MENIU

Cozmin Gușă: Vali Nicolau a fost un spirit viu, un om curajos. A făcut lucruri memorabile

<p>Cozmin Gușă</p>

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, miercuri seară, la emisiunea Deschide Lumea, moderată de Lavinia Șandru, că Valentin Nicolau, proprietarul editurii Nemira și fost şef al Televiziunii Române, "a fost un spirit viu, un om curajos" care "a lăsat în urmă o operă, o editură remarcabilă, poate cea mai longevivă și cea mai incisivă dintre edituri". Cozmin Gușă a subliniat faptul că Valentin Nicolau a făcut, în decursul vieții sale, 'lucruri memorabile', prin prisma cărora va rămâne "în memoria celor din jur, așa cum se cuvine". 

"Problema atunci când un om se duce este, sigur, în primul rând, durerea celor apropiați, dar, în al doilea rând, și poate mai important decât această durere, care trece odată cu zilele, cu lunile, cu anii este ce lasă în urmă, cine a fost omul respectiv, iar Vali Nicolau a fost cineva. A fost un spirit viu, un om curajos, a lăsat în urmă o operă, o editură remarcabilă, poate cea mai longevivă și cea mai incisivă dintre edituri. Îmi aduc aminte că a fost singurul editor care a avut curajul să îmi publice prima carte, "Zece păcate ale României", deși nu era ușor (...) i s-au umplut birourile de controale după ce a îndrăznit să facă acest lucru. Vali Nicolau, pe care îl apreciem cu toții, în continuare, din fericire pentru noi, prietenii lui, nu a murit, pentru că, pe lângă faptul că a lăsat în spate mulți prieteni, Vali Nicolau a făcut lucruri memorabile și, atunci, de fapt, un om trăiește prin lucrurile memorabile pe care le-a făcut", a afirmat Cozmin Gușă.

Consultantul politic este de părere că "viața este trecătoare", însă, precizează Cozmin Gușă, "dacă realizezi lucruri consistente în decursul ei, așa cum Vali Nicolau a reusit, rămâi în memoria celor din jur, așa cum se cuvine".

"Vreau să ne gândim pozitiv la Vali Nicolau. Familia lui, sigur, că este îndurerată, dar o alinare, probabil, este legată tocmai de ceea ce lasă în urmă Vali Nicolau, dus mult prea repede, toți ne ducem, la un moment dat, el s-a dus, într-adevăr, foarte repede, cum s-au dus mulți dintre prietenii noștri, în ultima vreme, personalități valoaroase (...) Viața este trecătoare, dar, dacă realizezi lucruri consistente în decursul ei, așa cum Vali Nicolau a reusit, rămâi în memoria celor din jur, așa cum se cuvine", a mai spus Cozmin Gușă.