MENIU

Ce șanse mai are Augustin Lazăr să-și păstreze funcția

Augustin Lazar
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Lazăr va merge în fața procurorilor din Consiliul Magistraturii, care vor da un aviz consultativ. Mai apoi, cererea de revocare va ajunge la președintele Klaus Iohannis. Avizul CSM este consultativ, iar cerearea de revocare nu poate fi atacată la CCR. Cu alte cuvinte, Iohannis este obligat, prin lege, să semneze revocarea.

Tudorel Toader a anunțat, miercuri seară, că ,,raportul de evaluare, însoţit de propunerea de revocare a procurorului general, a fost  deja către Secţia pentru procurori a CSM în vederea studierii, analizării şi elaborării avizului consultativ, precum şi preşedintelui României pentru a decide potrivit competenţelor legale ce îi revin''.

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că „suntem în situații identice” atunci când vine vorba de revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi și noua cererea de revocare formulată miercuri seara de Tudorel Toader pentru procurorul general Augustin Lazăr.

„Eu cred că eliberarea din funcție a lui Augustin Lazăr s-a hotărât în momentul deciziei CCR” prin care președintele României trebuie să semneze aceste cereri de revocare, iar atunci Tudorel Toader „a înțeles că poate să revoce când vrea procurorii șefi”, a spus acesta, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Augustin Zegrean a apreciat că ministrul Justiției pare că are are o țintă, de dat afară procurori și asta a făcut”.


Zegrean a precizat că cererea de revocare a lui Augustin Lazăr nu poate fi atacată la Curtea Constituțională, deoarece legea „îi dă dreptul (ministrului Justiției) să evalueze procurorul general”.

În schimb, fostul șef al CCR a notat că „prin toate operațiunile acestea CSM e dat de-o parte” deși este „o instituție cu atribuții prevăzute în Constituție”.

Avizul CSM este consultativ, iar cerearea de revocare nu poate fi atacată la CCR. Cu alte cuvinte, Iohannis este obligat, prin lege, să semneze revocarea lui Augustin Lazăr.


Mai multe articole despre:
0 şanse Funcţia are Augustin Lazăr păstreze