MENIU

Cozmin Gușă, dezvăluiri: Cum a pierdut Mircea Geoană alegerile prezidențiale din 2009

Mircea Geoană

Consultantul politic Cozmin Gușă a vorbit în emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, despre campania prezidențială a lui Mircea Geoană, din 2009. 

"Rolul meu în campania lui Mircea Geoană a fost de strateg al campaniei și în calitatea mea de prieten al lui, vechi, l-am cunoscut când el era ambasador la Washington și eu eram un tânăr bursier al statului american, în anul 1997. Avem 27 de ani. Și el era the new kid in town, un ambasador simpatic, care juca tenis cu Bill Clinton, ceea ce era mare lucru pentru acele vremuri. Și apoi a evoluat, ne-am reîntâlnit în PSD, eu șef, el secretar executiv, prima dată, eu secretar general, el secretar executiv ministru de Externe în același timp. Eram în aceeași echipă. Politic eu mai sus, el în Guvern, eu doar la partid. Iar la începutul campaniei din 2009 el m-a rugat să-l sprijin și am acceptat cu greu, pentru că eram scârbit de politică, nu mai voiam să fac, dar pericolul Băsescu la nivel de 2009 mi se părea, de asemenea, iminent, după cum mi se păruse în 2004 pericolul Adrian Năstase", a povestit Gușă.

Hrebenciuc și Dragnea l-au ucis politic pe Mircea Geoană

"Apropo de camarilă, de excese, de bani, vedem ANRP, azi vedem ce s-a întâmplat, ce a însemnat al doilea mandat al lui Traian Băsescu, dacă ne uităm la scandaluri. Deci într-un fel aveam dreptate. Și am acceptat să fiu strategul campaniei fără implicare administrativă și cu o mare jenă pentru că la nivel politic campania era condusă de doi oameni cu care mă înțelegeam prost. Cu Viorel Hrebenciuc, foarte prost, și cu Dragnea, prost. Și cu o mare opoziție din partea lui Ion Iliescu a prezenței mele în echipa asta de coordonare. I-a prins bine colaborarea cu mine lui Geoană, pentru că a început anul de pe la un 11%, cât avea el în sondaje, și l-a terminat unde l-a terminat. Pe o strategie pe care am făcut-o eu. Și pe doi șefi de campanie pe care i-a avut, Hrebenciuc și Dragnea, care am văzut cât de fideli i-au fost, pentru că imediat în 2010 au trecut de partea lui Ponta și l-au ucis politic pe Mircea Geoană. Nu vreau să pomenesc aici de implicarea lui Dragnea în finanțarea campaniei lui Băsescu din 2009, pentru că n-a fost dovedit, a fost pomenit la tine în emisiune. Băsescu a validat parțial așa zisa bună credință a lui Nițulescu, dar după aceea a ezitat să spună dacă a primit sau nu bani. El s-a referit la bani oficial, cred că Dragnea când i-a zis lui Nițulescu pe holurile de la Rin nu s-a referit la bani oficiali, s-o fi referit la altceva. Dar în același timp, Băsescu ne-a atenționat că Dragnea îl vizita și îi dădea corăbioare din Brazilia, pe care nevasta lui le arunca la gunoi, că așa am înțeles din povestea lui Băsescu", a mai spus consultantul. 

Mi-am asumat o vizită la Washington

"În acea calitatea a mea de bun cunoscător al sistemului de putere american, mi-am asumat o vizită la Washington în calitatea mea de reprezentant neoficial al candidatului, dar de strateg, asumat public. Eram susținătorul lui Mircea Geoană din punct de vedere public în intervențiile mele. Acea prezență a mea la Washington a fost validată printr-o primire oficială la care am avut-o la Casa Albă, în calitatea mea de susținător al lui Mircea Geoană, în condițiile în care Iulian Fota, consilierul prezidențial, se plimba pe străzi prin Washington și nu era primit la Casa Albă, apropo de relația “foarte bună” a lui Băsescu cu Casa Albă. Nu era foarte bună. Și am fost primit oficial, întâlnire care s-a consemnat, am discutat cu consilierul prezidențial al lui Barack Obama pe Europa și pe Asia despre alegerile din România și posibilitatea ca aceste alegeri să fie fraudate în dauna democrației românești, care democrație românească este partener al democrației americane, pentru că președinții vin și pleacă. Și din acea perspectivă am avut acea întâlnire oficială, de care domnul Băsescu, prin reprezentanții săi, nu a beneficiat. În cadrul discuțiilor pe care le-am avut și pe care i le-am transmis lui Mircea Geoană, la venire, pentru că eu nu eram implicat decât prin prisma faptului că eram un fost bursier al statului american, cu relații la Washington, apreciat de administrația americană și, în consecință, primit la Casa Albă. I-am povestit lui Mircea despre faptul că politica de echilibru pe care trebuie să o facem ca parteneri strategici implică și o relativă de pace diplomatică cu Rusia", a explicat Gușă.

Mircea Geoană s-a dus la Moscova fără să îmi spună

"În virtutea acestui lucru și doar după ce am discutat cu partenerii americani am făcut și o excursie la Moscova. Unde m-am întâlnit cu președintele senatului dânșilor și le-am spus că noi suntem parteneri, dar opțiunea noastră este să avem o pace diplomatică. S-a întâmplat în toamnă, înainte de vizita lui Mircea Geoană. Despre care o să spun un lucru: Nu am știut. Și Mircea Geoană s-a dus la Moscova fără să-mi spună. Pentru mine a fost o foarte mare dezamăgire și un semn de întrebare care m-ar fi pus în mod normal în situația să plec din campanie, dar nu voiam să par trădător. Mircea Geoană, pe o relație care îl includea și pe Hrebenciuc, dar și pe Radu Mazăre sau Nicușor Constantinescu, s-a dus la spița a șaptea de la Moscova și s-a și făcut de râs într-o călătorie clandestină sau semiclandestină, care nu a fost raportată, încercând să negocieze habar n-am ce, ceea ce a fost nepermis pentru experiența lui de politică externă.

Eu cred că a fost și Mazăre în acea vizită, dar eu despre acea vizită am aflat după derularea ei. Zvonurile au existat la câteva zile, el a ezitat să-mi spună despre asta, la fel cum nu mi-a spus nici de vizita la Vântu. Am aflat de la Dan Tapalagă, de la HotNews, a doua zi, de vizita lui Geoană la Vântu", a mai spus consultantul.

Gușă a spus că, cel mai probabil, de vizita la Moscova știau Mazăre și Hrebenciuc. "Cu Dragnea nu am vorbit despre acest subiect niciodată, dacă știe el poate să spună exercițiul funcțiunii astăzi. Deci aceste episoade ciudate, cel puțin două – vizita la Moscova despre care eu l-am strateg nu am știut și vizita la Vântu. M-a dezamăgit pentru că el nu avea ce să caute la Sorin Ovidiu Vântu înaintea dezbaterii moderate de un angajat al lui Vântu, pe numele său Robert Turcescu. Eu puteam să mă văd de câte ori voiam și cu Vântu, și cu Voiculescu, și cu Patriciu, și cu toți cei din presă cu care eram într-un fel coleg, amic, prieten în cazul lui Vântu, dar el nu avea voie în calitatea lui de candidat pentru că nici contracandidatul său nu se întâlnea cu acești domni. Vorbesc de Traian Băsescu, dimpotrivă îi folosea pe Voiculescu, Vântu, Patriciu ca să îi arunce în cap lui Geoană că este un candidat mogulizat și ăsta era motivul pentru care în strategia lui Geoană am interzis întâlnirile lui cu acești patroni sau le-am diminuat pe cât posibil. În cazul lui Voiculescu era într-un fel normal pentru că erau parteneri politici, Voiculescu fiind președinte de partid, dar și acolo am diminuat foarte mult", a spus consultantul.

Cât de mult au contat vizitele la Moscova și la Vîntu

"Acea vizită la Moscova a contat foarte mult pentru că, fiind semiclandestină, despre acea vizită la Moscova a lui Geoană nu s-a discutat la Washington, așa se face politica, despre vizita mea la Moscova s-a discutat la Washington de către mine. Vizita mea la Moscova a fost ca urmare a unei discuții cu reprezentantul partenerului strategic, vizita lui Geoană a fost pe ascuns, nu că mi-a ascuns-o mie, a ascuns-o cam tuturor. Ceea ce sigur a însemnat o decredibilizare a candidatului Geoană la nivelul partenerului strategic, care nu știu dacă a avut sau n-a avut influență, dar asta ne va spune istoria. Probabil că a avut.

Vizita la Vântu a fost importantă în două trepte, din punct de vedere negativ. Prin reacția lui Mircea Geoană din timpul emisiunii, total afazică, ciudată, pentru un tip care era bine antrenat. Geoană la momentul emisiunii cu Băsescu era exact cum era Doroftei pe vremuri la meciul decisiv, adică era spirt, era foarte bun, îl adusesem la un vârf de formă. Dar, părerea mea este că și-a autoimpus o atitudine defensivă, el fiind mult mai bun în acel moment decât reacția pe care a prezentat-o. Eu stând cu el tot anul am văzut cum a evoluat și am avut grijă să-l aduc la vârf de formă exact la momentul final, când toată lumea se uita la Geoană la finalul lui 2009 – domne, ăsta nu-i Geoană din primăvară, ăsta e alt Geoană. Și dintr-odată s-a prostit la dezbatere finală cu un Băsescu care venea cu scheme răsuflate. Și un Băsescu care oricum era complicat, cu copilul bătut la Ploiești, cu contractele lui Cocoș, multe se adunaseră sub fundul tăbăcit al bătrânului matelor", a relatat Gușă.

Decredibilizarea lui Geonă: De la un avantaj de 8% la egalitate cu Băsescu

"Și cu toate astea, Geoană a evoluat penibil și, sigur, apoi episodul doi, în emisiunea chiar de la Realitatea TV, unde Geoană a fost reprezentat de către un Liviu Dragnea mai pasiv de cât ar fi trebuit să fie, și în care Cristian Tudor Popescu și Cătălin Tolontan l-au desființat pe candidatul Geoană la el acasă, cu un Adrian Rusu colaborator care modera emisiunea, la o audiență mai mare decât dezbaterea. De parcă nu mai era Băsescu răul impus de primul lui mandat, care a fost unul în neregulă inclusiv pentru Tolontan și pentru CTP, și era Geoană acum personajul negativ numărul unu care a fost desființat. Și sigur după aceea intervenția lui Sorin Ovidiu Vântu care i-a mai pus cireașa pe tort în cadrul acelei dezbateri de maximă audiență, în care a spus “da, m-a făcut Geoană malefic pe mine, dar, domnul Tolontan, în interviul pe care vi l-a dat n-a spus un lucru. Că noi ne cunoaștem de mult timp și a venit la mine să se relaxeze”. Decredibilizarea lui Geoană prin acea emisiune de la Realitatea a însemnat, de fapt, panta negativă a ultimelor trei zile și de la un 8% circa în favoarea lui Geoană s-a ajuns la acest joc de 50 – 50, care tot n-a putut să fie învins în România, pentru că în România Geoană a câștigat cu 70.000 de voturi, iar votul din Diaspora, “păzit” din partea PSD, atenție, că l-am pomenit pe Dragnea la dezbatere, de către Titus Corlățean, a dus la acel dezastru. Sigur, Geoană a avut beneficiul inspirației personale. Ne-am certat vreo două săptămâni în primăvară, pentru că voia să-l pună pe Ponta purtător de cuvânt al campaniei și eu îi spuneam că Ponta, primul lucru pe care-l face, te trădează. Merge la Băsescu prin Udrea și Cocoș și la revedere, că sunt prietenii lui. 

Îți dai seama cum s-a dus Geoană la acest război pe care, culmea, l-am câștigat în final. Și dacă nu erau Corlățean și Baconschi, de la Paris, dispărutul din minister că nu-l mai găsește nimeni, Geoană ar fi câștigat. Cu șeful de campanie care l-a trădat, cu el care s-a trădat pe sine, cu Ponta care l-a trădat. M-am certat cu el două săptămâni, și în final a trebuit să cedez pentru că el era președintele partidului, decidea. I-am spus, e purtătorul tău de cuvânt, ce pace în partid, nu trebuie să-l lași să știe ce face noi aici. Îl lași să vină aici la toate ședințele, gata, suntem pe scenă. Atunci eu preferam să spun foarte puține lucruri la ședințele de strategie și să mă duc acasă la Mircea Geoană să discut cu el niște lucruri pe care după aceea le discuta separat, jumate cu Dragnea, jumate cu Hrebenciuc. Ăia doi se vâneau unul pe altul care să se omoare. Și Oprișan îl aștepta pe la poartă pe Geoană și Geoană ieșea prin lateral și se prefăcea că nu-l vede pe Oprișan, care era șeful de drept al baronilor atunci și Geoană îl neglija. Oprișan venea să ajute, a mai spus consultantul politic.