MENIU

Chifu, despre filmul cu traficanţii români de arme, prezentat de Sky News: O făcătură!

Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial, pune sub semnul întrebării materialul video prezentat de Skynews, în care sunt prezentaţi traficanţi români de arme. Acesta a prezentat mai multe elemente care sunt contradictorii, spre exemplu, cumpărătorul nu verifică arma, după ce o ia de la traficant.

"Acum cunoscând cum se întamplă lucrurile, avem nişte actori, care se zice, vindeau arme. Cumpărătorii filmează deschis, reporterul face stand-up, cumpărătorii nu verifică arma. Şi lucrul şocant este ca aceşti traficanţi de arme apar în film. Vorbim, se filmează, cadre de film. Am asistat la o făcătură, eu nu ştiu dacă ei ştiu cum arată un traficant", a spus Chifu, la Realitatea Tv.

Traficanţi de arme din România le vând arme obţinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor, arată o anchetă realizată de Sky News.

Analiştii de securitate spun că celule islamiste şi atacatorii singuratici consideră în prezent armele automate drept cel mai bun mod de a semăna teroarea în Occident, iar graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei, scrie Sky News.

AK-47 este în prezent cel mai căutat tip de armă – o armă rar folosită de infractorii de rând, potrivit traficanţilor, care spun că cererea a explodat în ultimii doi ani.

Din munţii din Balcani până în zonele enorme împădurite din estul europei, bande de traficanţi au acces la milioane de arme ascunse în perioada comunistă sau disponibile în zonele învecinate regiunilor de conflict, precum Ucraina.

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi.