MENIU

PSD mai aşteaptă. Surse: CCR se pronunţă pe 25 septembrie pe Codul de Procedură Penală

PSD mai are de așteptat până va vedea noile coduri în vigoare. Și cel de procedură penală va fi discutat tot la toamnă, la fel ca și codul penal. Curtea Constituțională analizează sesizarea lui Klaus Iohannis abia în 25 septembrie. Magistrații ar fi putut să discute cererea în 18 iulie, atunci când oricum se întrunesc în ședință pentru sesizările PNL și ICCJ pe aceeași lege, dar au preferat să nu facă acest lucru.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, care vizează și modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Totodată, președintele i-a transmis o scrisoare președintelui CCR, Valer Dorneanu, în care îi cere ca termenul de dezbatere a sesizării emise să fie astfel stabilit încât opinia Comisiei de la Veneția să poată fi valorificată. 

Legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, arată președintele, în sesizare și mai spune că formele adoptate de Senat și Cameră diferă de scopul Legii: 

”Atât forma adoptată de Senat, cât și forma adoptată de Camera Deputaților diferă de scopul inițial al legii. Dacă, potrivit expunerii de motive, scopul inițiatorilor era precis determinat și limitat la punerea în acord a Codului de procedură penală cu un număr de 18 decizii ale Curții Constituționale sau cu prevederile celor două directive europene, expunerea de motive menționează necesitatea intervenției asupra unui număr de 35 de articole din Codul de procedură penală, forma adoptată de Camera decizională intervine asupra a 199 de articole din Codul de procedură penală”

Totodată, președintele României i-a transmis o scrisoare Președintelui Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, prin care solicită ca termenul de dezbatere a sesizării să fie astfel stabilit încât opinia Comisiei de la Veneția să poată fi valorificată.