MENIU

Ce prevede Codul de Conduită al PSD. Ce sancţiuni primesc membrii cu dosare de corupţie

Social-democrații au discutat, în ședința Comitetului Executiv Național (CExN), într-o primă lectură, 'Codul de Etică și Conduită al PSD', un document care stabilește un set de reguli de comportament pentru membrii partidului, indiferent dacă aceștia ocupă sau nu funcții politice, de reprezentare sau de conducere în diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că documentul va fi adoptat la următoarea ședință a CExN .

Potrivit documentului, social-democrații își doresc ca prin acest Cod de Etică să garanteze stimularea competiției interne, dar și promovarea în structurile de partid, ale administrației publice centrale și locale, precum și în Parlament, a membrilor care demonstrează "o pregătire profesională recunoscută și o probitate morală necontestată".

Care sunt sancţiunile pentru fapte de corupţie

Statutul PSD urmează să fie însă completat astfel încât, în cazul în care, pentru fapte de corupție, un membru de partid se află într-una din următoarele situații.

punerea în mișcare a acțiunii penale; începerea urmăririi penale; dispunerea arestării preventive;

trimiterea în judecată;

condamnarea în primă instanță;

pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitivă cu executarea pedepsei privativă de libertate

— "Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau, după caz, Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cercetează speța și face propuneri către Biroul Permanent Județean sau Biroul Permanent Național, după caz".

"Biroul Permanent Județean sau, după caz Biroul Permanent Național la propunerea întemeiată a Comisiei Județene, respectiv a Comisiei Naționale de Etică, Integritate sau Arbitraj, poate dispune următoarele sancțiuni:

retragerea sprijinului politic;

suspendarea din funcția politică; suspendarea din calitatea de membru de partid;

excluderea din partid", se precizează în Codul de Etică al social-democraților.

 

Mai multe articole despre:
0 PSD membri NKVD codul de conduita de partid