MENIU

Controversele din cariera lui Dacian Cioloș! De la legături cu Securitatea la un istoric presupus în organizații extremiste

Dacian Cioloș. Sursa foto: INQUAM / George Calin

Dacian Cioloș este la un pas de a deveni, pentru a doua oară, premier. De-a lungul timpului s-a aflat în atenția publică, prin mai multe controverse. A fost privit ca mare salvator, atunci când Victor Ponta și-a dat demisia după incendiul de la Colectiv. Românii și-au pus toate speranțele în Guvernul lui de tehnocrați, dar nu a trecut mult până la prima dezamăgire. Au venit și celelalte, apoi. Și au început să iasă la iveală detalii din trecutul lui mai puțin glorios: de la legături cu Securitatea, la cursuri yoga și spirale MISA. 

Prima tinichea de coada lui Dacian Cioloș este aceea de colaborator al Securității. Se spune despre el că a activat ca militar în trupele de Securitate care supravegheau locuința Doinei Cornea. Dacian Cioloș nu s-a străduit însă niciodată să respingă aceste acuzații.

„Am fost militar în termen, repartizat la o unitate militară, care aparținea de Ministerul de Interne de atunci. Se numeau trupele de Securitate, cele care au devenit după Revoluţie actuala Jandarmerie. Misiunea noastră de militari în termen era să asigurăm pază la obiective publice. Printre multele obiective la care am fost repartizaţi a fost şi supravegherea unei intersecţii, despre care am aflat mai târziu că era de fapt strada care ducea spre casa doamnei Cornea.”, a declarat pentru MEDIAFAX Dacian Cioloș.

Un alt scandal uriaș în care a fost implicat Dacian Cioloș vizează legăturile partidului său cu vechi structuri de securitate. Una dintre surprizele neplăcute pentru susținătorii lui Cioloș a fost dezvăluirea potrivit căreia, unul dintre membrii fondatori ai PLUS este fiul unui fost torționar comunist.

Controversele nu s-au oprit însă aici. Actualul lider USR este nepotul lui Virgil Ardelean, șeful unității “Doi ș-un sfert”. Și sora lui Dacian Cioloş activează în cadrul aceleiași unități.

De la legăturile cu Securitatea, trecem la organizații extremiste. Și de acestea e legat numele lui Dacian Cioloș. Mai exact, ar fi fost membru PUNR, formațiune politică extremistă și xenofobă din anii ’90, condusă de Gheorghe Funar. Cioloș neagă însă această informație.

În 2019, presa scria că Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI, și Dacian Cioloș s-au întâlnit în secret la un restaurant în Viena. Șeful USR nu a recunoscut niciodată că a avut această întâlnire.

„Am fost preafericit de presa pro-PSD şi cu darul ubicuităţii. Am întâlniri oculte cu Florian Coldea la Viena. Viena, în decembrie, e un loc plăcut, numai bun de vizitat, doar că nu am mai ajuns acolo de vreo patru ani. Pe domnul Coldea nu l-am mai văzut de prin 2016, când ne-am întâlnit, în cadru oficial, la un eveniment cât se poate de public.”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

De curând, Dacian Ciolos a mărturisit că a participat la spiralele MISA și că a mers și la cursuri de yoga, alături de mii de adepți care practică meditația ca stil de viață. Practic, premierul propus de Iohannis a fost unul dintre cursanții lui Gregorian Bivolaru.

”Cred că am fost o dată la o spirală, la mare, o dată pentru că erau tabere organizate. Ce s-a întâmplat cu Gregorian Bivolaru, asta a fost mult mai târziu.”, a precizat Dacian Cioloș.

Liderul USR s-a prezentat, timp de doi ani, ca fiind cetățean francez, deși el are doar cetățenie română. Potrivit unui document obținut de PS News, Dacian Cioloș a folosit din decembrie 2006 până în decembrie 2008, o legitimație oficială în care, după ”nume” și ”prenume”, la rubrica în care se specifică țara de proveniență a titularului apare ”Republica Franceză”.

Mai mult, el se prezenta în legitimație și ca soț al lui Valériei Cioloş-Villemin, director la Agenția Universitară a Francofoniei, filiala din Republica Moldova.