MENIU

Cozmin Gușă, despre discursul lui Băsescu: Un politician zero-barat, urmașul Elenei Udrea!

<p>Cozmin Guşă: Oprea trebuia să facă o declaraţie publică &icirc;n urmă cu 3-4 zile. A fost sfătuit prost</p>

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat, în EXCLUSIVTATE la Realitatea TV, după discursul lui Traian Băsescu de la Congresul PMP, că acesta "este un politician zero-barat, care a avut o sala plină de aplaudaci".

Cozmin Gușă a explicat că, urmărindu-l pe Traian Băsescu, și-a adus aminte de copilărie și de bârfele și discuțiile de la colțul străzii ale femeilor.

"Scopul lui Traian Băsescu era clar de mult, dar, pentru că am urmărit acest discurs-fluviu, sincer l-am urmărit ca pe un spectacol de divertisment. Urmărindu-l degajat, mi-am adus aminte de anumite momente din copilăria mea, undeva într-un sat din județul Alba, unde femeile tinere sau bătrâne se adunau și discutau despre bărbați. Și fiind copil și orășean, mă lăsau să asist. Și atunci când voiau să bagatelizeze foarte mult vreun fecior din sat, care mai făcea curte câte uneia dar nu se ajungea la căsătorie, femeile foloseau o expresie pentru acei feciori: buni de gură, rău de... Și așa îl bagatelizau în sensul în care omul voia, vorbea mereu, dar când să ajungă la fapte, la acțiune, nu se reușea niciodată.

Cam așa e și cu Traian Băsescu și cu fața numită România Mea, România lui, România de care și-a bătut joc. Așa a făcut și Băsescu cu România, a fost bun de gură și rău de... în a face ceva cu adevărat. Acum, trecând la mesajul lui, după cum vedem, avem aplauze. Deci prima parte, cu spectacolul public, este asigurată, în afară faptului că are o sală de aplaudaci, de profitori ai partidelor.

Referitor la cele două blonde din stânga și dreapta lui, este un blond îndoielnic și oricum nu sunt atât de frumoase și atrăgătoare cum e Elena Udrea. Nu că n-ar fi, domnișoarele. Traian Băsescu vrea să arate că este consecvent și nu renunță nici măcar simbolic la ceea ce se consideră a fi prima iubire politică a sa în materie de femei politice. Foarte insipirat titlul cu Băsescu, urmașul lui Udrea. Pentru că așa este, Udrea este președinte fondator al PMP și Băsescu nu face decât să o urmeze. Deci, dacă ne uităm la cine e mai bărbat dintre Băsescu și Udrea, cred că Udrea merită această calitate de premergător și Băsescu de urmaș", a spus consultantul politic.

Totodată, Cozmin Gușă la catalogat pe Traian Băsescu drept un politician "zero-barat", care nu a realizat mai nimic în viața sa politică de până acum.

"Dar, vreau să pun și eu o etichetă, nu sunt atât de bun la pus etichete, apropo de preluatul tututor, dar asta cred că este eficientă. Dacă îți spuneam că este spectaculos public și ia aplauze, că este sau nu înconjurat de blonde, din punct de vedere politic, Traian Băsescu este penibil. Este practic politicianul zero-barat. În discursul său, pe care-l comentez acum exemplificând cu zero-barat, ne-a vorbit de faptul că a fost ministrul Transporturilor atâtea mandate. N-a făcut nimic și astăzi infrastructura României este calamitate, deci în mod sigur și el, alături de ceilalți, este zero-barat la capitolul transporturi.

Ne-a spus apoi că a fost primarul Bucureștiului, ales și reales. Alături de ceilalți primari, dar mai ales el, la cum arată astăzi Bucureștiul și la cât de greu ne descurcăm, la cât de mari sunt costurile, la cât de scumpă e încălzirea și la cum sunt blocajele în circulație, este evident că și la capitolul București, Băsescu este zero-barat.

Dacă ne referim la mandatele lui de politician la vârf și de președinte de partid, respectiv președinte al României, atunci putem să le luăm în felul următor:

La capitolul PD înghițit de PNL, Băsescu este zero-barat, pentru că partidul condus de el și dus în atâtea victorii nu a rezistat cu identitatea sa după ce a plecat el de acolo și s-a topit în alt partid. Deci, influența lui Băsescu, din punct de vedere simbolic, a fost zero-barat.

Dacă ne referim la reforma politică per ansamblu din ultimii 10 ani așa cum ar fi trebuit să o dirijeze un președinte al României care tot se sperie că-i atacăm mandatul în analiză, ne dăm seama, uitându-ne cum arată România politică astăzi, că sub mandatul său, România politică a fost calamitate. Dacă înainte de Băsescu existau și politicieni corupți și politicieni inteligenți, nu știm care era proporția, astăzi, după mandatele lui Traian Băsescu, nu mai există decât politicieni corupți. Deci, și în materie de reformă politică, cu al său vot uninominal pe care acum îl regretă tardiv, Traian Băsescu este zero-barat", a explicat acesta.

Potrivit consultantului politic, fostul președinte al României ar avea toate șansele din lume la funcția de primar al Capitalei, așa cum se întâmplă de obicei cu politicienii "zero-barat".

"Orice politician zero-barat are foarte multe șanse astăzi, dacă ne uităm cine a câștigat alegerile în ultima vreme, dacă ne uităm și la experimentul Oprescu, dacă ne uităm și la alți oameni care ajung în funcții alese, este limpede că un politician zero-barat are șanse să fie ales. El nu are șanse să rezolve nimic.

Iar capitolul cel mai important, cel de politică externă pe care l-a invocat mai devreme, este cel mai mare și mai important eșec al lui Traian Băsescu zero-barat, pentru că acest Traian Băsescu zero-barat și-a bătut joc de parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. El nu a reușit să genereze o reacție de compatibilitate cu instituțiile din SUA. Doar anumite instituții ale statului, în special SRI și DNA, au reușit să aibă, totuși o releație de compatibilitate cu omoloage din SUA, ceea ce este mult prea puțin pentru un stat. Președinția României, politicul, Guvernul României, alte instituții sunt total decupate de partenerul strategic, lucru pe care noi îl rezimțim astăzi și asta era în responsabilitate lui Traian Băsescu, care a preferat să se distreze singur.

Traian  Băsescu a început să ne evoce fel de fel de înțelegeri cu Barack Obama care nu sunt exemplificate în România prin rezultate, Barack Obama, la rândul său, un politician foarte slab pentru SUA. Obama este un Băsescu mai disciplinat și fără problemele de minciună pe care le are Traian Băsescu", a spus Cozmin Gușă.

Consultantul politic a concluzionat, referitor la discursul fostului președinte, că a adoptat modelul Dragnea, fiind singurul candidat pentru funcția de președinte al Partidului Mișcarea Populară.

"Prima concluzie, Traian Băsescu adoptă modelul Dragnea, din nefericire, se pare că este un model care face pui în politica românească. Și nu are scuza că el este foarte important, ci are aceeași scuză pe care a avut-o Liviu Dragnea, respectiv că atât de slabe sunt partidele lor, în fruntea cărora doresc să se ajeze,  încât chiar nu exista, nici în cazul lui Dragnea și nici în cazul lui Băsescu, vreun contracandidat care să nu mimeze competiția.

Traian Băsescu râde mult prea mult și mut prea ciudat, iar asta trebuie să dea de gândit, în condițiile în care această veselie a lui este dublată de anii sau lunile de arest simulat pe care apropiați de-ai din politică, dacă mă refer la Elena Udrea, sau din afaceri, dacă mă refer la Dorin Coccoș, sau Monica Ridzi, sau alții, deci acești oameni suferă de fapte pe care le-au comis, evocât, sau chiar sub  protecția lui Traian Băsescu, lucrul de care se va discuta. În loc să fie dominantă o tristețe pe anumiți apropiați ai săi, alături de care a guvernat, alături de care a trăit, care au aceste probleme maximale pentru niște lucruri care în mod sigur au legătură și cu campaniile sale electorale pe care l-a sesizat. În loc să fie trist, dânsul râde.

Asta este un reflex în urma acestui Congres, care ne lasă de gândit dacă există ceva uman în sala lui Traian Băsescu, ori este un mecanism bine pus la punct cu o față care pare umană, demn să ia aplauze de la toată lumea, dar nedemn ca să conducă sau să facă ceva.

Ultima concluzie. Domnul Băsescu vine să spună foarte multe lucruri, un discurs lung, promițând un fapt care, dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs. El vrea să reformeze România și vrea să facă ceva și vine să spună asta după ce a avut 10 ani la dispoziție și toată puterea din lume pentru a face, întradevăr, ceva și n-a fost în stare de nimic.  Feul penibil în care râde de cei cu doctorate genul lui Ponta îi arată aceeași neputință. Traia Băsescu a refuzat să facă doctorate pentru că el nu este în stare să scoată opere originale, așa cum bine a spus. El nu are acces la idei, are acces la glumițe, nu are acces la proiecte fundamentale, ci la cel de destructurare. Această concluzie tristă caracterizează România din ultimii ani, dacă în continuare avem în stare un președinte total falimentar în mandatul său care să beneficieze de atenția televiziunilor, să aibă o sală de 5.000 - 6.000 de oameni, câți ori fi acolo, nici o sută nu trebuiau să fie acolo, înseamnă că stăm rău spre foarte rău. Și nu e vreun merit al lui Băsescu că poate să stârnească aceste aplauze, este o mare problemă a României, a celor care gândesc în România, a lașității colective care ne-a dominat și care-l face pe acest fanfaron al politicii, din nefericire trebuie să-i aplic această etichetă, să poată să creadă că mai are succes, în condițiile în care nu dorește să deconteze nimic. Își trimite intermediarii să deconteze prin ani de pușcărie, bani sau altceva și dânsul hăhăie de la tribuna Congresului cu o armată de aplaudaci, de profitori. E asta este o mare tristețe. Epoca Băsescu se încheie cum nu se poate mai prost, cu acest spectacol grotesc de revenire în politică a unui om care spunea că niciodată nu mai revine în politică și care face acest lucru, poate și de frică, poate și din egoism, dar mai ales din dorința sa de a fi miezul lucrurilor, fără să se poate uita, la modul figurat, niciodată în oglindă să-și vadă puținătatea ideilor și lipsa caracterului", a explicat Gușă.