MENIU

Undă verde pentru anchetarea guvernului Cioloș în Parlament, după propunerea lui Dragnea

Birourile permanente parlamentare reunite au aprobat marți solicitarea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete comune de către comisiile de buget ale Camerei Deputaților și Senatului prin care să fie verificate condițiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat din august și noiembrie 2016 de Guvernul din acea perioadă, a anunțat marți secretarul Camerei, Marcel Ciolacu. Ancheta presupune audierea tuturor miniştrilor responsabili, astfel că este posibil să fie chemat la audieri şi fostul premier Dacian Cioloş.

"Mai exact, scopul anchetei este verificarea condițiilor în care s-au realizat rectificările bugetelor de stat, mijloacele anchetei, audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informații și clarificări pe această temă", a precizat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, obiectul anchetei este adresarea următoarelor întrebări de comisiile reunite de buget: Care este modul în care s-au constituit veniturile potențiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă; care sunt instituțiile statului care a făcut previziuni asupra acestor venituri și care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituție în parte; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcției bugetului pentru anul 2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 6 august prima rectificare.

Alte întrebări care vor fi adresate de parlamentarii din comisiile de buget sunt: cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 iunie primul semestru; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 23 noiembrie — cea de-a doua rectificare; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 septembrie, după trei trimestre; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat în luna decembrie 2016; care a fost media veniturilor totale ale bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului; cu cât au fost mai mici veniturile totale ale bugetului general consolidat în decembrie 2016 față de decembrie 2015.

Senatorii și deputații îi vor mai întreba pe cei audiați care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului total consolidat la prima și la a doua rectificare, cât este venitul nerealizat la 31 decembrie 2016 din sume de la Uniunea Europeană 2017 — 2020 (exercițiul financiar european comparativ cu veniturile din sumele de la UE pentru perioada 2014 — 2020 estimată la 23 noiembrie — data celei de-a doua rectificări).

Între întrebările care constituie obiectivul viitoarei anchete mai sunt: Care sunt sumele rămase necheltuite atât din bugetul propriu, cât și din fondurile europene pe fiecare minister în parte; care sunt investițiile, programele care au fost bugetate, dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte; care sunt motivele nerealizării investițiilor, programelor de către ministere (se va prezenta o situație pentru fiecare investiție și program în parte); care este suma care a rămas necheltuită la sfârșitul anului 2016 la capitolul "cheltuieli de personal".

"Termenul de prezentare a raportului — 10 zile de la data încuviințării plenului comun asupra efectuării acestei anchete. Cei doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului vor stabili săptămâna viitoare când va avea loc plenul comun pentru votul necesar pentru începerea acestei anchete de către comisiile reunite", a precizat deputatul PSD.

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor face o anchetă asupra procedurii şi veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări bugetare pozitive ale Guvernului Cioloş, a anunţat, luni seară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

“Vom avea un Birou Permanent reunit pentru a repartiza la Comisiile de buget-finanţe din Cameră şi Senat cele două ordonanţe de rectificare bugetară din anul 2016, cea din august şi cea din 23 noiembrie. Pentru că până astăzi aceste ordonanţe nu fuseseră repartizate la Comisiile de specialitate. O să le cerem Comisiilor de specialitate buget-finanţe, înainte de a întocmi raportul, să se constituite în comisii de anchetă şi să facă o anchetă asupra procedurii şi asupra veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive”, a precizat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a prezentat cifre care ar demonstra că există o "gaură" la buget de 10 miliarde lei.

“Aş vrea să vă dau şi nişte cifre pentru că aşa am fost obişnuiţi în câteva luni, mai ales că am văzut o postare pe Facebook a cuiva care făcea referire la cifre. Îi dau dreptate domnului pentru că a spus că se poate vorbi de o gaură atunci atunci când avem venituri mai mici, despre asta vorbim. Conform programării iniţiale la adoptarea bugetului pentru 2016, veniturile erau estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei. La sfârşitul anului, veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai puţin cu 10 miliarde”, a afirmat Dragnea. Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că “problema serioasă la care comisiile de buget-finanţe trebuie să găsească răspuns, audiindu-i pe toţi cei care au fost pe acest circuit, este cum s-a putut ca în august şi noiembrie, în condiţiile în care veniturile se vedea că sunt mai mici, să facă două ordonanţe de rectificare pozitivă”.

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că nu se pune problema ca programul de guvernare al PSD să nu fie implementat. “Nu se pune problema ca programul nostru de guvernare să fie afectat de această situaţie. Programul de guvernare va fi implementat 100%, toate măsurile pe care le-am prezentat vor fi adoptate, resursele financiare sunt identificate. În schimb, asta nu înseamnă că am decis să acoperim nereguli”, a subliniat liderul PSD.