MENIU

Cozmin Gușă: De ce România este condusă de reprezentanții generației înfrânte

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a vorbit, vineri seară, în cadrul emisiunii Realitatea Românească, moderată de Octavian Hoandră, despre motivele care stau la baza înfrângerii generației X, din care fac parte și reprezentanții clasei politice care conduc, astăzi, România, de la președinte până la șefii de partide și din administrație. În acest context, Cozmin Gușă a punctat faptul că fostul premier, Adrian Năstase, "e cel mai vinovat pentru că putea să aducă generația X în prim-plan", în contextul în care, grație puterii deținute, la acea vreme, ar fi putut să tracteze în sus România și să rezolve problemele statului, dar a abandonat proiectul de reformă din cauza "defectelor personale".

"Spre deosebire de colegii mei de platou, pe care îi apreciez mult din punct de vedere intelectual și profesional, am refuzat să mai predau dintr-un sentiment de frondă, apropo de atitudinea generatiei Y, pe care revista lui Vasile Dâncu o promovează în spațiul public. Aș aduce discuția mai pământean cu o întâmplare din această după-amiază. Stăteam în avion și pe lângă oamenii de acolo, mai mult sau mai puțin publici, au fost și câteva personalități publice, printre care și Ilie Năstase, care venea la Cluj pentru un eveniment privat, apropo de idolii generației X, apoi Gabriel Oprea, viceprim-ministru, unii dintre cei din generația X care, astăzi, e la vârful administrației și Dan Turturică, directorul României Libere, un om tot din generația X, contestatar probabil al unui establishment. Stând în avion așa, mergând cu privirea peste toți, din când în când, am refăcut istoria ultimului sfert de veac și dacă putem să vorbim de eșec sau de înfrângere, cred că trebuie să pornim de la lipsa de solidaritate a celor din generatia X, o slabă capabilitate de aglutinare a valorilor comune și un individualism marcant", a declarat Cozmin Gușă.

În viziunea sa, cauzele înfrângerii generației X sunt legate de imposibilitatea solidarizării și lipsa unei responsabilități în "a-i călăuzi corespunzător pe cei care urmează".

"După aceea să vedem care este responsabilitatea noastră, aici, pentru că generația părinților noștri sau a celor puțin mai în vârstă decât noi îi poartă o vină fundamentală, similară cu cea pe care o vom purta noi, dacă nu vom ști să îi călăuzim pe cei care vin după noi. Lipsa de solidaritate e una clară, dar avea o responsabilitate pe care părinții noștri nu și-au luat-o în serios, de a-i călăuzi corespunzător pe cei care urmează, să îi sfătuim, să le devoalăm superficialitatea, una dintre caracteristicile generației Y fiind superficialitatea. Am fi vinovați dacă nu le-am arăta acest lucru. În cariera mea publică, m-am simțit frustrat că nimeni nu își asuma să îmi povestească lucruri, din trecut, din care să învăț, măcar pe jumătate. Am căutat toți marii foști lideri comuniști, foști directori de servicii de informații (...) am stat cu ei, am legat relații consistente cu mulți dintre ei. Am avut tot timpul o frustrare că mereu, după discuții repetate, păstrează pentru ei ceva ce mi-ar fi fost de folos, dacă mi-ar fi povestit. Nu au vrut să fie profesori până la capăt, dintr-un sentiment fie de frustrare, fie de rușine pentru ce ar fi făcut în cariera lor de securiști sau lucruri care nu mai cadrează cu spațiul actual. Dacă e să vorbim de cauzele înfrângerii acestei generații, ele sunt unele proprii pe care noi le-am generat, apropo de imposibilitatea solidarizării și cauzată de cei de dinaintea noastră care, dintr-un sentiment de egoism și frustrare, au considerat că nu au nevoie să ne predea vreo ștafetă. Problema generației nostre este cum vom proceda cu cei care vin după noi, cu generația Y, și dacă vom avea suficientă inteligență și generozitate să le explicăm de-a fir a păr în cel fel să nu greșească", a mai spus Cozmin Gușă.

În acest context, consultantul politic a subliniat faptul că singurul, din rândul ultimilor premieri, care și-a luat soarta în mâini și a dovedit că poate să fie lider și că nu primește o sinecură este Victor Ponta, ceilalți doi, Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu, dovedind, în viziunea consultantului politic, că "au primit un fel de funcție în chirie" când s-au aflat la conducerea Executivului.

"În măsura în care această generație este înfrântă, noi știm foarte bine că România este înfrântă, nici nu stă spre generația Y, între 15 și 35 de ani, și nici spre generația celor de dinainte, ci stă pe noi care, dacă această generație este înfrântă și România este înfrântă. Cauzalitatea, aici, Vasile Dâncu a spus-o, apropo de politic, o problemă clară a unor oameni din generația asta, pe care se bazează și mama sau părinții noștri. Noi am avut trei exponenți: Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu și Victor Ponta. Trebuie să recunosc, deși nu îmi face plăcere, că singurul care și-a luat soarta în mâini și a dovedit că poate să fie lider și că nu primește o sinecură este Victor Ponta. Ceilalți doi atât Emil Boc, cât și Mihai Răzvan Ungureanu au primit un fel de funcție în chirie. Problema celor din generația noastră care au acceptat asemenea funcții este tocmai că au acceptat. Nu poți să fii prim-ministru de paie, să îl lași pe președinte să își asume niște scăderi de pensii și de salarii, cum a făcut Traian Băsescu, la un moment dat, decât dacă îți trădezi spiritul sau cine ești. Practic, acolo s-a văzut acel spirit laș al generației. Ponta, chiar dacă a avut o guvernare proastă, și-a exercitat-o cu autoritate, pentru că nu a mai avut un tătucă politic, a avut un idol politic, care se numește Traian Băsescu. Adevăratul idol politic, din nefericire, pentru Victor Ponta este Traian Băsescu și de aici și mișcările ciudate pe care le face Victor Ponta, un om care a performat în această mlaștină, fără să aibă succes pentru grup, el a avut doar succes personal, pentru că drama acestei generații este că dacă ne luăm invididual vârfurile nu putem să spunem că nu am avut succes personal", a adăugat Cozmin Gușă. 

În viziunea sa, fostul premier, Adrian Năstase, "e cel mai vinovat pentru că putea să aducă generația X în prim-plan", dacă nu abandona proiectul de reformă la care se angajase în fața societății, în condițiile în care, subliniază Cozmin Gușă, "este cel care a avut toată puterea și nu a execitat-o".

"O să îl aduc în discuție pe cel care putea să rezolve problema și o să zic cu amărăciune: e cel mai vinovat pentru că putea să aducă generația X în prim-plan: mă refer la Adrian Năstase. În 2000, a venit la putere și ajutat de către noi, cum ne-am priceput și pe speranța noastră că domnul Năstase va face acea ruptură de Ion Iliescu. S-a creat un joc politic ciudat (...) Asta a fost miza pentru care Vasile Dâncu, Vasile Pușcaș s-au dus în Guvern, iar eu m-am dus secretar general al partidului, ne-am dus să ajutăm acest proiect de reformă care a fost al lui Adrian Năstase, care și l-a asumat, dar pe care și l-a abandonat. Ne-am dus cu un ideal. Adrian Năstase, protectorul și poate inventatorul baronilor roșii, în România, a abandonat proiectul, iar, odată cu el s-a distrus și ce i se întâmplă e pentru că a abandonat acel proiect de reformă și de acolo a venit degringolada, baroniada. Îmi pare rău de tot ce i s-a întâmplat, îi doresc multă sănătate, dar el este cel care a avut toată puterea și nu a execitat-o. Ion Iliescu și ai săi erau izolați la Cotroceni (...) Adrian Năstase ar fi putut să fie idolul generației noastre care ne tracta în sus și rezolva problemele României, dar repet, defectele personale care țin de lăcomie, de șantaj l-au pierdut pe Adrian Năstase. Odată cu el ne-a pierdut și pe noi și ne-a decoagulat", a spus consultantul politic.

Cozmin Gușă a evidențiat faptul că "unele dintre consecințele sistemului dictatorial sunt legate și de această amoralitate la care foarte mulți dintre cei care au existat atunci au aderat".

"Noi, într-un fel în care considerăm că am fi morali sau corecți, suntem victime ale acestei lipse de moralitate prin care unii ne-au folosit și ne-au aruncat. În fiecare proiect în care m-am implicat am făcut-o cu bună-credință, cu dorința de a construi ceva și m-am simțit batjocorat și aruncat. De atâtea ori am fost și calomniat, tocmai de către niște oameni fără scrupule, încât până la urmă am cedat și am ieșit din viața politică, într-un fel forțat după o carieră de vreo opt-nouă ani. Nu am avut o carieră mai lungă pentru că mi-am dat seama că e inutil. Fiecare deja avea un proiect personal și nu ne mai puteam solidariza, într-un fel consistent, din nefericire. Nu trebuie să ne amăgim că nu tot noi suntem responsabili și de viitorul imediat, tot noi trebuie să facem treabă, cei din generația care au plecat nu mai sunt în stare și cei care vin după noi nu sunt capabili, trebuie să fie ajutați (...) Putem să avem un șef din generația Y cu condiția să fim niște consilieri cinstiți, să ne creadă pe cuvânt", a mai precizat Cozmin Gușă.

Pe de altă parte, consultantul politic a punctat faptul că una dintre problemele generației X este nedefinitivarea din punct de vedere intelectual.

"Generația X are o problemă. Marea majoritate a celor din generația X nu au fost terminați din punct de vedere intelectual, nu s-au definitivat până la capăt. Definirea intelectuală se produce în condiții de liniște, de predictibilitate. Știi cum îți iei doctoratul, cum trăiești în acele momente, cum te duci pe treptele evoluției profesionale. Noi am fost neterminați, într-un fel (...) Această combinație, neterminarea plus ritualurile umlirii la care am fost supuși ne-au generat o frustrare și un comportament care nu e la locul lui. Se pune problema cum ne asumăm această înfrângere de parcurs și cum mergem mai departe, ajutându-i pe cei din generația Y. Cum operaționalizăm, pentru că, din punctul de vedere al conducerii societății, suntem într-o stare colapsată. Partidele politice nu mai furnizează nimic, în universități multe non-valori reușesc să câștige concursuri, în mediul de business, capitalul românesc e din ce în ce mai firav. Cum facem? (...) Totuși trebuie să ne definim în țara asta din care nu am plecat. Dacă stăm, trebuie și totuși să facem ceva", a mai explicat Cozmin Gușă.

În acest sens, consultantul politic a atras atenția că ne lipsește o "solidarizare pe teme fundamentale".

"M-am uitat la drama lui Traian Băsescu: el se hrănește din succesul care îi este vectorizat prin aplauze. Drama de a fi atât de huiduit de atâția ani e o dramă care îl sfâșie pe interior (...) Astăzi se zbate și e forfecat de acest sentiment (...) Nu avem o societate românească sănătoasă la cap. Din păcate, asta suntem. Nu putem să stăm să aplaudăm. Chiar dacă România e în genunchi, astăzi, dacă ne uităm la zona de conducere, România este condusă de reprezentanți ai generației noastre: Klaus Iohannis, Victor Ponta, Alina Gorghiu, Gabriel Oprea. Ei sunt toți din generația X pe care o consider înfrântă. În sistemul de justiție, Laura Codruța Kovesi, tot de aici. Serviciile secrete: Eduard Hellvig, Florian Coldea. Atenție, ce ne lipsește: o lipsă de solidarizare pe teme fundamentale", a conchis consultantul politic.