MENIU

Cozmin Gușă, despre redeschiderea dosarului Mineriadei: Trebuie să salutăm ce se întâmplă astăzi

<p>Cozmin Gușă</p>

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, luni, la Realitatea TV, în contextul deciziei Curții Supreme de redeschidere a urmăririi penale, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, că "trebuie să salutăm ce se întâmplă astăzi", subliniind că, "odată cu acest semn din partea justiției, tot ceea ce s-a cercetat până acum și s-a cercetat ar putea să fie adus în dezbaterea publică, ca efect coagulant a unei mișcări de a mai scăpa de minciună". Totodată, Cozmin Gușă a afirmat că "sunt multe persoane publice care, probabil, vor fi chestionate sau poartă o anumită răspundere", față de cele întâmplate în 13-15 iunie 1990, "de la fostul prim-ministru, Petre Roman, care era prim-ministru la acea perioadă, până la cei din Ministerul de Interne" și nu numai.   

"Telespectatorii trebuie să își dea seama, uite, cât de depărtați suntem în percepția unui anumit subiect, pentru că, la mineriardă, spre exemplu, eu aveam 20 de ani fiind student în București. Probabil că te-ai uitat la televizor și altii, ca tine, de asemenea. Eu fiind student, acolo, fugărit de către oamenii lui Iliescu și ai lui Cozma, am sărit vreo trei-patru garduri ca să mă feresc de câini, pentru că o ceată de mineri se luase după mine, pentru simplul motiv că purtam uniformă de student. Aveam blugi, geacă de blugi și purtam ochelari și asta era uniforma de student clară, din punctul lor de vedere, și, nu-i așa, trebuiau să fie pedepsiți studenții pentru un posibil delict de opinie din '90 de acolo, din Piața Universității. Acuma, cu această percepție diferită despre ceea ce s-a întâmplat, ca să nu mai pun la socoteală, aici, cei care au avut în familie victime sau morți, trebuie să salutăm ce se întâmplă astăzi. Că o facem fără pasiune sau fără bucurie, deși, eu personal am o oarecare satisfacție pentru că, 25 de ani sunt mulți în existența mea și tot timpul am vorbit despre nocivitatea acestor evenimente, numite mineriade, instigate, programate de către Iliescu și ai săi, atenție, și am proprietatea termenilor, lucru care s-ar putea dovedi în urma acestor cercetări, dacă se vor face temeinic și nu neapărat în urma unor cercetări ale istoricilor, care și alea pot să fie selective. Prima dată trebuie încadrare juridică și, după aceea, scriem și istoria, pentru că istoria am tot scris-o până acum și în articole și peste tot. Pentru că l-am văzut pe amicul Rogozanu, de la Focșani, care ar fi dorit să lase acest subiect, conform opiniei sale, pe mâna istoricilor. Nu e bine așa, pentru că, repet, pe mâna istoricilor a fost și până acum și, înfara de revistele unde s-a tot scris, și de emisiunile de la televiziune, unde l-ați văzut pe Ion Iliescu cu ce naturalețe minte, nu s-a făcut altceva nimic", a declarat consultantul politic.

Mai departe, Cozmin Gușă a subliniat faptul că "minerii au venit în București, chemați de către regimul Iliescu, care, în acele momente, se confrunta cu un fenomen care riscă să îi smulgă puterea, nu doar lui, și celor din rândul doi sau trei al Partidului Comunist și al fostei Securități, care au preluat puterea prin acea lovitură de stat împotriva dictatorului Ceaușescu".

"Și atunci, conform manualului NKVD, de inspirație KGB-istă, au acționat așa cum au acționat toate regimurile pseudo-democratice din țările post-comuniste sau, mai ales, post-sovietice, și sigur, și în perioada sovietică, aducând mulțimi de cetățeni, muncitori, respectiv mineri împotriva cetățenilor civili din București, în cazul nostru. Pentru că, altfel, dacă ar fi scos trupele împotriva cetățenilor, atunci s-ar fi ajuns la o nouă revoluție, pentru că așa se scanda atunci acolo. În schimb, dacă aducem minerii, noi așa, niște oameni harnici, înarmați cu bâte, conduși de către Mihai Eminescu, alias Miron Cozma, rezolvăm problema și iau bătaie mai puțină, oricum populația se sperie, stă în case, care se sperie suficient, pleacă din România. Sunt foarte mulți dintre colegii mei de generație care au plecat pe motivul Mineriadei, din România, pentru că, văzând că regimul Iliescu se perpetuează, și-au dat seama că șansele unor oameni cu libertate de opinie, de gândire, vor fi reduse la minimum", a afirmat Cozmin Gușă.

În viziunea consultantului politic, "sunt foarte multe persoane publicare care vor fi chestionate", punctând, în acest context, că Adrian Sârbu a fost directorul de cabinet al prim-ministrului de la acea vreme, Petre Roman, "într-un Guvern care poartă rasponsabilitatea împușcaților".

"Pe de altă parte, acest dosar al Mineriadei, pe lângă aceste bătăi administrate de către mineri și pe lângă nocivitatea soluțiilor contondente, pe care le-a ales Iliescu și ai săi și, repet, Iliescu și ai săi, ar ieși morți, care morți au fost împușcați. Singurele elemente care erau înarmate, în acea perioadă, erau cele ale instituțiilor statului, fie că vorbim de Ministerul de Interne, cu implicarea lui Pavem Abraham, după cum bine zicea Viorel Ene, șeful Asociației Victimelor, sau alte trupe speciale, care, deja se aflau în dotarea statului român, reorganizate. Și aici, ca să vedem despre câtă lume ar putea fi afectată, pentru că noi rămânem tot timpul la simbolul Iliescu, pentru că este simbolul hâd al minciunii post-89 și al KGB-ismului evoluat, post-'89, de asemenea, sunt multe persoane publice care, probabil, vor fi chestionate sau poartă o anumită răspundere, de la fostul prim-ministru, Petre Roman, care era prim-ministru la acea perioadă, până la cei din Ministerul de Interne, până la alte personaje care, probabil, pot să își domonstreze sau nu implicarea lor, din postura de foști șefi de servicii secrete, respectiv domnul Măgureanu, care, pentru cei tineri, este cel care a înființat SRI, noul serviciu secret din România, după 1990 și care a fost printre cei care au organizat dărâmarea regimului Ceaușescu, înainte de 1989. Așa, dacă vrem persoane pitorești, putem să discutăm și despre amicul meu, Adrin Sârbu, care, astăzi, din grija lui Ponta și neglijența lui se află în arest preventiv, dar, fostul patron de la MediaPro, actualul patron de la Mediafax, a fost directorul de cabinet al acelui prim-ministru, Petre Roman, într-un Guvern care poartă rasponsabilitatea împușcaților, responsabilitatea bătuților", a adăugat consultantul politic.

Pe de altă parte, Cozmin Gușă a evidențiat faptul că "minerii nu și-au cumpărat bilet și au venit cu cursa normală de tren", ci le-au fost puse la dispoziție, "de către Guvernul lui Ion Iliescu, garnituri de tren speciale, date prin ordin de la cabinetul primului-ministru".

"Responsabilitatea o poartă la suprafață minerii, dar, probabil și unii mineri deghizați, respectiv oameni din serviciile secrete, de atunci, dar, pe față minerii, a bătuților, a împuscaților o poartă Guvernul și, nota bene, cei care au organizat transportul minerilor în București. Asta este o vină foarte importantă, pe care Ion Iliescu nu a menționat-o niciodată. Minerii nu și-au cumpărat bilet și au venit cu cursa normală de tren. Au avut puse la dispoziție, de către Guvernul lui Ion Iliescu, garnituri de tren speciale, date prin ordin de la cabinetul primului-ministru, către cei care trebuiau să fie mandați, respectiv șefii de gărzi, de coloane, secretarii de stat de la Transporturi. O să povestească, la un moment dat, și Traian Băsescu aventurile lui, aventurile din versiunea lui, pentru că nu cred că Traian Băsescu a fost implicat în mineriade, nu știu să fi fost implicat", a mai precizat Cozmin Gușă.

În acest context, consultantul politic a declarat că "românilor le merge prost pentru că și-au construit România post-'89 pe o uriașă minciună".

"Deci, aici vorbim chiar despre actualitate, nu doar despre trecut. A, că mineriadele, în această formă KGB-istă, implementată de către un domn, exponentul Moscovei în România, respectiv Ion Iliescu, care este președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Deci, aceste mineriade ne-au marcat viitorul pe termen mediu și făcut să nu putem fi integrați rapid în lumea euroatlantică, pentru că s-a considerat că KGB-ismul ar fi peste tot în România, prin lideri, și nu știu dacă nu a fost așa, poate că a fost chiar așa. Poartă responsabilitatea, pe lângă acest, să spunem reactualizarea unui fenomen de masă nociv, poartă responsabilitatea și niște persoane care au comandat acest gen de reprimare violentă, de instigare la crimă. L-am auzit pe Marian Munteanu, mai devreme, și cred că, odată cu acest semn din partea justiției, tot ceea ce s-a cercetat până acum și s-a cercetat ar putea să fie adus în dezbaterea publică, ca efect coagulant a unei mișcări de a mai scăpa de minciună. Pentru că, o să pun doar atât: românilor le merge prost pentru că și-au construit România post-'89 pe o uriașă minciună. Pe acea minciună prin care ni s-a prezentat un regim democratic, în persoana regimului Iliescu, în loc să se recunoască ceea ce a fost. Când clădești ceva pe o minciună, mai devreme sau mai târziu, cu această fundație atât de șubredă se surpă, după cum ni se arată și în viața profesională, și în viața socială, chiar și în viața personală. Așa e în legea firii", a detaliat consultantul politic.

În acest sens, Cozmin Gușă afirmă că "numai că minciuna implementată în 1989 ne-a adus aici unde suntem, o națiune dezaxată".

"Iar, legat de mineriade, oricât s-au chinuit complicii lui Ion Iliescu să ocolească, să judece doar anumite mineriade, Miron Cozma să facă pușcărie doar pentru mineriada unde nu era implicat nici Petre Roman, nici Ion Iliescu, nici alții. Un Petre Roman care era un fel de alt Victor Ponta al lui Ion Iliescu din acele vremuri, când, tot așa se hârjoneau. Deci minciuna și minciuna care defavorizează un popor trebuie pedepsită. În rest, dacă această minciună ar fi adus prosperitate românilor, dacă discuția despre revoluția democratică din 1989 ar fi fost un lucru benefic, dătător de speranță, nu cred că s-ar mai fi comentat. Numai că minciuna implementată în 1989 ne-a adus aici unde suntem, o națiune dezaxată și un popor care, deja, după cum spuneam și ieri, pare că trăiește într-un ospiciu observând incoerența acțiunilor publice ale tuturor", a mai spus Cozmin Gușă.

Întrebat cui îi sunt favorabili acești 25 de ani care s-au scurs de la momentul mineriadelor și cum vede poziția recentă a fostului președinte, Ion Iliescu, cu privire la șefia PSD, Cozmin Gușă a afirmat:

"În primul rând, așa cum spuneam, acest gen de complicități, din 1989, care nu s-a dorit să fie rezolvat, nici măcar tăiat cu sabia, acest gen de complicități a generat un șir de minciuni, a generat un șir de incoerențe și, atunci, când anumite persoane au asemenea complicități, nu se mai judecă între ele pe principiul 'tu nu mai ești bun, du-te acasă'. Pentru că, dacă i s-ar fi spus lui Iliescu: 'tu nu mai ești bun, du-te acasă', el a venit și a spus: 'eu cred că sunt bun, că dacă nu, vă spun, vă spun pe toți și suferim cu toții'. Că doar vedem acum ce avalanșă de denunțuri sau delațiuni se iscă la Parchet. Probabil că dacă se va isca așa ceva și pe dosarul așa-zisei mineriade și pe dosarul Revoluției, că avem un dosar foarte greu, cel din decembrie 1989, cam cu aceleași personaje, vă dați seama la ce se va ajunge. Dacă și aici, moșuleții de 70-80 de ani se vor închesui, ca și doamna Topoliceanu: 'eu merg prima ca să scap, fără arest preventiv sau poate îmi iau cu mai puțin, cu o treime sau cu o jumătate', vă dați seama ce veselie ar putea să fie. Deci, nu a făcut bine nimănui, dar, înafară de persoane, nu a făcut bine mediului din România, pentru că, chit că ar fi dorit să se spună adevărul, cei care într-un fel erau merituoși, nu au putut să realizeze aceste lucruri, de a promova sau de a spune adevărul, tocmai din cauza acestui gen de complicități, reprezentat de această gașcă, care, desigur, marea majoritate e de inspirație KGB-istă. Dacă vântul bătea de la Moscova, așa trebuia să fie. Desigur, nici Budapesta nu e foarte străină de ceea ce s-a întâmplat în 1989, în România, dar cred că și despre asta s-a scris, dar nu s-a publicat suficient", a răspuns Cozmin Gușă. 

"Apoi, legat de a doua întrebare. Sigur că este și un joc politic aici, iar Costi vorbea de DNA. Nu vorbim de DNA. Noi vorbim de Parchetul General al domnului Nițu. Domnul Nițu este colegul domnului Ponta de școală. Un domn cu care, sigur, nu cred că se află într-o relație paritară cu Victor Ponta. Un domn cu care, de asemenea, nu am nimic, nu știu dacă m-am întâlnit vreodată cu domnul Nițu, dar, speculațiile se pot face și sunt permise. De data asta, speculația poate să fie pozitivă, infirmarea rezoluției este un lucru pozitiv pentru România. A, felul în care această infirmare de rezoluție l-a dus pe Ion Iliescu, care cerea cu gura mare 'Congres, Congres la PSD ca să rezolvăm situația' după înfrângerea rușinoasă a lui Ponta, să spună, săptămâna trecută, 'nu mai vreau Congres, nu cred că este necesar un Congres'. Din această inferență logică, ne putem da seama că se negociază și așa și lupii tineri, gen Ponta, care se laudă cu calitatea lui de revoluționar, și nu îl cred atât de curajos încât să fi mers în Piață, eventual decât cu o gașcă mare să stea prin spate pe acolo, la galerie, dar, care se laudă cu calitatea lui de revoluționar, din start se pune pe o poziție opusă lui Ion Iliescu, știe să negocieze și cu pistolul pe masă. Pentru că, un dosar, este un pistol pe masă. Cine poate să îl manevreze, mă refer la dosar, este cel care vorbește în încăpere. Deocamdată, în încăperea de la PSD, mai poate, încă, să vorbească Victor Ponta, care are niște pistoale pe masă și unii care sunt în fața acestor pistoale, cărora, probabil, le e din ce în ce mai puțin frică, dar, încă le este, pentru că atunci când domnul e disperat, îi tremură mâna și poate să apese, din greșeală, pe trăgaci", a conchis consultantul politic, Cozmin Gușă.