MENIU

Plenul reunit a votat înființarea comisiei de anchetare a șefului SPP, Lucian Pahonțu

Liviu Dragnea, cuvinte de laudă pentru Viorica Dăncilă

Plenul comun a votat marți înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă privind verificarea activităţii directorului SPP. Ședința a început în jurul orei 14.10, cu intervenția celor de la PNL care au reproșat că PSD-ALDE au respins, în comisiile de apărarea cererea de audierea lui Dragnea, în acest for. Liberalii au susținut în dezbatere că nu este nevoie de înființarea comisiei. După ce plenul s-a terminat, Liviu Dragnea a dat un răspuns scurt, întrebat de ce nu a vorbit cu Klaus Iohannis despre SPP: ”Pentru că nu am vrut”. 

Înființarea comisiei a fost votată cu 225 de voturi ”pentru”și 106 ”impotrivă”.

După ce liberalii au susținut că nu este nevoie de înființarea acestei comisii, Nicoale Bacalbașa și Daniel Suciu, parlamentari PSD, au venit cu o pledoarie pentru înființarea forului de anchetă. Apoi, Constantin Bichineț(PMP) a venit cu un discurs caracteristic cu referințe filosofice:

”Vreau sa va spun ca evolutia discursului său(n.r Nicoale Bacalbașa) este cat se poate de frumoasa. Depinde din ce unghi o priviti pe doamna Turcan. Colegii nostri au devenit alti oameni, iar dupa al 14-lea Guvern vor fi  si mai atenti. Domnilor, problema domnului Pahonțu tine de CSAT. Eu cred ca se poate rezolva acolo. PMP va desemna un membru în această comisie, dar noi vom vota împotrivă”.

Ulterior, PNL a cerut, prin vocea lui Marcel Vela, să se înființeze pe acesta cale și o comisie de anchetă a Sfântului Ilie sau a INM. Apoi, a venit la microfon deputatul USR Emanuel Ungureanu care a ținut să le ceară scuze femeilor parlamentar, pentru discursul lui Bichineț: ”Ați râs ca niște nesimțiți”, le-a spus Ungureanu. 

Care sunt obiectivele comisiei

Printre obiectivele comisiei se numără: identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum şi modalitatea de comunicare a ordinelor de serviciu, determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unor decizii politice sau în plan politic, verificarea unei eventuale modalităţi de implicare a SPP în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare de către directorul instituţiei, verificarea rapoartelor de activitate a directorului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor încheiate cu alte instituţii, a regulilor de relaţionare cu acestea, precum şi verificarea respectării cadrului legal de acţiuni prevăzute în aceste colaborări.

Potrivit proiectului de hotărâre, comisia va verifica modul şi criteriile în care au fost desemnaţi ofiţerii de protecţie a demnitarilor, va identifica numărul de mandate de supraveghere video-audio solicitate în baza Legii 191/1998, precum şi respectarea cadrului legal.Comisia va fi formată din 15 membri: 7 - de la PSD, 3 - de la PNL şi câte unul de la USR, UDMR, ALDE, PMP, minorităţi. Preşedintele comisiei va fi un reprezentant PSD, vicepreşedintele de la PNL, iar secretarul de la ALDE

Mai multe articole despre:
parlament PSD anchetă SPP general plen Liviu Dragnea pahontu