MENIU

Cozmin Gușă: Reprezentarea noastră, în relația cu Statele Unite, a fost una jalnică

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a explicat, miercuri-seară, la emisiunea JOCURI DE PUTERE, că în relația cu Statele Unite ale Americii, reprezentarea României a fost ”una jalnică”, acest fapt datorându-se atât modului în care românii au înțeles să îi aleagă, de fiecare dată, pe aceeași politicieni, ”egoiști, care se reprezintă pe sine”, cât și modului în care aleșii au acționat, în virtutea interesului propriu, promovând, la rândul lor, același tip de oameni.

”Cel slab pierde de fiecare dată. Noi am pierdut totul. Pentru că suntem foarte slabi. Reprezentarea noastră, în relația cu Statele Unite, a fost una jalnică. Asta vine dintr-un reflex al politicienilor pe care i-au ales românii. Românii au preferat să aleagă tot timpul politicieni egoiști, care se reprezintă pe sine.  N-au ales politicieni puternici, de vocație, incomozi, care le pot spune în față că sunt puturoși, că sunt delăsători. Că, deși sunt ospitalieri, nu sunt recunoscători. Dacă ar fi ales politicieni care le spun adevărul, asumându-și greutatea acestui adevăr și dorind să îi supună la un proces de reformă, și românii ar fi meritat alta notă, la scara istoriei, și politicienii români ar fi fost mult mai valoroși și ar fi putut să pună probleme partenerului strategic, respectiv Statele Unite. Nu au pus nicio secundă probleme, pentru că s-au reprezentat pe sine (...) Răspunsul e simplu: nu au acționat în baza mandatului popular, au fost extrem de lacomi, au promovat oameni, care, la rândul lor au fost lacomi, și atunci, în acest joc, ei au pierdut, noi am pierdut. Când negociezi cu un american, el îți cunoaște fișa, știe ce dorești, dacă dorești ceva pentru tine, nu e nicio problemă, rezultatul e ok, cu condiția ca să lași foarte mult pentru țara lui, în relația cu țara ta. Asta s-a întâmplat în relația cu Statele Unite”, a explicat consultantul politic, Cozmin Gușă.

În acest sens, Cozmin Gușă a arătat că jocul politic intern a fost mânat, după 1989, de propriul ”instinct de conservare” al politicienilor, România aflându-se ”în cel mai slab de consistență an electoral, din punct de vedere prezidențiabil”,  pe care l-a avut până în acest moment. Mai mult decât atât, subliniază Cozmin Gușă, ”viitorul este sumbru pentru regiune”, în contextul în care, ”războiul mocnește și va cunoaște aspecte extrem de dure”, precum siguranța energetică sau cea de alimentare a românilor.

” Să îi acuzăm pe cei din Statele Unite pentru asta? Ei s-au lăbărțat cât le-au permis politicienii noștri, de fiecare dată și la fel fac și acuma. Faptul că noi nu punem problema unor negocieri corecte, pentru rolul important pe care l-am putea juca, este doar din pricina faptului că oamenii care au fost la putere, în Româia, după 1989 au fost mai interesați sau au fost mânați de instinctul lor de conservare (...). Ăsta e un joc de care alții râd. Aici avem senzația că suntem importanți, că facem jocuri care zguduie regiunea, noi nu zguduim pe nimeni decât prin hohote de râs, lumea care cunoaște geopolitica și studiază puțin mediul intern, din România, râde în hohote, de aceaste jocuri politice mioritice, pe care noi le practicăm. Cred că și dansul tribal ar fi mai serios pt cei care ar urmări, decât acest dans hilar pe care noi îl practicăm. Suntem într-o asemenea fază, în cel mai slab de consistență an electoral, din punct de vedere prezidențiabil, pe care noi l-am avut până în acest moment, pentru că asta e, suntem în vremuri de război, nu ne-am asumat războiul, încercăm să ne păcălim și să păcălim populația că nu există acest război, să nu ne responsabilizăm foarte tare, noi cei responsabili, și ma refer la candidați sau la oameni care ocupă fotolii în instituțiile stautului și atunci, pentru asta, trebuie să plătim. Nu știu cum vom plăti, viitorul e sumbru pentru regiune. Cei care se entuziasmează că treburile s-au calmat, cât de cât în Ucraina, sunt naivi. Războiul mocnește și va cunoaște aspecte extrem de dure, care nu se vor îndrepta împotriva siguranței fizice a individului, a cetățeanului român. În schimb, ele se vor îndrepta împotriva siguranței energetice, a românilor, împotriva siguranței de alimentare a românilor, care sunt lucruri, de multe ori, mai grele ca moartea. Asta este o frică permanentă care îți intră în oase: nesiguranța, cu care noi nu suntem obișnuiți. Pentru că, în această zonă de lume (...) chiar și în perioada Războiului Rece, nu exista spaima de bomba nucleară. (...) Nu era un pericol iminent, am știut bine să baletăm între est și vest, în acele vremuri, nu eram într-un pericol iminent. Astăzi, războiul e iminent, de tipul geo-economic, și cei care sunt speriați, au dreptate să fie speriați. N-avem nici negociatori, nu știm unde va merge acest război, și nu ne folosim poziția extrem de interesantă, din punct de vedere geografic, formal dar și informal, pe care o avem”, a mai declarat, consultantul politic, Cozmin Gușă.