MENIU

Comandantul NATO în Europa: Când va beneficia România de armament greu

Comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa, Philip Breedlove, a declarat, în cadrul emisiunii Ambasador România, moderată de Alexandru Cumpănașu, că România "a dat dovadă de un angajament ferm" în cadrul NATO, fiind un "partener incredibil în teatrele de operaţiuni", și clasându-se pe locul patru, în ceea ce priveşte numărul de soldaţi, în sprijinul operaţiunii NATO din Afganistan. În ceea ce privește furnizarea de armament greu, pe teritoriul României, Philip Breedlove a specificat că a luat o decizie, în acest sens, pe care o va anunța curând.

"Cred că ceea ce am zis nu s-a înţeles foarte bine. Am luat o decizie, care va fi anunţată în curând. Nu am făcut niciun anunţ, în prezent. Vom trimite întăriri în Europa, sub formă de echipament. Este vorba despre echipament ce va rămâne în Europa şi va fi folosit în timpul antrenamentelor. Aceste decizii vor fi făcute publice în curând. Primul anunţ va implica staţionarea în Europa a unei brigăzi de blindate. Este vorba despre tancuri, transportatoare de trupe blindate, artilerie şi echipament de sprijin", a declarat Philip Breedlove.

În ceea ce privește rolul României în NATO, mai ales în această regiune, Philip Breedlove a subliniat faptul că "România este un aliat minunat şi un partener grozav", trupele de rând şi forţele speciale române fiind formate din "soldaţi pricepuţi, care şi-au dovedit atât compatibilitatea cu structurile NATO, cât şi valoarea în teatrele de război". 

"În primul rând, România este un aliat minunat şi un partener grozav. Voi da un exemplu, pe care puţini oameni îl cunosc. În cadrul noii noastre misiuni în Afganistan, dintre toate naţiunile ce au contribuit cu trupe la sol, România se află pe locul patru (n.r. în ceea ce priveşte numpărul de soldaţi). Pe locul patru pentru sprijinul operaţiunii din Afganistan. România a dat dovadă de un angajament ferm în cadrul Alianţei noastre. Aşa cum ştiţi, armata română are şi un angajament privind investiţiile în capabilităţile sale şi în îmbunătăţirea sa, motiv pentru care este un partener incredibil în teatrele de operaţiuni. Trupele de rând şi forţele speciale române sunt formate din soldaţi pricepuţi, care şi-au dovedit atât compatibilitatea cu structurule NATO, cât şi valoarea în teatrele de război", a afirmat Philip Breedlove.

În acest context, comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa a afirmat că "Marea Neagră este foarte importantă" pentru NATO și că se așteaptă ca "România să fie un lider regional în continuare".

"Aceasta este o ţară importantă pentru stabilizarea acestei regiuni. România se află într-un cartier interesant, dacă îl putem numi astfel. Marea Neagră este foarte importantă pentru Alianţa noastră. România este un partener puternic, o forţă stabilizatoare în regiune. Lucrăm cu lideri pricepuţi aici în România, iar eu mă aştept ca România să fie un lider regional în continuare", a adăugat Philip Breedlove.

Pe de altă parte, întrebat care este opinia sa vizavi de bugetul mic alocat de către membrii importanţi, ai UE, pentru apărare, în vreme ce aceste ţări beneficiază de siguranţa oferită de către NATO, Philip Breedlove a declarat:

"Cred că investiţiile în apărare făcute de către toate statele membre NATO sunt foarte importante. În cadrul summitului NATO din Ţara Galilor, 28 de state au luat decizia ca până în anul 2024 să putem ajunge la 2% din buget cheltuiţi pentru apărare. Acesta este în continuare ţelul nostru şi cred că statele membre trebuie să studieze felul în care vor atinge acest ţel. Este un lucru important, pentru că trebuie cu toţii să purtăm pe umeri această povară, aşa cum cu toţii beneficiem de apărarea colectivă. Eu sunt un optimist. Mai avem nouă anu şi jumătate până în 2024", a precizat comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa.