MENIU

COZMIN GUŞĂ: Discuţia lui Ponta cu Tăriceanu, total neserioasă. Îmi arată DISPERARE

COZMIN GUŞĂ: Discuţia lui Ponta cu Tăriceanu, total neserioasă. Îmi arată DISPERARE / Foto: MEDIAFAX

În vreme ce premierul Victor Ponta urmăreşte reconsolidarea USL prin discuţiile cu liberalul Călin Popescu Tăriceanu, intenţiile celui din urmă sunt clare: fie urmăreşte să-şi consolideze statutul în perspectiva unei candidaturi la şefia PNL, fie să pună bazele unui UNPR de centru-dreapa, "ca să dea un anumit confort şi o relativă legitimitate PSD-ului care e pus în postura de a guverna singur". Aprecierile au fost făcute de consultantul politic Cozmin Guşă, într-o intervenţie la Realitatea TV.

"Legat de atitudinea lui Tăriceanu, am un sentiment între veselie şi greaţă, ca observator, nefiind implicat în lupta politică de zi cu zi. De ce veselie? Să-l auzi pe Tăriceanu cu mesajul 'Hai să nu divorţăm!', având în vedere experienţa sa de viaţă şi cele 5-6-7 căsătorii, câte a avut, de la început m-a pus într-un registru mai relaxat. Apoi, analizând gestul său într-un moment greu pentru PNL, dar care poate să fie dătător de speranţă, respectiv această ieşire din rând spre folosul personal şi în avantajul PSD-ului şi al UDMR-ului, unde Tăriceanu are relaţii vechi, nu ai cum să nu-ţi pui întrebarea 'ce doreşte cu adevărat acest domn': doreşte binele echipei din care face parte, OK, stă pe banca de rezerve deocamdată, dar face parte dintr-o echipă, atunci urmează o strategie a majorităţii, nu doreşte binele echipei, atunci iese din echipă, nu stă şi negociază", a spus Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

În ceea ce priveşte întâlnirea de astăzi dintre Ponta şi Tăriceanu, întâlnire care a durat aproape o oră, Guşă susţine că aceasta trădează "disperarea" premierului.

"Întâlnirea lui Ponta cu Tăriceanu l-a declasat pe actualul premier, l-a arătat cât e de disperat şi l-a pus în postura de a fi evident că până acum a minţit. Dacă el vorbea de parteneri instituţionali de părere de rău legat de relaţia cu Antonescu, de relaţia cu colegii liberali, astăzi, printr-o mişcare de a primi un simplu deputat PNL în discuţii - pentru ce, pentru o guvernare USL în continuare? Păi Tăriceanu se reprezintă pe sine şi eventual pe câţiva apropiaţi ai săi, iar discuţia lui Ponta cu un deputat atât de mediatizat a fost total neserioasă şi îmi arată disperare. Asistenţa pe care o capătă premierul din partea unora devine îngrijorătoare. Să nu credeţi că aceste gesturi gratuite, ciudate, periculoase pe care le face un premier nu sunt citite de către cancelariile partenerilor noştri externi care, într-un moment foarte complicat, se uită foarte atent la gesturile noastre. Problema nu e că avem atât de mulţi interimari, oricum nu făceau mare lucru, ci această degringoladă în care se mişcă azi premierul, care poate căpăta alte conotaţii", explică Guşă.

Cât despre planurile liberalului, acestea s-ar rezuma fie la consolidarea statutului în perspectiva unei candidaturi la şefia PNL, fie la punerea bazelor unui UNPR de centru-dreapa, "ca să dea un anumit confort şi o relativă legitimitate PSD-ului care e pus în postura de a guverna singur".

"În rest, lucrurile sunt foarte simple: Tăriceanu merge pe două variante: varianta de a-şi construi un anumit statut pentru o posibilă viitoare candidatură la preşedinţia PNL, asta ar fi varianta uşoară, şi varianta hard, la care poate prietenii săi Hrebenciuc şi Verestoy l-ar mobiliza în zilele următoare, să creeze acel UNPR de centru-dreapa ca să dea un anumit confort şi o relativă legitimitate PSD-ului care e pus în postura de a guverna singur şi să preia azi toate efectele negative ale unei guvernări dezastruoase", spune Guşă.

Pe de altă parte, analistul politic a semnalat şi "gestul de umilinţă şi de retragere" făcut de Tăriceanu prin modificarea orei conferinţei de presă ce coincidea, iniţial, cu cea a preşedintelui Traian Băsescu, de teamă ca discursul său să fie ignorat de televiziuni.

"La Traian Băsescu a fost şi amuzant. Tăriceanu şi-a anunţat conferinţa la 12:30. Când Băsescu şi-a anunţat şi el conferinţa la 12:30, într-un gest de umilinţă şi de retragere şi-a mutat conferinţa la 12:15 pentru ca nu cumva televiziunile să nu-l bage în seamă şi să nu poată să-şi facă numărul de actor mediocru pe care l-a făcut, de la scenele cu ochelarii, la frecatul ochilor ca să pară împăienjeniţi de atâta regret de lucrurile rele pe care le-ar face PNL-ul azi", a încheiat analistul politic.