MENIU

CExN al PSD va face, joi, o primă analiză a eșecului de la prezidențiale

<p>CExN al PSD va face, joi, o primă analiză a eșecului de la prezidențiale </p>

Membrii Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD se vor reuni, joi, la sediul central al partidului, pentru a face prima analiză formală a eşecului de la alegerile prezidenţiale, dar şi pentru a lua decizii privind menţinerea guvernării, restructurarea guvernului sau convocarea congresului, informează Mediafax. Reuniunea vine după ce atât Liviu Dragnea, cât și Victor Ponta au adoptat poziții publice contradictorii, cu privire la momentul convocării congresului partidului, care ar urma să facă analiza eșecului de la prezidențiale.

Mai exact, Liviu Dragnea a precizat public că are asentimentul majorităţii liderilor de filiale pentru organizarea rapidă a unui congres în 20 decembrie, urmând ca partidul să se ocupe ulterior de guvernare, în caz contrar, afirmând că un Consiliu Naţional de analiză şi de lansare a unor proiecte politice ar putea avea loc oricând.

Ulterior acestei declaraţii făcute de Liviu Dragnea, Victor Ponta a precizat, la revenirea din vacanţa în Dubai, că PSD îşi poate face analizele privind ratarea prezidenţialelor în primăvară, prioritare fiind acum restructurarea Guvernului şi prezervarea majorităţii parlamentare prin includerea PLR la guvernare.

Astfel, membrii CExN vor decide, joi, între cele două poziţii exprimate public de Ponta şi Dragnea, urmând să stabilească dacă vor convoca congresul în acest an sau la sfârşitul anului viitor. Decizia va avea în vedere faptul că la congres nu se vor face doar analize, ci se va alege şi noua conducere a PSD, atât Ponta, cât şi Dragnea anunţând public că îşi depun mandatele în caz de eşec la prezidenţiale.

Pe de altă parte, o altă temă importantă asupra căreia CExN va trebui să ia o decizie vizează păstrarea guvernării, în condiţiile în care şi aici părerile sunt împărţite. În acest sens, vicepreşedintele PSD, Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3, a fost primul care a solicitat retragerea PSD de la guvernare în urma votului dat la prezidenţiale în favoarea lui Klaus Iohannis. Ulterior, ceilalţi social-democraţi au optat pentru menţinerea guvernării, în condiţiile operării unei remanieri a Executivului, cu consultarea prealabilă şi votul CExN.

Pe această temă, cel mai vocal social-democrat a fost senatorul Mircea Geoană, care a propus ca viitorul guvern să fie mai suplu, să aibă mai puţine ministere, iar miniştrii propuşi să fie votaţi de CExN. Geoană a propus, totodată, reactivarea Consiliului Naţional şi convocarea acestui for, ca etapă intermediară, până la congres, şi a cerut alegerea unui nou preşedinte a CN, în funcţia păstrată pentru Adrian Năstase.

 

Mai multe pe Mediafax.