MENIU

Cozmin Gușă:Absurdul situației ne face să ne punem întrebarea în ce măsură Iohannis vrea dezbaterea

<p>Cozmin Guşă</p>
<p>Cozmin Guşă</p>

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a criticat, luni seară, în cadrul emisiunii Deschide Lumea, moderată de Lavinia Șandru, atitudinea candidatului ACL, Klaus Iohannis, și a staff-ului său de campanie în contextul dezbaterilor televizate, subliniind că ”absurdul acestei situații din partea domnului Iohannis și a staff-ului pe care dânsul îl are la dispoziție ne face să ne punem întrebarea în care măsură domnul Iohannis dorește această dezbatere sau fuge de această dezbatere”. În acest sens, privind invitația adresată de către Realitatea TV celor doi contracandidați, Cozmin Gușă a evidențiat faptul că nu au existat probleme din partea lui Victor Ponta, ”asta în condițiile în care Realitatea este o televiziune consecventă antiguvernamentală, cel puțin, în ultimii doi ani de zile”.  

”Eu, împreună cu partenerul și prietenul meu, Maricel Păcuraru (nu sunt doar consultant politic și el chiar nu este) care suntem acționarii majoritari la Realitatea TV, din această calitate a mea pot să spun că ne simțim jigniți de atitudinea celor din ACL, a domnului Klaus Iohannis și a celor din staff-ul ACL, legată de neluarea în considerație a invitației de la Realitatea TV, ca să participe mâine-seară la dezbaterea împreună cu Victor Ponta. Că această invitație se bazează pe programul anunțat, inițial, de Victor Ponta, așa este. Însă, nouă ne-a convenit acea invitație dintr-un motiv pragmatic: știam că, la nivelul zilei de astăzi, 10 noiembrie, Klaus Iohannis nu va accepta să meargă la dezbaterea la televiziunea lui Sebi Ghiță, la RTV, împreună cu Victor Ponta, dintr-un motiv consolidat: parteneriatul politic între patronul televiziunii și Victor Ponta. Din start, o problemă, apropo de corectitudinea dezbaterii, și cel puțin o suspiciune întemeiată că jurnaliștii de acolo nu și-ar face treaba, dar  o suspiciune întemeiată din partea lui Victor Ponta. Și, atunci, am considerat că ziua de marți, maine, 11 noiembrie, pentru Realitatea TV, ar fi o zi foarte bună care să aducă în fața audienței Realitatea TV pe cei doi candidați, de la orele 20 sau de la orice oră se putea negocia și această informație a fost tranmisă atât formal, cât și informal între Victor Ponta și Klaus Iohannis, cu specificația Realitatea TV că dânșii pot să își aleagă din mai mult teme, temele de dezbatere, că pot să negocieze între dânșii legat de oră, că le stăm la dispozitie, pe banii noștri, că e televiziune privată, dar că nu pot să negocieze moderatorii, deci, formatul acestei emisiuni, lucru pe care noi îl considerăm că ne revine nouă și îl decidem, având în vedere experiența mai mare decât staff-urile dânșilor în așa ceva”, a afirmat consultantul politic.

Mai mult, Cozmin Gușă a criticat propunere înaintată de echipa candidatului ACL, privind organizarea unei dezbateri la TVR, afirmând că ”televiziunea română, dintre toate televiziunile din România, este cea mai contradictorie și cea mai blamabilă din punctul de vedere al apartenenței politice și al jocului politic de la o guvernare la alta”.

”Mă așteptam ca echipa lui Victor Ponta să refuze, nu partea cu ziua, pe care a acceptat-o inițial, respectiv marți, ba chiar a propus-o, ci partea cu moderatorii, respectiv Rareș Bogdan plus echipa de analiști, și partea cu subiectele, dorind să le impună. Nu a fost așa. Nu am avut nicio problemă din partea lui Victor Ponta, asta în condițiile în care Realitatea este o televiziune consecventă antiguvernamentală, cel puțin, în ultimii doi ani de zile. Însă am avut o mare surpriză și repet, neplăcută, din partea domnului Iohannis și a staff-ului dânsului, care inventează fel de fel de dezbateri, înafara celei de la Realitatea care ar putea să meargă, de la Universitatea de Vest, în fața studenților, unde, ce să facă studenții, care n-au nici măcar o diplomă de licență, ce întrebări să pună, până la Academia Română sau până la Institutul pentru Politici Publice, care, probabil, cu cei trei-patru angajați ai săi, față de cei 400 ai Realității, în viziunea sa, ar fi mai profesioniști. Ca să nu mai vorbim de aberația cu televiziunea română care, dintre toate televiziunile din România, este cea mai contradictorie și cea mai blamabilă din punctul de vedere al apartenenței politice și al jocului politic de la o guvernare la alta. Din acest motiv, revin și spun că atât eu, cât și colegii mei, ne simțim jigniți de atitudinea domnului Iohannis. Așteptăm ca dânsul să și-o schimbe sau nu, asta nu va modifica în vreun fel abordarea editorială pe care Realitatea o are echidistantă și echilibrată, însă absurdul acestei situații din partea domnului Iohannis și a staff-ului pe care dânsul îl are la dispoziție pe noi ne miră și ne face să ne punem întrebarea în care măsură domnul Iohannis dorește această dezbatere sau fuge de această dezbatere, în condițiile în care, ar trebui să accepte din ce în ce mai multe dezbateri”, a mai spus Cozmin Gușă.

În viziunea consultantului politic, ”în meciul dezbaterilor, Victor Ponta a câștigat net, indiferent dacă Ponta își dorește sau nu dezbaterea”, întrucât, afirmă Cozmin Gușă, liderul PSD ”are curajul să vină mâine-seară la Realitatea TV”.

”Ca să nu mai vorbesc de jignirea pe care domnișoara Alina Gorghiu, de acolo de la PNL, ne-a adus-o amestecându-ne într-o ciorbă în care televiziuni de casă ale domnului Ponta, într-adevăr, Antena 3 sau RTV, ar avea aceeași abordare la Realitatea. O televiziune care - nu mai vorbesc de gazele de șist, cu care am avut dreptate- vorbesc despre aceste acțiuni ale diasporei care au fost mediatizate aproape cvasi-exclusiv de către Realitatea TV. Mediatizare fără de care, mă îndoiesc că domnul Corlățean, în incompetența sa, pleca de la Ministerul Afacerilor Externe, oricât s-ar fi chinuit liderii ACL să îi ceară demisia. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Asta este abordarea mea legată de această dezbatere, iar glumițele pe care domnul Athanasiu sau domnul Predoiu le lansau, astăzi, în fața sediului din Modrogan, mi se par neserioase. Din acest punct de vedere, afirm că în meciul dezbaterilor, Victor Ponta a câștigat net, indiferent dacă Ponta își dorește sau nu dezbaterea, măcar Ponta are curajul să vină mâine-seară la Realitatea TV, să meargă apoi la B1, să meargă în final și la Antena 3 și probabil, să mai accepte încă o dezbatere, dar meciul dezbaterilor, în mod clar, Klaus Iohannis a pierdut”, a mai spus consultantul politic.

Întrebat dacă este vorba de intervenția staff-ului de campanie, la mijloc, sau dacă nu își dorește Klaus Iohannis această dezbatere, Cozmin Gușă a răspuns:

”Eu l-am urmărit pe Klaus Iohannis, aseară, într-o emisiune cu jurnalista Mădălina Pușcalău, în care vorbea extrem de relaxat, ba chiar de dur, ajungând până la discuții de genul: 'domnul Ponta are telefonul meu, mă poate suna oricând'. Domnul Iohannis are telefonul nostru și poate să sune oricând să spună că își dorește aceaastă dezbatere, faptul că se ascunde în spatele staff-ului e o glumă. Un candidat adevărat și puternic nu stă la mâna staff-ului niciodată și cel care a ajuns președinte, mă rog, în 2004, într-un mod dramatic, dar extrem de spectaculos, Traian Băsescu știe lucru ăsta, și cel care nu a ajuns președinte în 2009, Mircea Geoană, într-un mod trist, dar spectaculos, știe iarăși lucrul ăsta”, a adăugat consultantul politic.

Pe de altă parte, la întrebarea dacă Iohannis se teme că ar putea avea soarta lui Mircea Geoană, consultantul politic a afirmat că liderul PNL ”nu are de ce sa aibă acea soartă, dacă vine și-și confruntă programele cu Victor Ponta, la cea mai obiectivă televiziune din România, care astăzi este Realitatea TV”.

”Mircea Geoană nu a pierdut pentru că nu a mers la dezbatere. Mircea Geoană a pierdut pentru că s-a încăpățânat să nu răspundă la întrebarea pe care i-a adresat-o Traian Băsescu, în acele moment, deși era perfect capabil să răspundă. Dar, despre asta, cred că Traian Băsescu ar putea să scrie în cartea de memorii, peste vreo 10-15 ani. Klaus Iohannis nu are de ce sa aibă acea soartă, dacă vine și-și confruntă programele cu Victor Ponta, la cea mai obiectivă televiziune din România, care astăzi este Realitatea TV. Victor Ponta să vină la cea mai critică televiziune la adresa sa și a guvernării sale, nenegociind moderatorii și condițiile, dar Klaus Iohannis să refuze să vina la acea televiziune antiguvernamentală, care este Realitatea TV, nu cred că mai are nevoie de nicio altă concluzie, decât de această imagine, dar șmecheriile acestea nu țin” , a încheiat consultantul politic, Cozmin Gușă.

 

REALITATEA TV a solicitat celor doi candidaţi un răspuns pentru invitaţia la dezbaterea de marţi, de la orele 20.00. Până în acest moment, REALITATEA TV a primit un răspuns pozitiv doar de la Victor Ponta.