MENIU

Cozmin Gușă: De la Ciolacu aproape am înțeles care sunt prioritățile și calendarul alegerilor din 2024

Cozmin Gușă este de părere că marea bătălie se va da pentru Palatul Cotroceni

De la Marcel Ciolacu (aproape) am priceput care sunt calendarul și specificul algerilor din 2024, a afirmat analistul politic Cozmin Gușă, într-un editorial la Gold FM. Potrivit acestuia, "prioritatea sunt prezidențialele, urmare de parlamentare, localele de tip <<fiecare pe pielea lui>>, iar europarlamentarele ca show.

"Am citit în Ziar de Cluj că Marcel Ciolacu ne-a anunțat, din Statele Unite (vrea să ne arate că și partenerul strategic ar fi de acord cu această propunere), că el și ai săi au decis deja felul în care se vor desfășura alegerile, anume a declarat că: „Cele mai importante alegeri sunt europarlamentarele. Am vorbit cu domnul Blinken despre populismul care a luat amploare. Este important să avem stabilitate politică în România. Acest Guvern și această coaliție va fi și în 2024. Alegerile prezidențiale se fac pe lege. La sfârșitul lunii noiembrie vor avea loc alegerile generale și prezidențiale. În ultima duminică din noiembrie ar trebui să aibă loc primul tur, apoi alegerile parlamentare, apoi turul doi”, a spus Marcel Ciolacu la un post TV," a afirmat Cozmin Gușă în editorialul său, potrivit Solid News.

 

"Am aflat, așadar, prieteni, că avem turul întâi la prezidențiale pe 24 noiembrie 2024, iar turul doi la prezidențiale pe 8 decembrie 2024. Din exprimarea lui Ciolacu apare și varianta inedită a parlamentarelor pe 1 decembrie, că așa a spus, intercalate adică între cele două tururi de prezidențiale, dar aici, după ce m-am consultat cu alți amici din presă, consider că vorbim despre o exprimare defectuoasă a premierului Ciolacu; el ia în calcul de fapt ca parlamentarele să fie concomitente cu turul doi de prezidențiale, adică tot pe 8 decembrie. Anunțul este super spectaculos, cu consecințe dintre cele mai variate și importante. Așadar, să trec la concluzii și comentarii.

 

PREZIDENȚIALELE SE BUCURĂ DE CEA MAI MARE IMPORTANȚA 

 

Apare din start o premieră electorală post-1989, anume că decizia referitoare la majoritatea parlamentară în urma alegerilor va fi legată de turul doi prezidențial, și nu de turul întâi, așa cum a fost de obicei în cei peste 30 de ani de așa-zisă democrație. De aici concluzionăm și faptul că cele mai importante alegeri de anul viitor sunt considerate prezidențialele, cum este și normal. Am învățat cu toții între timp că de la Cotroceni se iau marile decizii, pentru că acolo este șeful serviciilor secrete din România, de la Cotroceni se poate inclusiv întoarce masa guvernării atunci când această guvernare nu concordă cu interesele președintelui României și a serviciilor secrete. Apoi putem spune că parlamentarele ar fi imediat pe locul doi ca importanță, datorită concomitenței cu turul doi de la prezidențiale, și și asta este ceva normal.

 

Care sunt, însă, mecanismele anclanșate odată cu acest calendar la care speră PSD-ul?

 

Pesediștii știu că forța și organizarea de partid îl poate tracta pe Ciolacu (sau pe alt pesedist rezultat în urma unei posibile lovituri de palat) în turul 2 și speră că interesele celor câteva sute de candidați pesediști la parlamentare, alăturați celor din PNL și UDMR cărora li se va promite guvernarea în ianuarie 2025, să fie îndestulătoare pentru a-i asigura candidatului PSD victoria finală pe 8 decembrie, la al doilea tur.

 

Calculul e bun, însă, doar în variantele în care PSD și PNL au candidat comun și la turul 1 de prezidențiale, respectiv liste comune la parlamentare, pentru că altfel publicul votant se va incompatibiliza în timpul luptei de la turul întâi prezidențial de pe 24 noiembrie, așa cum vă amintiți că s-a mai întâmplat cu PSD și PNL, respectiv Mircea Geoană și Crin Antonescu în 2009, treabă de care a profitat Băsescu pentru a putea să câștige al doilea mandat. Varianta ca PNL să aibă un candidat propriu ce nu intră în turul doi nu e la fel de bună pentru PSD, iar pe liberali îi aruncă în irelevanță la votul parlamentar.

 

De altfel, din această organizare de alegeri vor fi puternic avantajate doar partidele ce vor avea candidați de tur 2, care astăzi și în perspectivă sunt doar PSD și AUR ca posibilități. Orice altă speculație provenită din sondaje puternic măsluite este amatoristică, bună doar de tocat bani pe consilieri inutili. Deci cumva PNL și Klaus Iohannis au fost prinși într-o cursă de șoareci, de unde nu pot scăpa decât prin acceptarea unui candidat comun și liste comune cu PSD și bineînțeles candidatul comun să fie al partidului mai mare, respectiv al PSD-ului.

Această polarizare bine calculată pentru turul 2 și parlamentare pune sub semnul întrebării chiar intrarea în Parlament a polului USR-PMP-Forța Dreptei (eu am pariat deja că nu vor intra), iar în cazul UDMR se va pune problema organizării obișnuitelor fraude electorale prin județele din sudul țării în favoarea ungurilor pentru intrarea lor în Parlament. Prin acest calendar de organizare a alegerilor, europarlamentarele vor apărea mai mult ca o repetiție cu public, mai degrabă un show, iar PSD și AUR au deja pregătite partiturile în cazul în care vor veni pe locul 2 în iunie 2024.

 

Pesediștii vor zice că au înregistrat un succes față de 2019 la europarlamentare, atunci când Dragnea a predat partidul în schimbul scutirii de pușcărie, scutire pe care n-a mai obținut-o, Klaus Iohannis și Coldea l-au păcălit. La rândul său, Mihai Tudose, actualul șef de campanie și locul 1 pe lista de europarlamentare la PSD, ne va explica și el că e foarte importantă contribuția lui directă, mai ales că în 2019 a candidat pe listele Pro România, partid ce va fi absorbit până atunci de către PSD sau va candida degeaba, Corina Crețu e deja pe listele PSD.

 

În varianta locului 2 la AUR pentru ei e chiar și mai ușor să justifice acest semi-eșec, deoarece orice comparație cu trecutul este în avantajul AUR-ului, fie că reamintește scorul lui Simion, când a candidat singur în 2019 la europarlamentare, fie că amintește scorul partidului de la parlamentarele din 2020, mult mai mic decât ce pot obține în 2024. Deci și AUR-ul, chiar dacă va lua locul 2, va putea clama și el o mare victorie. Partidul lui Simion are, însă, și un scenariu dărâmător, posibil, dar probabil doar în caz de degringoladă internă, anume locul 3 la europarlamentare pentru AUR, cu PNL-ul pe locul 2, iar importanța electorală a alegerilor acestora din iunie 2024 doar în acest scenariu este concentrată cu locul 3 AUR și PNL locul 2. De aici, altă concluzie și posibilitatea schimbării calendarului electoral la finalul lui iunie 2024, când toți ceilalți se vor concentra pe posibilitatea eliminării partidului lui Simion din calculele de obținere a puterii și a fotoliului de la Cotroceni în decembrie 2024.

 

Sper că n-a fost foarte complicat ce v-am povestit. Este evident pentru mine că așa se vor face jocurile. Iar localele din septembrie anul viitor apar astăzi ca un fel de concurs de tip „fiecare pe pielea lui”, organizațiile din partide ce vor câștiga primării importante și consilii județene vor fi răsplătite cu oamenii lor pe listele de la parlamentare; conducerile celorlalte vor fi dizolvate în consecință, iar viitorii parlamentari din aceste organizații cu scor sub media partidelor vor fi impuși de la centru. Adică se va petrece la locale tot un soi de debaronizare selectivă, însă nu se va face cu DNA-ul, ci cu votul cetățenilor. Așadar, aviz analiștilor: asta e schema pe care se vor lucra strategiile partidelor și avem în față, prieteni, exact un an în care putem să descifrăm aceste strategii, să construim sau să deconstruim alte strategii," a argumentat Cozmin Gușă.

Mai multe articole despre:
cozmin gusa alegeri ciolacu prezidențiale psd pnl