MENIU

Cozmin Guşă: Dacian Cioloș este acel ardelean pe care îl așteaptă toată România

Consultantul politic Cozmin Guşă a explicat, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, numirea noului premier. Acesta a analizat discursul pe care Dacian Cioloș l-a susținut la Cotroceni, după ce  președintele Klaus Iohannis l-a desemnat în funcția de președinte.

”Trebuie să marcăm momentul ca fiind unul de restartare. Dacă ne uităm cu un an în urmă mai avem câteva zile până când vom aniversa un an de Iohannis. Ne dăm seama că acel moment de restartare a fost de fapt atunci și a fost nevoie de un an pentru ca ceea ce erau cei care au avut un vot negativ și nu un vot pozitiv, mă refer la cei care au votat anti-Ponta, anti-baroni, anti-coruptie să poată avea o satisfacție. Dacian Cioloș este cel asupra căruia se poate marca această amprentă de tehnocrat. Întreaga lui carieră în ultimii 13 ani de zile a fost dedicată unui domeniu care în Uniunea Europeană și în România înseamnă mult, agricultura, și care atât in plan prefesional prin studiile pe care le-a facut, de la masteratul de la Montpellier  până la inceputul doctoratului tot la Montpellier, doctorat pe care nu l-a terminat pentru ca  a intrat in institutiile Uniunii Europene. Dacian Cioloș și-a sacrificat doctoratul de la Montpellier când a intrat în Comisia Europeană. Îl recomand! Mai mult, nici în România și nici în UE, Dacian Cioloș nu a dezamăgit”, a declarat Cozmin Gușă.

”Probabil că specialiștii, cei care se pricep mai bine, pot să-i găsească bune si rele. Pentru noi, cei care analizam niste lucruri, deocamdata nu va in România greseli majore pe care să le fi făcut, ba dimpotriva, a facut lucruri consistente”, a adăugat consultantul politic.

”Dacian Ciolos este un om care cumuland experienta in campul agriculturii, un camp vast - cand vorbim de agricultura, vorbim si de politici sociale și de industrie pe orizontala sau pe verticala. Dar ducandu-si acel mandat de comisar european absolut intr-un mod pe care nu am vazut sa-l fi contestat cineva, trebuie sa ne reamintim de marile negocieri pe care le-a avut in numele Comisiei Europene, in numele Europei practic, pe capitole de agricultura. Si va dau un exemplu. Dosarul China pe agricultura si mare impact geo-politic si economic al acestui dosar - Dacian Ciolos s-a descurcat foarte bine, intr-un context in care nu negocia doar grâne sau produse agricole, negociai mult mai multe lucruri. Experienta pe care o are este una vasta si consistenta”, a comentat Cozmin Gușă experiența premierului tehnocrat desemnat de președinte.

De asemenea, Cozmin Gușă i-a acordat credit lui Dacian Cioloș și este de părere că, daca acesta va beneficia de sprijinul UE, Romania va avea un privilegiu.

”Cred ca va fi acel ardelean pe care il astepta Romania si are la dispozitie un an de zile sa redreseze la nivel macroeconomic niste politici si sa le racordeze pentru ca mingicareala asta de prim-ministri care erau mai atenti la partidul lor si la presiunile baronilor ne-a adus unde ne-a adus.

Romanii trebuie sa stie ca atunci cand au optat pentru euroatlantism, respectiv integrarea in NATO, parteneriatul strategic cu SUA, respectiv aderarea la UE, si-au cedat o parte din suveranitate. I-am avertizat pe romani de vreo 15 ani. Daca isi doresc euroatlantism, acolo exista niste reguli. Și-au cedat o parte din suveranitate unor organisme colective. Iar daca Dacian Ciolos beneficiază de sprijinul UE asta este un privilegiu pentru România in care nu mai alegem fel de fel de oameni emanati ai unor servicii sau ai unor grupuri de influenta de servicii cum o fi fost Victor Ponta, care nu numai ca a adus tara unde a adus-o la nivel de crediblitate, dar si-a adus si partidul in pozitia in care actualul presedinte al partidului tine o conferinta in genunchi de nu se vede de dupa pupitru. Cred ca i se vedea numai mustata asa la modul figurat. In conditiile in care acest partid atat de mare era invatat sa dicteze”, este de părere Cozmin Gușă.

”Dacă Dacian Ciolos isi va urma programul conform ritmului dipe care i l-a sugerat Klaus Iohannis, un ritm nemtesc, vom avea o echipa guvernamentala foarte bine sustinuta parlamentar și care va prezenta niste personalitati foarte precise asa cum romanii nu sunt obisnuiti in functiile de ministri. Asta ar fi marea problema a partidelor care au primit un mesaj foarte dur in aceste zile din partea strazii. Nu au primit un mesaj ”dizolvati-vă”, au primit un mesaj ”reformati-vă”, pentru ca nu au facut acest fapt niciodata. Si atunci baronii vor incerca sa oblige conducerile partidelor sa nu se reformeze pentru ca ei sa aiba loc in continuare pe listele parlamentare. Atunci vor avea o oglinda in care se vor uita, oglinda unor tehnocrati care daca vor face treaba binenteles ca vor marca opinia publica din Romania, si atunci un reper de comparatie pentru partide va fi acest guvern de tehnocrati. Care poate ca nu va fi atat de minat precum a fost guvernul politic de data asta a lui Mugur Isarescu cand prin niste proceduri de servicii secrete s-a reusit in anul 2000 facerea de rusine nemeritata a lui Mugur Isarescu care a candidat la presedintia Romania”, a încheiat consultantul politic. 

Mai multe articole despre:
premier Cozmin Guşă