MENIU

Contracte pentru elicoptere și rachete franceze, semnate la București în timpul vizitei lui Macron

România a semnat două înțelegeri importante în domeniul Apărării, în timpul vizitei președintelui Emmanuel Macron la București.

Potrivit unui desfășurător obținut de Realitatea TV, unul dintre documentele semnate este declarația între Airbus Helicopters și IAR Brașov privind extinderea Contractului General încheiat de cele două companii în aprilie.

Airbus Helicopters a inaugurat o uzină la Brașov în septembrie 2016, în prezența președintelui francez de la acea vreme, François Hollande, primele elicoptere urmând să fie produse acolo în anul 2018.

România ar putea cumpăra elicoptere franceze, răspunzând astfel dorinței producătorului francez.

Responsabilii acestei companii au sperat că România va fi primul client al uzinei de la Brașov, dar, la aproape un an de la inaugurare, ''încă nu am primit nicio ofertă concretă din partea României'', a spus cu regret Serge Durand în declarația acordată agenției France Presse, citate de Agerpres.

Acum doar o zi, societatea Airbus Helicopters, filială a grupului aeronautic european, a transmis mesajul că așteaptă ca autoritățile de la București să organizeze o licitație ''transparentă'' pentru achiziția de elicoptere, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Tot în timpul vizitei lui Macron, România și Franța a semnat și Memorandumul de înțelegere privind "Ground Based Air Defence Systems" pentru Forțele Armate Române dintre MBDA Franța și Compania Națională ROMARM.

MBDA este deţinută de Airbus Group (37,5%), BAE Systems (37,5%) şi Leonardo-Finmeccanica (25%) și este lider mondial în domeniul rachetelor şi a sistemelor de rachete, având  clienţi peste 90 de forţe armate.

 

Mai multe articole despre:
România Franţa rachete macron MBDA