MENIU

Cozmin Gușă: Evenimentele din PSD sunt semn clar de disoluţie a acestui partid

<p>Cozmin Guşă</p>

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat că evenimentele din ultimele zile arată că PSD este în prag de disoluţie. Guşă crede că Dan Șova a fost un ”mic actoraș” care trebuia să credibilieze execuția lui Geoană și Vanghelie. Mai mult, acesta a declarat că astăzi, Ponta, care nu știe strategie politică, l-a și luat în primire pe Dan Șova, așa cum reiese din declarațiile din interviul acordat de premier dimineață.

Întrebat cum comentează declarațiile lui Mircea Geoană din conferința de presă de la Senat, Gușă a declarat: ”Pe mine m-au frapat multe, trebuie să fiu atent cum le explic, eu cunosc foarte bine acest partid, l-am și condus din postura de secretar general, mai mult l-am urmarit de foarte mult timp, din 1989 și mai mult politica românească s-a asimutat după ce face PSD, chiar dacă PSD ea la putere sau în Opoziție, indiferent dacă PSD s-a numit FSN, PDSR și în fine PSD. Treburile care se întâmplă în aceste zile acolo sunt clar un semn de disloluție a acestui partid, care are mai multe origini: calitatea proastă din punct de vedere intelectual a unor lideri până la șmecheriile care se excută aproape zilnic la nivel de decizie, pe care le-a explicat foarte frust Vanghelie și pe care le-a nuanțat Mircea Geoană astăzi. Orice partid un organism viu foarte complex, a cărui adeziune la public se bazează pe niște lucruri foarte complexe care nu pot fi implementate de către niște amatori, avantajul PSD-ului tot timpul a fost că au existat în structura de conducere oameni care știau politică, indiferent că au fost dovediți corupți, ca Adrian Năstase sau vinovați ca Ion Iliescu, apropo de 1989 sau mai slabi în fața activului ca Mircea Geoană,  vorbim despre oameni cu o foarte bună cunoaștere a politicului care au știut să execute o rețetă, fie că a fost de guvernare, fie că a fost de Opoziție, care să țină partidul viu și care să câștige respectul adversarilor politici”. 

Consultantul a mai adăgat că PSD și-a executat liderii care au militat mereu pentru partid, și care nu fost dovediți ca fiind corupți, făcând referire la Vanghelie și Geoană:

”Astăzi, acest respect este nul, ba chiar la minus și gestul de ieri și contrareacțiile de azi și de aseară ne arată un PSD hâd, un PSD își distruge niște  lideri  care au militat mereu pentru un partid,  care nu au fost dovediți ca fiind corupți, mă refer la Mircea Geoană și la Marian Vanghelie, pentru că Dan Șova aici este un mic actoraș care trebuia să credibiliezeze execuția lui Geonă și a lui Vanghelie. Mi-a fost clar asta de ieri, iar Ponta care nu știe strategie politică, l-a și luat în primire pe Șova, Ponta a fost minicinosul de serviciu în emisiunea pe care și-a aranjat-o. Șova a fost distribuit într-un teatru ieftin, iar la fel ca și strategia pentru campania, care a fost foarte proastă, strategia din interiorul partidului a fost la fel de proastă și coaptă în aceleași laboratoare, de oameni care nu se pricep  la lucruri strategice sau la execuții. Orice execuție are un scop, un ritual, are o credibilizare, dacă vreți putem să începem cu execuția lui Ceausescu, din zilele Crăciunului,  care  fost pregătită cu e drept, cu multă cruzime, dar care a avut toate aceste ingrediente tocmai pentru că a fost pregătită de niște adevărați strategi. Politica sigur că este murdară, dar farmecul politicii este că fiind atât de murară,  ca o târfă de lux, atrage pentru că există acel miraj al puterii precum și interesul oamenilor că trebuie conduși de cineva. Este un paradox aici. Dar vreau să spun în continuare ceva pornind de la această disoluție la care asistăm: pentru mine ca observator, este foarte pasionant să mă uit la detalii, dar pentru membrii de partid este foarte dureros, pentru că partidul colcăie de oameni corupți, care nu pot să ia voturi. Dar le sunt executate două simboluri, pentru că atât Vatanghelie și Geoană erau practic două simboluri, după retragerea lui Năstase și după intrarea într-o zonă de penumbră a lui lliescu, cauzată de vârstă. Acuzele pe care le-a făcut astăzi Geoană, apropo de frația banului vin în completare cu ce a spus Vanghelie aseară, apropo de toate contractele pe care le castigă Ghiță, la nivel guvernamental, și uite așa ne trezim în fața unei imagini care nu poate fi pusă la îndoială, a unui partid puternic mafiotizat, care atenție se află la guvernare, iar concluzia simplă, logică și corectă este că dacă un asemenea partid guvernează România, însemnă că România este guvernată în stil mafiot la nivel administrativ, și este o concluzie foare gravă. Am văzut că nimeni nu l-a tras de mânecă pe Ponta sau pe Ghiță, dar suntem în fața unui fapt gravisim, pentru că vorbim de stattul român. Îl văd acum în imagini pe prietenul meu Ioan Rus, a fost marea mea dezamăgire, sigur că o să rămâne prieteni, dar acest fel de a vota în genunchi, în fața unor, mă scuzați, copii de țâță, care nu știu să facă politică, și oameni cu experiența lu Ioan Rus să asiste la aceste execuții, mie mi-a lăsat un gust amar”.

Gușă a mai spus că Dragnea va duce la alunecarea partidului în jod, după ce acesta s-a alăturat lui Ponta și Ghiță:

”Surpriza este că Liviu Dragnea marșează alături de axa Ponta- Ghiță, nu și-a dat seama că a fos atras într-o capcană de către cuplul Ponta- Dragnea. Asta va marca alunecarea în jos a partidului, pentru că Dragnea era un contra-balans la ceea ce puteau să facă Ponta-Ghiță”, a mai explicat Gușă.