MENIU

Cioloș, în Senat:ANAF a acționat legal în cazul Antenelor.Posturile nu își pierd licențele de emisie

Premierul Dacian Cioloş a susținut, în Senat, un discurs în legătură cu somația ANAF la adresa Antenelor. Cioloș a declarat că posturile nu își pierd licențele de emisie și că ANAF a acționat legal, subliniind că "încrederea în statul român nu va putea fi câștigată fără ca statul român să respecte legea". Șeful Guvernului a fost chemat, la propunerea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să dea lămuriri în fața senatorilor după ce Antenele au fost somate de ANAF să evacueze sediul în care funcţionează, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 11.45 Dezbaterea continuă la Senat, cu intervenția mai multor senatori. 

Redăm declarațiile premierului:

"O institutie a statului aflata in subordinea guvernului a decis sa aplice o hotarare judecatoareasca. Nu este vizata activitatea jurnalistilor, posturile nu isi pierd licentele de emisie.

Ba mai mult, televiziunile vor emite inclusiv luni din acele sedii pentru ca suntem la inceputul procesului. Ar putea dura cateva luni.

Incetarea emisiei este apanajul CNA.

Guvernul Romaniei respecte legile si horararile judecatoresti. ANAF a actionat legal.

Pe 8 februarie 2016 s-a decis punerea in aplicare a acestei decizii. Eu nu am fost informat, dar nici nu trebuia sa fiu informat.

Este datoria instutiitiilor statului sa isi valorifice bunurile.

Termenul este de cinci zile nu este o decizie specifica, nu exista in lege alte termene. Daca nu se aplica termenul ANAF putea fi acuzat de discriminare.

Nu exista cadrul legal in mom de fata care se permita guvernului incheierea unui contract de inchiriere.
Reamintesc doua lucruri: am un profund respect pt cei care asteapta ca libertatea de exprimare sa fie respectata. Increderea in statul roman nu va putea fi castigata fara ca statul roman sa respecte legea", a declarat Dacian Cioloș, potrivit HotNews.ro

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus modificarea ordinii de zi a camerei superioare pentru a discuta somația ANAF la adresa Antenelor, despre care Călin Popescu Tăriceanu a susținut că este "un grav atentat la adresa libertății de exprimare". Tăriceanu a propus și convocarea de urgență, în Parlament, a premierului Dacian Cioloș pentru a da explicații despre acest subiect. Solicitarea a fost aprobată cu 70 de voturi pentru și doar două împotrivă, informează HotNews.ro.

Tăriceanu a susținut de la tribuna Senatului că este vorba de un "control abuziv din care nu a lipsit decât folosirea gazelor lacrimogene" și că ceea ce s-a întâmplat luni este "expresia acestor derapaje și excese ce se întâmplă în ultima perioadă".

Președintele Senatului a primit sprijin, în timpul intervențiilor de la tribună și din partea PSD, liderul senatorilor social-democrați, Mihai Fifor, declarând că "PSD nu poate asista" la ceea ce se întâmplă.

"Nu putem decât să ne raliem la ce propune domnul Tăriceanu", a spus Fifor.

În favoarea demersului lui Tăriceanu s-au exprimat și senatori UDMR și UNPR.

Reamintim că inspectorii ANAF au trimis un ordin de evacuare pentru televiziunile Antena 3 şi Antena 1. Astfel, conform actului, cele două sedii trebuie eliberate până la sfârşitul săptămânii.

Ordinul a fost trimis luni, 15 februarie, către sediile celor două televiziuni. În comunicatul Finanţelor Publice se arată că notificarea de evacuare s-a făcut pentru punerea în executare a unei sentinţe penale din 2013, sentinţă definitivă.

Fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, în august 2014, în dosarul privatizării Institului de Cercetări Alimentare. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul director ICA, Gheorghe Mencinicopschi, Corneliu Popa, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului şi fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiş. Instanţa a dispus atunci şi confiscarea mai multor imobile, printre care şi sediile celor două televiziuni şi cel al Grivco, pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la circa 60 de milioane de euro.

"Direcţia generală regională a Finanţelor Publice Bucureşti, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate şi trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentinţe judecătoreşti, a notificat astăzi, 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menţionate.(...) Termenul pe care îl au la dispoziţie persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, aşa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare", se precizează în comunicatul de presă emis de ANAF.

ANAF nu a recuperat prejudiciul din dosarul lui Dan Voiculescu! DNA începe urmărirea penală in rem