MENIU

COZMIN GUŞĂ: Legea amnistiei îl desparte pe Antonescu de Ponta

COZMIN GUŞĂ: Legea amnistiei îl desparte pe Antonescu de Ponta

Legea amnistiei îl desparte pe Crin Antonescu de Victor Ponta, susţine analistul politic Cozmin Guşă.

"Treaba cu Iohannis îl deranjează foarte mult pe Victor Ponta pentru că deschide altă perspectivă. Însă, altele sunt problemele USL-ului în acest moment. O să vă spun doar două dintre ele care sunt iminente. Pot să vă asigur că motivul eşecului la negocieri este legea amnistiei. Crin Antonescu nu este de acord cu legea amnistiei. Asta s-a discutat în ultima oră în întâlnirea liderilor. Presiunile din partea pesediştilor si de la PC pentru Legea amnistiei sunt nişte presiuni pe care Victor Ponta nu le poate suporta. Zâmbetul cu care Ponta a intra la negocieri era dictat nu de această presupunere că Crin Antonescu nu ar accepta impunerea Legii Amnistiei în Parlament, ci de faptul că fusese informat de crearea acelui UNPR liberal, un UNPR invocat azi de preşedintele Băsescu când critica în mod subtil niste lideri liberali care sunt de fapt de stanga - Călin Popescu Tăriceanu şi Radu Stroe, ocolindu-l pe Chiţoiu care este liderul informal al acestui UNPR, care impreuna cu USD va da comoditatea unei majoritati mult mai consistente decat ce are USL astazi. Legea amnistiei îl desparte pe Crin de Victor Ponta. Crin Antonescu nu are presiuni din partea partidului, sau dacă le-a avut le-a ignorat, legate de Legea amnistiei. Victor Ponta are presiuni foarte mari de la toţi hrebenciucii din partid legat de impunerea Legii amnistiei şi ACOLO nu s-au înţeles.

Marea problemă pe care Antonescu o are astăzi, pe care nu i-a creat-o Ponta, ci i-au creat-o colegii de partid, este acest UNPR de centru-dreapta care împreună cu USD gata format să dea guvernare. Domnul Chiţoiu cu porbleme la DNA, împreună cu Dan Radu Ruşanu, împreună cu Tăriceanu şi Stroe au reuşit să strângă în jurul dânşilor mai mult de 15 organizaţii judeţene, prin liderii acestora. Asta le dă siguranţa de a negocia cu Ponta o guvernarea mai comodă în lipsa PNL-ului care este reprezentat astăzi de Crin Antonescu. Băsescu se referea dimineaţă la plecarea lui Crin din fruntea PNL in caz de rupere a guvernării. Nu acesta e pericolul. Crin nu va pleca din fruntea PNL, dar o parte din PNL, PNL-ul pesedist reprezentat de Chitoiu, Tăriceanu, Stroe si Ruşanu, impreuna cu alti prieteni din structurile PNL in mod sigur vor pleca ca sa dea siguranţă acestei guvernări care nu are alt scop decat sa preia legitimitatea  USL la nivel de guvernare. Problema este chiar atât de gravă " a spus Guşă.

Problema ruperii PNL in acest moment pentru a asigura existenta unei majoritati confortabile pentru guvernarea in continuare a lui Victor Ponta intr-o guvernare USD cu sprijin PNL, acel PNL  a lui Chitoiu si a celorlati. Numai ca asta ridica probleme pentru Victor Ponta. Asta inseamna inexistenta acestui guvern: posibilitatea ca el sa fie nominalizat inca o data in aceasta criză de catre preşedintele Băsescu si apoi această majoritate pe care o are deja asigurată, care sa-i revoteze un guvern  care nu mai poate să treacă atât de simplu în Parlament ca până acum!" 

NOU EŞEC LA NEGOCIERILE USL. Victor Ponta a declarat, la finalul întâlnirii, că nu există consens în USL pentru restructurarea Guvernului.

Întrebat dacă s-a înţeles cu Crin Antonescu în legătură cu structura Guvernului, Ponta a răspuns: "Încă nu".

"Din punctul nostru de vedere, al USD, sunt două variante: ori rămânem cu Guvernul aşa cum este şi aştept propunerile PNL, sau mergem la o restructurare masivă, dar pentru acea restructurare nu există un consens în USL. Fără un consens, nu mergem în Parlament", a mai declarat Ponta.