MENIU

Cozmin Gușă: Prioritatea lui Iohannis trebuie să fie reformatarea clasei politice prin mișcări noi

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, vineri seară, în cadrul unei ediții speciale, la Realitatea TV, în contextul unei analize privind primele șase luni de mandat ale președintelui Klaus Iohannis, că rolul important pe care poate să îl aibă șeful statului este "să își asume pe fața promovarea mișcărilor politice noi, de tip reformator, cuplate pentru viitorul, pe termen mediu, al României". În viziunea sa, "nevoia de reformare e una atât de acută" încât "pe lista de priorități interne a președintelui Iohannis nu trebuie să se afle decât reformatarea clasei politice prin mișcări noi", în contextul în care actualele partide sunt "niște cadavre", ca instituții, și nu mai pot genera nimic.

"Faptul ca s-a echilibrat într-un fel atmosfera pro-pro-Iohannis, de la Realitatea TV, care era generată de linia noastră editorială anti-baroni a fost un lucru. Eu nu mai sunt atât de circumspect, cum eram atunci, pentru că circumspecția mea se baza pe o anumită experiență a cunoașterii interiorului politicii și a partidelor și a imposibilității unui singur om fără echipă și experiență politică la vârf să reușească ceva. O linie generală care pe mine, deocamdată, deși nu sunt un tip cu multă răbdare, dar e un lucru liniștitor tocmai răbdarea lui Iohannis. Am observat gesturi consistente, chiar dacă întârziate și le-am analizat din unghiul meu, această răbdare. Este singura soluție pentru cât de cangrenată e România politică, astăzi. Asta a fost o constantă a acestor șase luni: răbdarea în a face niște lucruri și abținerea în a sări cu toporul în capul unora care te critică. Nu e puțin lucru pentru că toți președinții, cei trei 'escu' de după '89 nu au avut răbdare deloc sau au dorit să își aducă foarte repede partidele la guvernare sau să își impună voința asupra clasei politice sau să dea semne că au cucerit serviciile secrete și justiția. Răbdarea unui președinte nou, care a ajuns dintr-o conjunctură pe un fundament de om serios, cu realizări în Sibiu, asta e fost fundamentul: Sibiul. Pe acest fundament de om serios plus Sibiu s-au așezat două lucruri: un vot pentru altceva, un altfel de președinte care nu își așază partidul la guvernare și nu face scandal în fiecare zi și un vot anti-baroni", a declarat Cozmin Gușă.

În viziunea consultantului politic, ne aflăm într-o zonă a incertitudinii, cu un popor care nu mai are răbdare, acesta fiind principalul pericol cu care se confruntă Klaus Iohannis, în contextul în care "presa independentă, în plan județean, nu mai există", iar cei din PNL nu reușesc să îi ofere posiblitatea de a construi "o majoritate consistentă, cu un Guvern profesionist".

"Există spaima unora care îl identifică cu un susținător al acestui demers al instituțiilor statului și al justiției: demersul anti-baroni. Klaus Iohannis are o problemă mare: acest entuziasm de aici pe care l-am văzut și a fost un entuziasm în toată țara, această diferență la turul doi a însemnat un entuziasm foarte mare și a fost cel transmis de diaspora pro-Iohanis și a făcut pui în România. Vreau să spun un lucru important: pericolul pentru Klaus Iohannis este această topire a speranței ca în calitatea sa de președinte nu reușește să dizolve un Guvern baronizat. Acest Guvern este baronizat, acest Parlament este baronizat. În schimb, românii sunt un popor fără răbdare, aproape nevrotic, în momentul aceasta. Ei știu că au fost păcăliți la fiecare rând de alegeri, iar pericolul pentru Klaus Iohannis este această lipsă de răbdare a românilor care e potențată de către o mass-media plătită, în plan central, prin mecanismele actualei guvernări și baronizată, în plan local. Românii care se uită la Realitatea TV trebuie să înțeleagă că presa independentă, în plan județean, nu mai există și în funcție de culoarea baronului local cântă în funcție de cine finanțează. Cu niște mici insule de independență, această presă baronzită nu poate să fie o presă pro-Iohannis. Atât timp cât mass-media funcționează așa, și cei din partidul lui Iohannis nu reușesc să îi ofere posiblitatea să construiască o majoritate consistentă, cu un Guvern profesionist, suntem într-o zonă a incertitudinii. Vorbim de un popor care nu mai are răbdare și care a funcționat din entuziasm, din nou", a mai spus consultantul politic.

Pe de altă parte, Cozmin Gușă a punctat faptul că "prin schimbarea extrem de solidă de la SRI" și numirea ambasadorilor, "Klaus Iohannis a recuperat dezavantajul inițial", ceea ce îl poziționează "pe un trend ascendent".

"În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, după un început destul de timid legat de consilieri și problema consilierilor de la Cotroceni, accidente de parcurs cu doi dintre acei consilieri, care s-au decontat destul de negativ, a recuperat prin două mișcări: una, pentru cunoscători, respectiv schimbarea extrem de solidă de la SRI și fundamnetarea unei zone de stabilitate la cea mai influentă instituție a statului, SRI, și numirea de ambasadori. Ambasadorii pe care i-a numit Klaus Iohannis nu doar că sunt profesioniști, ei sunt unghiulari pentru zonele unde s-au dus. Prin aceste două mișcări de la SRI și cea care s-a fundamentat acolo și numirea ambasadorilor Klaus Iohannis a recuperat dezavantajul inițial și îl arată pe un trend ascendent, care îl pun în fața a două misiuni", a spus Cozmin Gușă.

Consultantul politic consideră că "Iohannis trebuie să folosească avantajul trecutului său politic și al orginii sale și să ne cupleze pentru prima dată, după 1989, la geopolitica unui actor geopolitic ultra major, cum e Germania".

"În plan intern, Klaus Iohannis nu are altă șansă decât să fie principalul promotor și susținător al reformatării sistemului partidelor poltice, de la stânga la dreapta, fără să fie partizanul dreptei, iar, în plan extern, Klaus Iohannis trebuie să folosească avantajul trecutului său politic și al orginii sale și să ne cupleze pentru prima dată, după 1989, la geopolitica unui actor geopolitic ultra major, cum e Germania. Noi avem parteneriatul strategic cu SUA, însă, la nivelul Uniunii Europene, noi avem nevoie să fim cuplați la politica liderului UE, cu tușă națională și cea de parteneriat strategic al SUA, pentru că noi nu am reușit niciodată. Klaus Iohannis poate să marcheze acest fapt.
Aceste sunt cele două direcții. Nu există preocupare pentru așa ceva, din nefericire, comentarii publice, analiștii se neclăiesc în fel de fel de lucruri fără conținut, partidele sunt niște partide de vinovați, care dau legi pentru ca să își rezolve problema personală. Astea nu pot să ducă la reformatare. După părerea mea, rolul important pe care poate să îl aibă Klaus Iohannis este să își asume pe fața promovarea mișcărilor politice noi, de tip reformator, cuplate pentru viitorul, pe termen mediu, al României, care nu e un viitor de baroni. Este un cu totul altfel de viitor, pentru că altfel șansele noastre de supraviețuire într-o zonă a respectabilității politice sunt reduse. Avem în față o țară șchioapă", a precizat consultantul politic.

În acest context, Cozmin Gușă subliniază faptul că "singurul comendament intern de care trebuie să îi pese lui Klaus Iohannis este reformarea politică", în condițiile în care are toate datele să nu mai repete greșelile predecesorilor săi, care nu au avut un proiect de reformă politică și și-au dorit să comande în cadrul partidelor care i-au adus la putere.

"Apropo de ce au fost înfrânți toți cei care au dorit să facă reformă, tocmai din neimplicarea președinților României în proiectul de transformare și reformare a clasei politice. De aceea am spus că singurul comendament intern de care trebuie să îi pese lui Klaus Iohannis este reformarea politică, doar în urma reformatării partidelor politice poate să vină restul. Noi am avut președinți ai României care s-au dorit tătucii partidelor care i-au adus la președinție. Ion Iliescu nu a dorit decât perpetuarea nomenclaturiștilor săi în zone de răspundere, a folosit și nu a folosit instituțiile statului împotriva dușmanilor politici. Emil Constantinescu a avut naivitatea să creadă că acele partide, așa-zise istorice, pline de foști informatori ai securității, ar putea să se reformeze, în condițiile în care și-au pus rudele în funcții de răspundere, iar Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să reinventeze încă două specii de baroni: galbeni și portocalii. Portocaliii săi proprii, ai PD-ului și cei galbeni, în guvernare lui Tăriceanu. Deprofesionalizarea instituțiilor statului a început în timpul guvernării lui Tăricenau. Niciunul nu a avut un proiect de reformă politică. Fiecare a dorit să fie tătucul partidului care l-a adus la putere", a mai declarat Cozmin Gușă.

De aceea, afimă o dată în plus consultantul politic, "Klaus Iohannis trebuie să vină să facă diferența specifică față de ce au făcut predecesorii".

"Klaus Iohannis are toate datele să nu mai repete această greșeală și are o mare urgență: clasa politică este colapsată de la stânga la dreapta și dacă pleacă Guvernul lui Ponta, din interiorul politicii, nu prea ai cum cu cine să îl înlocuiești pentru că listele pe care le-am văzut, din dreapta, sunt poate mai inconsistente decât inconsistenta listă de miniștri pe care, astăzi, o are Victor Ponta, cu două-trei excepții. În primul rând, la nivelul său este o lipsă de neprofesionalism. De aceea vin și spun că Klaus Iohannis trebuie să vină să facă diferența specifică față de ce au făcut predecesorii: fie au marcat un "status quo", fie au generat o nouă clasă de baronime, inclusiv în zona dreaptă, care nu era marcată de baronime până la venirea lui Traian Băsescu. Principala frică a celor care îl susțin pe Klaus Iohannis și este o majoritate consistentă, este legată de incertitudinea dumului, în condițiile în care țara este baronizată", a adăugat consultantul politic. 

Cozmin Gușă consideră că "nevoia de reformare e una atât de acută încât, într-un mod surprinzător, pe lista de priorități interne a președintelui Iohannis nu trebuie să se afle decât reformatarea clasei politice prin mișcări noi".

"Partidele sunt cadavre, ca instituții, nu mai pot să genereze nimic. Toată lumea "cine vine la putere" în PSD, nu contează, partidul e cadavru. "Cine vine la putere" în PNL, nu contează, partidul e cadavru. Nevoia de reformare e una atât de acută încât, într-un mod surprinzător, pe lista de priorități interne a președintelui Iohannis nu trebuie să se afle decât reformatarea clasei politice prin mișcări noi", a afirmat Cozmin Gușă.