MENIU

Consultări la Cotroceni. Gorghiu: Preşedintele ne-a propus un guvern tehnocrat, PNL susţine varianta

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat că partidul a propus în continuare soluţia alegerilor anticipate, însă, pentru ca aceasta să fie posibilă era nevoie de un acord politic cu toate partidele parlamentare. În condiţiile în care mare parte din acestea nu au fost de acord cu anticipatele, liberalii nu au dorit să blocheze ieşirea din criză.

”Varianta pe care PNL a propus-o și pe care și-a dorit-o și pe care a considerat-o onestă pentru agenda publică este cea a alegerilor anticipate. Condiția era încheierea acordului politic cu celelalte partide parlamentare. Celelalte partide politice nu au fost de acord cu alegerile anticipate, motiv pentru care PNL a dorit să iasă din această criză politică. Astăzi în discuțiile pe care le-am avut, președintele a adus în discuție, ne-a propus varianta unui cabinet tehnocrat, varianta unui prim-ministru tehnocrat. Variantă cu care PNL este de acord”, a declarat Alina Gorghiu, copreședintele PNL, la ieșirea de la consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Cotroceni.

Alina Gorghiu este de părere că ”premierul va trebui să demareze toate reformele pe care PNL le dorește”. ”Întotdeauna PNL a ales calea cea mai responsabilă. Nici acum nu am fugit de responsabilități. Avem un prim ministru nou, un cabinet nou. În acest context politic înțeleg rațiunea, argumentele pe care președintele României le are în alegerea acestui guvern tehnocrat”.

Ea a mai spus că este însă nevoie de depolitizarea administraţiei pentru că altfel tot PSD va guverna. ”Dacă va avea sprijinul partidelor, viitorul premier va trebui să contribuie la depolitizarea administrației - ideea de legiferare a traseismului politic, la alegerea primarului în 2 tururi, la menținerea statului de drept așa cum este, la ideea de a face eforturi de către statul român de recuperare a prejudiciilor în dosarele de corupție, până la un buget prodezvoltare, proinvestiții. Dacă acest guvern conduse de un premier tehnocrat nu va înțelege depolitizare, tot PSD va guverna”.