MENIU

Comisia juridică amână discutarea celor 22 de modificări la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat, luni, discutarea celor 22 de proiecte de lege de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, propuse de parlamentarii PSD, fără să înainteze, însă, un termen pentru dezbaterea lor. Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele comisiei, Ciprian Nica, deputat PSD, în şedinţa comisiei

"Nu se va discuta mâine (marţi - n.r.) pachetul privind modificările propuse pe Codul Penal şi pe Codul de Procedură Penală datorită faptului că s-a modificat programul, la ora 12.00 avem plen reunit şi vom anunţa o dată ulterioară când vor reintra în discuţia Comisiei juridice", a declarat Ciprian Nica, potrivit Mediafax.

Comisia nu a stabilit un termen pentru discutarea acestor proiecte şi, având în vedere că mai este doar o săptămână până la finalul sesiunii parlamentare, dezbaterile asupra modificărilor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală nu ar putea fi reluate mai devreme de sesiunea din toamnă.

În acest context, liderul UNPR, Gabriel Oprea, ameninţa, duminică, cu retragerea de la guvernare dacă PSD "modifică pe furiş" Codul Penal în Parlament, el spunând că le-a transmis acest lucru şi premierului Victor Ponta şi PSD.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţea trecută, ca CSM, ÎCCJ și Ministerul Justiţiei să trimită punctele de vedere referitorare la dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală.
Membrii comisiei au introdus atunci, pe ordinea de zi, cele 22 de propuneri legislative. Vicepreşedintele comisiei, deputatul Ciprian Nica (PSD) a propus termenul de o săptămână pentru avizul asupra acestor proiecte, încă reprezentanţii CSM şi ÎCCJ au solicitat un termen de două săptămâni, pe motiv ca nu este suficient timp pentru avizare.

CSM a dat, luni, aviz negativ propunerilor legislative de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, printre prevederile cu care magistraţii nu sunt de acord numărându-se dezincriminarea conflictului de interese şi modificarea condiţiilor privind luarea măsurilor preventive.