MENIU

Guşă: Noi, românii, nu am cerut respect. Laşitatea colectivă nu s-a mai manifestat după Colectiv

Consultantul politic Cozmin Guşă a vorbit, într-o ediţie specială de Ziua Naţională, transmisă de la Cluj, despre cele mai mari probleme ale românilor şi despre atitudinea care nu ne-a ajutat, până acum şi care trebuie schimbată.

Guşă a vorbit despre atitudinea tipic românească care, până acum, nu a cerut respect, acest fapt dând dovada unei mari "slăbiciuni".

"Noi, românii, trebuie să ne dăm seama, înainte de Ziua Naţională, că nu am cerut respect. Am mers pe principii precum "capul plecat sabia nu-l taie" şi "dă-l în primire pe celălalt că poate tu scapi", la noi a fost fără solidaritate până acum şi cu închinare la alte valori decât ale noastre.

Sunt total de acord să apreciem alte valori, în condiţiile în care alte valori ne apreciază şi pe noi, pentru calităţile pe care le avem. Dar dacă ei nu ne apreciază deloc şi noi îi apreciem mereu, fiind empatici şi ospitalieri, asta nu înseamnă o dovadă de inteligenţă naţională, ci o mare slăbiciune pe care noi o perpetuăm, într-un fel care nu ne face cinste", explică Cozmin Guşă.  

Consultantul politic a vorbit şi despre faptul că nu ne putem plânge de problemele pe care le are capitalul românesc, pentru că, în esenţă, ne domină "laşitatea colectivă", care nu s-a făcut simţită într-un singur moment, după tragedia din Colectiv.

"Eu nu sunt de acord să ne plângem...că ne plângem de capitalul românesc, alte probleme....Da, dar totul se petrece cu acordul său. Cine îl împiedică pe capitalul să ceară negocieri sau să spună "Nu vă dau voie, în ţara mea" sau "Sunt partener minoritar, dar sunt partener". Care miniştri români au pus această problemă?

Laşitatea colectivă este un sentiment care ne domină. Cu ocazia evenimentului tragic de la Colectiv, laşitatea nu s-a mai manifestat, ci dimpotrivă. Nişte oameni, pentru că la nivel de naţiune câteva zeci de mii nu sunt mulţi, nişte oameni au reuşit să curme o guvernare care era împotriva interesului naţional şi, de frică, acea guvernare a plecat acasă", a concluzionat Cozmin Guşă.