MENIU

Centenarul României stârnește un scandal în Uniunea Europeană

Juncker

România e în centrul disputelor din Europa. O declaraţie a lui Jean-Claude Juncker, prin care numeşte Centenarul Marii Uniri drept o sărbătoare europeană, a stârnit furie la Budapesta. Politicieni unguri l-au acuzat pe preşedintele Comisiei Europene că nu este potrivit pentru funcţia sa, iar Ministerul de Externe a sugerat chiar că era beat.

”România va sărbători pe 1 decembrie, anul în curs, Centenarul său, Centenarul Marii Uniri, cum spun prietenii noştri români. Aş vrea să îi transmit preşedintelui că, da, este o sărbătoare românească, dar este şi o sărbătoare europeană, pentru că tot ceea ce priveşte România priveşte şi Europa”, a spus jean Claude JUncker, președintele Comisiei Europene.

A fost declaraţia care a scos din sărite Budapesta. Potrivit mai multor oficiali maghiari, citaţi de cotidianul “Krónika”, afirmaţiile demonstrează că politicianul luxemburghez este nepotrivit pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Mai mult, biroul de presă al Ministerului ungar de Externe, are două comentarii, potrivit publicaţiei. Primul este că şeful Executivului european “a vorbit conform stării în care se afla”, iar declarația acestuia evidenţiază lipsa cunoştinţelor istorice, ceea ce confirmă nepotrivirea lui Juncker la funţia de preşedinte al Comisiei Europene.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativului ungar a spus ironic că “Juncker a dat dovadă din nou de agerime politică şi de o profundă empatie” faţă de sensibilitatea naţiunilor europene şi a minorităţilor naţionale autohtone.

Mai multe articole despre:
UE Ungaria Centenar Jean Claude Juncker