MENIU

CExN PSD a decis: Alegeri pentru 16 vicepreședinți, pe regiuni. Fără vot pentru Dragnea

<p>Liviu Dragnea&nbsp;</p>

Luni, liderii PSD s-au reunit în ședința Comitetului Executiv Național, iar Liviu Dragnea a anunțat că au decis modificarea statutului PSD, astfel încât să se aleagă 16 vicepreședinți la Congres, pe regiuni, dar cu o condiție, să se respecte paritatea: să fie propuși o femeie și un bărbat din fiecare regiune. Vor mai fi aleși secretarul general și președintele executiv. Totodată, cel mai probabil nu va mai fi vot pentru reconfirmarea lui Dragnea. În schimb, alegerea vicepreședinților pe regiuni aduce multe nemulțuiri în PSD, întrucât liderii se consideră nedreptățiți: Codrin Ștefănescu sau Cătălin Rădulescu sunt doar câțiva dintre ei. Totodată, potrivit unor surse realitatea.net, Nicoale Bădălău nu va mai candida pentru nicio funcție. Nici măcar pentru cea de vicepreședinte.

Liviu Dragnea a declarat, luni, după ședință, că doreşte o ''repartizare echilibrată" a conducerii PSD în toată ţara. '' 16 vicepreşedinţi (...) şi să realizăm paritatea în ceea ce priveşte bărbaţii şi femeile - opt vicepreşedinţi bărbaţi şi opt vicepreşedinţi femei. Ţara are nevoie de o abordare echilibrată, iar susţinerea pentru femei nu este un moft'', a spus liderul PSD, punctând că mandatul său la conducerea partidului nu trebuie prelungit, el fiind în termen.

El a precizat că în cadrul congresului nu va fi dat un vot de reconfirmare pentru el.

”I-am întrebat pe colegii mei şi a fost părerea generală că nu e nevoie de asta pentru că, pe de o parte, au fost rezoluţii de susţinere din toate organizaţii şi colegii mei au spus că toate organizaţiile au spus că nu e nevoie de asta”, a arătat Dragnea.

Pe de altă parte, Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu au anunțat deja că nu sunt  de acord să se organizeze alegeri la nivel de vicepreședinți, pe regiuni.

Deputatul Cătălin Rădulescu a declarat, înainte de şedinţa PSD, că intenţionează să candideze pentru o funcţie de vicepreşedinte al partidului, dar a acuzat modificarea statutului partidului, care va duce la mărirea numărului de funcţii de vicepreşedinte alocate femeilor, dar şi o limitare a candidaturilor. La rândul său, Codrin Ștefănescu a precizat că nu este mulțumit de decizie: oameni ca Liviu Pleșoianu sau Șerban Nicoale nu mai pot candida.

Cine sunt opozanții lui Dragnea din partid: Oprișan, Andronescu, Ștefănescu

Surse realitatea.net din PSD au dezvăluit care ar urma să fie noua gardă din conducerea PSD: ce oameni vor fi înlăturați, ce lideri noi vor veni, dar și cei carei se opun lui Dragnea, vrând funcții. Astfel, Ecaterina Andronescu sau Marian Oprișan, cei care nu sunt în tabăra lui Dragnea, iau în calcul să candideze pentru funcție de președinte executiv. Pe 21 februarie, liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat că va candida la Congresul PSD, pentru o funcție de conducere în partid. Acesta a spus că nu a candidat la Congresul PSD din 2015, pentru că atunci nu avea soluția dată de judecători în dosarul ”Căprioara". 

”Nu am candidat in 2015 la Congres pentru ca am spus ca e dosarul meu, nu al partidului. Am demonstrat ca sunt nevinovat si nu am legătură cu ce mi-au fost aduse ca și acuzatii, eu candidez la o functie de conducere în partid”.

Surse din PSD susțin că și Claudiu Manda era în cărți pentru această funcție, dar după audierea lui George Maior în Comisia  SRI, când Manda a spus public că Maior a afirmat că Dragnea venea la petrecerile SRI, șeful PSD nu îl mai are la suflet pe Manda.

Ecaterina Andronescu păstrează misterul. Aceasta a spus la Realitatea Tv, sâmbătă, că luni va anunța pentru ce funcție va candida. În schimb, a lansat un avertisment către șeful său de partid: ”Cred că este păgubos și pentru Liviu Dragnea să îi înlăture pe cei incomozi”.

Totodată, Codrin Ștefănescu, cel care nu mai are o relație atât de bună cu Liviu Dragnea, a anunțat la ultimul CExN, că va candida pentru o funcție de conducere.

Cine pleacă din funcțiile de vicepreședinte: Tudose, Șimon, Bănicioiu, Vulpescu, Pană, Pop

Dar miza Congresului ar fi ca Dragnea să scape de vicepreşedinţii de partid care nu îi mai sunt loiali. Mai exact, schimbarea unor vicepreşedinţi în care Liviu Dragnea nu mai are încredere. Mihai Tudose, Ionuț Vulpescu, Nicoale Bănicioiu, Gheorghe Șimon, Gergian Pop sau Doina Pană sunt câțiva dintre vicepreședinții care nu se vor mai regăsi în noua structură.

Nicolae Bănicioiu şi Ionuţ Vulpescu, foşti miniştri în guvernarea Ponta, au rămas foarte apropiaţi de fostul premier, aflat acum în război deschis cu Liviu Dragnea.

Un alt vicepreşedinte care va fi trecut pe linie moartă în partid este Georgian Pop, fost preşedinte al Comisiei pentru controlul SRI din Parlament, funcţie care acum îi aduce ghinion: Liviu Dragnea îl suspectează că e prea apropiat de serviciile de informaţii.

Cine sunt vicepreședinții vehiculați: Vasilescu, Plumb, Stănescu, Ciolacu

Potrivit unor surse, pe funcțiile de vicepreședinți ar urma să vină: Lia Olguța Vasilescu, Paul Stănescu, Rovana Plumb, Mihai Fifor, Șerban Nicolae sau Marcel Ciolacu, cel care l-a trădat pe Mihai Tudose, iar acum este în tabăra lui Dragnea. Totodată, și Cătălin Rădulescu a anunțat duminică seară, la Realitatea Tv, că vrea o funcție de vicepreședinte, dar este greu de crezut că va fi susținut pentru acest post.