MENIU

ACUZAŢII: Coloana Infinitului, folosită fără drepturi la lansarea candidaturii lui Ponta

Firma Visarta, care deține dreptul de copyright asupra operei lui Constantin Brâncuși, acuză faptul că la evenimentul de lansare a candidaturii la Președinție, a lui Victor Ponta, de pe Național Arena, nu i s-a cerut autorizarea pentru folosirea replicilor sau copiilor operei brâncușiene, respectiv Coloanei Infinitului și că astfel, s-a încălcat legea. Potrivit celor declarate, la Realitatea TV, de directorul executiv al firmei Visarta, Gheorghe Voican, ”obținerea acordului de a folosi imaginea trebuia făcută înainte, pentru că așa cere legea”, în contextul în care Visarta ”gestionează aceste drepturi” și a precizat că responsabilitatea îi aparține organizatorului evenimentului.

”Pentru folosirea acelor replici sau copii butaforice ale operelor de la Târgu Jiu nu a cerut nimeni autorizarea de la Visarta și Visarta nu a dat nimănui această autorizare. Aș vrea să precizez că de câte ori s-au cerut replici butaforice după operele lui Constantin Brâncuși, societatea care reprezită cât și deținătorii de drepturi au interzis acest lucru. Noi avem contract de reprezentare reciprocă cu societatea ADAJP din Paris, înseamnă Administrația Drepturilor de Autor de Artă Grafică și Plastică, din Franța, unde Constantin Brâcuși a înscris repertoriul său, operele, încă din timpul vieții. Pe legea franceza, conform legislației franceze, privind moștenirea, acest repertoriu a fost transmis prin moștenire familiei Istrati și de aici înainte, la fel, tot pe cale legală, moștenirea, conform legii, vreme de 70 de ani. Deținătorul de drepturi, actualmente, este un cetățean canadian, fost cetățean român, care este moștenitorul Nataliei Dumitrescu. Noi reprezentăm, în România, întreg repertoriul francez dat de ADAJP, care are vreo 60 și ceva de mii de membri, printre acești membri este și Constantin Brâncuși”, a declarat Gheorghe Voican, directorul executiv al firmei Visarta.

 

Întrebat, la Realitatea TV, cum rămâne cu această încălcare a legii dreptului de autor, la evenimentul organizat cu ocazia lansării premierului, Victor Ponta, la alegerile prezidențiale, Gheorghe Voican a răspuns:

 ”Obținerea acordului de a folosi imaginea sau replica butaforică trebuia făcută înainte, pentru că așa spune legea română, nu pentru că așa spun eu. Noi gestionăm aceste drepturi. Urmează ca noi să lamurim aceste aspecte, trebuie, în primul rând, să știm cine este organizatorul, pentru că responsabilitatea este a aceluia care a organizat evenimentul și a scos, în public, acele replici butaforice. După ce vom afla acest lucru, îl vom contacta, vom ridica aspectele legale și vom cere intrarea în legalitate. În orice caz, rezolvarea este mai delicată pentru că s-a încălcat o lege, în prealabil.  

Cu privire la aspectele finale ale legii dreptului de autor, respectiv sancțiunile care se aplică, într-un astfel de caz, directorul Visarta a precizat:

”Nu pe acestea le urmărim, noi Visarta, în mod neapărat, ci pentru a se intra în legalitate, a se cere și retroactiv, această permisiune, noi vom contacta în scris societatea care are aceste drepturi, ADAJP din Paris, iar ea îl va contacta pe deținător și va da un răspuns în rezolvarea acestei situații. Nu noi Visarta vom hotorî. Noi îi reprezentăm aici și îi vom înștiința de această încălcare, așa cum a fost ea făcută, urmând să mă documentez ca să obțin materialele. Eu nu am fost la manifestare și nici capturi nu am făcut”, a mai spus Gheorghe Voican.