MENIU

Cozmin Gușă: S-a ajuns ca Republica Moldova să fie dependentă de decizia unui singur om

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, miercuri, la Adevărul Live, că Republica Moldova a ratat fereastra de integrare europeană, ajungând să fie dependentă de decizia unui singur om: oligarhul Vlad Plahotniuc.

"În Republica Moldova, tot așa, cu o Germanie care împreună cu România a girat un regim corupt al lui Vlad Filat, un eșec major, s-a ajuns, astăzi, în Republica Moldova ca această țară să fie dependentă de decizia unui singur om: Plahotniuc. Un om pe care îl cunosc foarte bine, am lucrat cu el prin 2010 și atunci era mult mai echilibrată treaba acolo. Astăzi, din disoluția partidelor pro-europene și din ofensiva partidelor pro-Putin, partidul lui Dodon și partidul lui Renato Usatîi, care fac peste 70 la sută împreună, această Moldovă, astăzi, este reorientată total la nivel de aspirații politice către Moscova. S-a ratat fereastră de integrare europeană. Rămânând, astăzi, ca o soluție de fugă un Guvern impus cu forcepsul din care toți cei care fac parte sunt în zona de influență a lui Vlad Plahotniuc.

Trebuie să știm și să operăm cu această idee că Moldova avea două variante: să rămână dependentă de zona de influență a lui Vlad Plahotniuc sau să intre într-o disoluție temporară și apoi într-o reorientare politică evidentă și sigură către Moscova și Putin. Deocamdată, suntem în soluția bună, acceptabilă de lumea euroatlantică, dar care are acest semn unicat în Europa, despre care încă nu se vorbește. Faptul că este un regim politico-economic dependent de un singur om. Asta a reușit Moldova să producă. În schimb alternativa era disoluție internă, alegeri anticipate, și reorientarea clară către zone de post-sovietic și o graniță foarte înghețată pe Prut.

Pe Andrei Năstase nu îl cunsoc bine, dar nu l-aș cataloga ca fiind pro-european. În schimb, doamna care a fost ministrul Învățământului și apoi prim-mistru interimar pentru o lună, care a vizitat România și care a lucrat în structurile FMI și a făcut școala la Washington e o alternativă coerentă, dar fără forță politică. Deocamdată și fără o colaborare a ei cu zona mediatică, controlată în proporție, probabil, de mai mult decât majoritate de Plahotniuc, nu va reuși să fie cunoscută. Nu sunt multe platforme în România care contează la Chișinău, dar cel puțin Realitatea și Adevărul contează. În rest, moldovenii nu prea se uită la ce se emite în România despre ei și mai mult de 50% dintre ei se uită la canalele în limba rusă", a declarat Cozmin Gușă.

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă Republica Moldova