor surse judiciare citate de Realitatea TV.

Procurorii au suspiciuni cu privire la un contract de promovare a municipiului Iași, potrivit surselor citate. Este vorba de un contract de 350.000 euro neonorat.

"În cursul zilei de 15 aprilie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 21 locații situate în municipiul Iași, din care 19 la sediul unei instituții publice", se arată într-un comunicat al DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Ce a spus Adomniței despre percheziții 

 În ziua respectivă, Cristian Adomnitei, a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj referitor la prechezitiile efectuate astazi de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), la sediul institutiei pe care o conduce.

 "La fel ca institutiile judiciare ale Statului roman, imi doresc ca adevarul sa iasa la suprafata. Am incredere in actul de justitie si sustin orice actiune care conduce la elucidarea situatiei anchetate de DNA la Consiliul Judetean Iasi. Toata munca din ultimii 3 ani a administratiei pe care o conduc este umbrita de acest eveniment, si, tocmai de aceea, imi doresc sa vedem cat mai repede rezultatele anchetei. Raman atasat angajamentului de a transforma Iasul intr-un oras cu adevarat european", spune Adomnitei.