MENIU

Crin Antonescu: Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos!

Crin Antonescu: Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos! / Foto: MEDIAFAX

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Timişoara, la lansarea candidaţilor partidului la alegerile europarlamentare, că el l-a adus pe premierul Victor Ponta la putere şi că tot el îl va da jos.

"Cunosc minciuna şi ipocrizia PSD-istă mai bine decât oricine. Sigur că realizăm cu toţii că partidele lui Traian Băsescu, adică PDL şi actualul PMP, sunt mult mai slabe şi puţin credibile, aşa că PSD pune atacurile pe mine, pe PNL. Tot ce se poate ca nişte oameni de la noi (PNL- n.r.) să îi voteze (pe candidaţii PSD - n.r.) beneficiind de pomenile electorale ale PSD. Tăriceanu este primul beneficiar al pomenii PSD-iste", a declarat, vineri, a Timişoara, Crin Antonescu.

Antonescu este de părere că desfiinţarea USL a dus la scăderea încrederii electoratului în alianţele politice.

"Cred că încrederea în alianţe a scăzut. USL speram să fi învăţat din experienţele trecute. Nu s-a putut ţine această alianţă şi noi, cei de la PNL, suntem reticenţi când discutăm de alianţe. Acum sunt alianţe şi alianţe. USL a fost o alianţă între două partide în formă, cu programe, cu lideri. Noi avem şi acum o alianţă, în România, PSD, PC şi UNPR, dar asta nu e o alianţă, ăsta e un partid, sunt locotenenţi ai lui Victor Ponta. Sigur că în viaţa politică, în funcţie de anumite momente, forţe politice e posibil să acţioneze convergent, dar o alianţă cum a fost USL nu cred că va fi curând", a mai spus liderul liberal.

"Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos. Astăzi, drumul european al României e pus în pericol de PSD. Domnul Ponta ne spune clar că mai are două piedici în calea sa: justiţia şi presa liberă. Lucrurile sunt simple, Traian Băsescu şi partidele sale sunt suficient de slabe pentru a nu îl opri pe domnul Ponta să pună mâna pe putere, PSD să fie peste tot. (…) Partidul lor (PSD - n.r.) trăieşte de pe urma baronilor, partidul nostru (PNL - n.r.) trăieşte din valori şi nu ia voturi cu remorca. Pentru aceste lucruri ne-am bătut mereu, iar când aceste lucruri au fost încălcate, ne-am despărţit şi de Traian Băsescu şi de PSD", a declarat liderul PNL.

"Doar Partidul Național Liberal și doar Crin Antonescu, în calitate de contracandidat, îi pot împiedica pe ei, dacă poate să-i împiedice cineva, să ia toată puterea la toamnă în România și să facă ei cu ea ce știu, de când îi știm.

Oameni mulți și oameni cinstiți îmi reproșează și ne reproșează: Nu știați cine sunt? I-ați adus la putere. Ba da, știam cine sunt, dar nu putem uita cine este și ce-au făcut domnul Traian Băsescu și PD, în guvernarea lor, că ei nu făceau alte lucruri decât făcuseră pesediștii. Și care era singura noastră șansă și singura noastră speranță de a schimba, de a pune capăt unui regim abuziv, unui președinte abuziv, unor practici abuzive decât această alianță, în speranța că un lider tânăr gândește altfel parcursul și acțiunea acestui partid politic, în speranța că toți acești oameni învățaseră câte ceva din ce s-a întâmplat.

Am apreciat greșit sau speranța noastră nu s-a împlinit. Nu este nimic, dragii mei, le spun de aici de la Timișoara. Noi i-am adus la putere, noi îi dăm jos de la putere. Eu l-am adus pe Ponta, eu îl dau jos. Astăzi, din păcate, ceea ce PSD-ul nu și-a permis câtă vreme noi am fost împreună cu ei, își permite la vedere. Și astăzi, drumul european al României, drumul spre occident al României, pentru care prima dată aici la Timișoara s-a vărsat sânge în România și pentru care dumneavoastră, mai ales cei din această parte de vest a României întotdeauna ați lucrat și în plan politic, și în plan economic, și în plan civic, astăzi drumul acesta este pus în pericol de PSD.

Astăzi domnul Ponta ne spune clar că mai are doar două piedici în calea sa, justiția și presa liberă, pentru că, din punct de vedere politic, vede drumul liber către câștigarea întregii puteri și o socoteală simplă, Traian Băsescu și partidele lui Traian Băsescu, fostul partid, PDL, actualul partid, partidul doamnei și al domnului Tomac, sunt suficient de slabe și suficient de lipsite de credibilitate pentru a nu-l putea opri nici pe domnul Ponta, pentru a nu putea opri nici PSD-ul să pună mână pe putere și să facă, așa cum deja domnul Ponta ne anunță, ce știu ei, PSD peste tot. PSD la Parchet, PSD la tribunale, PSD la Guvern, PSD la Institutul de Meteorologie, PSD la Liga de fotbal, PSD peste tot.

Noi am trăit chestiunea asta, într-o mare măsură, între 2000 și 2004. Nu ne mai putem permite s-o trăim din 2014 încolo pentru că suntem în NATO, suntem în Uniunea Europeană și Partidul Național Liberal a fost mereu partidul care a luptat pentru aceste valori.

Partidul lor trăiește de pe urma baronilor. Partidul nostru trăiește de pe urma valorilor sale, de pe urma ideilor sale și partidul nostru nu ia voturi cu remorca, cu autobuzul, partidul nostru și fiecare dintre dumneavoastră, chiar cei care astăzi sunt foarte puternici, ca președintele Moloț, fiecare dintre noi întotdeauna am muncit pentru fiecare vot, pentru că noi am luat întotdeauna voturi de la indivizi, pentru că noi întotdeauna am luat voturi tocmai pentru ca această țară să fie a cetățenilor, și nu a baronilor și pentru aceste lucruri ne-am bătut mereu și când aceste lucruri au fost negate, încălcate și puse în pericol, ne-am despărțit și de Traian Băsescu și ne-am despărțit și de PSD.

Avem nevoie la aceste alegeri să arătăm tuturor românilor care vor să mergem  înainte și nu înapoi, care vor să mergem spre Vest și nu spre Est, că există un partid suficient de puternic pentru ca votul lor să aibă sens. Aceasta este miza pentru care PSD și toți acoliții săi din presă, din propagandă, din toate părțile încearcă să inducă ideea că PNL va obține un rezultat prost, că Antonescu va pleca. Ați văzut cu câtă bucurie li se aprinde o luminiță în ochi cum se gândesc cum o să plec eu din PNL, de la conducerea PNL. Eu, care sunt un om bun, mă și gândesc uneori să plec așa să le fac o bucurie că tare-s mulți.

Dar cert este că și cu Antonescu și fără Antonescu, și cu Iohannis și fără Iohannis, acest partid nu a depins niciodată de un om.

Acest partid depinde de niște idei și de niște valori. Acest partid vrea să fie la guvernare. Acest partid vrea să se pună în funcții de conducere în stat și în administrație, dar nu a făcut niciodată politică pentru> aceste funcții în sine, ci pentru a le folosi pentru mai binele cetățenilor, pentru mai binele țării. Asta nu înțelege Ponta și asta n-a înțeles Băsescu și îi mai spun încă o dată, cu Băsescu e prea târziu, dar Ponta e > încă tânăr: Vino-ți în fire! Înțelege că Partidul Național Liberal nu poate fi cumpărat, că Partidul Național Liberal nu poate fi anexat, că Partidul Național Liberal, cu mai multe sau mai puține voturi, cu Antonescu sau fără Antonescu, stă în picioare, pe picioarele lui și că de voturile de la aceste alegeri nu au nevoie numai acești oameni, pe care nu mă feresc să-i numesc extraordinar, europarlamentarii noștri, nu am nevoie numai eu ca lider al partidului, nu are nevoie numai Klaus Iohannis ca viitor prim-ministru al acestei țări. De aceste voturi pe care le cerem de la dumneavoastră și pe care vă rugăm să le obțineți fiecare, vot cu vot, în această primăvară, au nevoie milioane de români care nu mai au speranță de la politică unii, care s-au resemnat cu faptul că PSD-ul va veni din noi și va lua toată puterea, unii care consideră că ce a făcut Băsescu și cu PDL, vor face cu PSD. Oamenii trebuie să vadă că există o speranță, că există o alternativă.

Lupta cu PSD, și sigur că e bucuros și domnul Băsescu, sunt bucuroși și pedeliștii, este că o mare speranță a oamenilor așa cum au încercat să facă și cum au reușit într-o anumită măsură în 2009 pentru că noi împreună, noi liberalii împreună, am obținut victorii la care nici nu ne gândeam și l-am învins pe Traian Băsescu care era mai puternic decât sunt pesediștii astăzi. L-am învins în alegerile locale, l-am învins la referendum, când ca la un meci de fotbal, noi am câștigat cu 7-0 în teren, sigur, a venit UEFA după aia și ne-a descalificat și a dat 3-0 pentru el, dar noi l-am învins de fapt pentru că voturile a milioane de oameni pe care eu le-am apărat, nu Victor Ponta. Victor Ponta nu știa unde să se ascundă de Barroso și îl prindea Schulz, când îi dădea drumul Schulz îl prindea Barroso.

Dar aveam cinstea atunci să îndeplinesc, fie și interimar, funcția de președinte al României. Nu am dat niciodată o declarație antioccidentală pentru că sunt un prooccidental, ca dumneavoastră toți, dar am avut curajul când eram obligat să îl am și să spun ”Atenție, greșiți! Aici este o țară și aici sunt milioane de oameni al căror vot trebuie respectat”.

Ponta nu a avut niciodată acest curaj și nu o să-l aibă niciodată. Astăzi, s-a găsit să lupte tare de tot cu Traian Băsescu și are nerușinarea, ca toți ceilalți propagandiști pesediști să mă acuze pe mine, să vă acuze pe dumneavoastră că suntem înțeleși cu Traian Băsescu. Nu am fost niciodată înțeleși cu cei puternici, totdeauna ne-am aliat împotriva celor puternici care abuzează, am făcut-o în 1990, în 1992, în 1996, în 2004, în 2009, niciodată nu am atârnat la ușa puterii, niciodată nu am așteptat pomana nici PSD-ului, nici a lui Băsescu, și nu o să așteptăm pe cea a lui Victor Ponta și a găștii lui, niciodată.

Avem datoria să ne luptăm pentru fiecare vot acum în mai pentru că dacă obținem această victorie morală, dacă obținem această victorie care să dea o perspectivă românilor, în toamnă, domnul Ponta și baronii săi, pe care dânsul îndrăznește acum, când îi ia Parchetul, să-i compare cu martirii din decembrie vor pleca acasă, nu în opoziție, pentru că ei nu știu cum este în politică decât la putere, direct sau pe sub mână, dacă nu vor mai fi la putere vor pleca acasă (...)".

Crin Antonescu a participat, vineri, la Timişoara, la lansarea candidaţilor PNL pentru alegerile europarlamentare care se vor desfăşura în 25 mai.