MENIU

Comisia Iordache se reuneşte luni pentru alte modificări la Codul de Procedură Penală

Comisia Iordache se reuneşte luni, din nou, pentru a modifica Codul de Procedură Penală, cu amendamente venite de la Camera Deputaţilor, după ce miercuri, proiectul a trecut de Senat, cu 74 de voturi ”pentru” și 28 impotrivă. 

Codul de Procedură Penală a fost votat miercuri în Senat, după ce săptămâna trecută, Comisia Iordache a dat raport final. Concret, în urma unui amendament care prevede că procesul se rejudecă dacă unul dintre judecători nu a semnat decizia de condamnare, USR a anunțat că este posibil ca dosarul ”Referendumul”, al lui Liviu Dragnea să se rejudece, dacă prevederea s-ar aplica retroactiv.

Proiectul mai prevede că denunțurile mai pot fi făcute în maximum 6 luni de la constatarea faptei, iar procurorul poate fi tras la răspundere dacă dispune condamnarea, iar apoi, inculpatul este achitat de judecător. Raportul Comisiei Iordache are 286 de pagini.

Codul de Procedură Penală mai prevede, în forma adoptată de Senat, că autoritățile publice nu se mai pot referi la inculpați ca fiind deja condamnați. Totodată, s-a înlocuit sintagma ”suspiciune rezonabilă” cu probe sau ”indicii temeinice”. Pe de altă parte, s-a adoptat și amendamentul prin se poate aface apel la un dosar în care s-a dispus achitarea în primă instanță doar dacă există probe noi sau probe readministrate. Totodată, prin alte amendamente, și arestarea preventivă va fi dispusă mai greu de judecător.

Codul de procedură penală a trecut de Senat. Prevederea care i s-ar aplica lui Dragnea rămâne