MENIU

Contraamiralul Vergil Chițac: Aproape suntem într-un Război Rece

În ciuda faptului că Rusia își intensifică activitatea în Marea Neagră, Moscova va evita să cadă în capcana așa-numitului Război al Stelelor din timpul adminsitrației Reagan, care a dus la colapsul fostei URSS, afirmă contraamiralul (r) Vergil Chițac.

Până în 2020, Rusia va investi 2,4 miliarde de dolari pentru Flota Mării Negre fie pentru a-și proteja noile anexări teritoriale, fie pentru a-și proteja interesele economice. Banii vor merge, în principal, către construirea de noi nave și submarine precum și dezvoltarea infrastructurii portuare, scrie Adevărul Financiar.

Totodată, președintele Obama a anunțat creșterea de patru ori a bugetului pentru securitatea europeană față de 2015, acesta ridicându-se la 3,4 miliarde de dolari. De asemenea, Parlamentul României a aprobat un buget al apărării de 1,7% din PIB, ponderea acestuia urmând să ajungă la 2% din PIB anul viitor.

Vergil Chițac are o expertiză importantă în privința rolului strategic al Mării Negre – până de curând, el a ocupat funcția de rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân. De asemenea, Chițac, care este și președinte al Asociației Civice pentru Constanța, și-a anunțat candidatura pentru Primăria orașului de la malul Mării.

“Se pare că un previzibil Război Rece, anunțat de diplomația mondială, va face ca orașul Constanța să fie la graniță. Vom fi în avanpostul acestui război. Lucrurile erau oarecum previzibile după anexarea Crimeei de către Federația Rusă. De altfel, din acel moment, Rusia înființa o unitate militară pe săptămână în Crimeea, o bună bucată de timp. Este limpede că Rusia vrea în perioada următoare să fie un jucător de talie mondială, un jucător strategic”, a declarat Chițac la Adevărul Financiar.

Întrebat în ce mod se schimbă rolul Constanței în noul context, acesta a explicat că trebuie schimbată politica de apărare a orașului, dar și suplimentarea bugetului Apărării.

“Prin Ministerul Apărării am fi dorit să avem permanent o grupare NATO în Marea Neagră, tocmai pentru a fi o contrapondere serioasă la gruparea de forțe  din Sevastopol. Rolul Constanței se schimbă în sensul în care noi trebuie să ne regândim politica în domeniul apărării. Un prim pas s-a făcut în sensul că noi trebuie să creștem bugetul Apărării, ușor, ușor la 2% din PIB, până în 2017 – lucru apreciat de americani”, a spus fostul rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân.

Vergil Chițac este de părere că suntem la doar un pas de a intra într-un nou război rece și că, de aceea, trebuie să ne folosim de atuurile țării noastre pentru a evita acest lucru.

“Aproape suntem într-un Război Rece și trebuie să ne poziționăm și să ne recalibrăm foarte clar. Este foarte adevărat că Rusia este un vecin al nostru. Suntem într-o poziție geostrategică importantă și geostrategia este știința de a face politică în funcție de geografie – noi nu ne putem muta de aici, Rusia nu se poate muta de aici. Trebuie să jucăm politic cu atuurile pe care le avem: apartenența la NATO și UE, precum și parteneriatul strategic cu Statele Unite. Dar, dincolo de asta, ne trebuie și efortul nostru personal”, a conchis Chițac.

Mai multe articole despre:
Rusia Constanţa vergil chitac