MENIU

CCR a primit sesizarea jurnalistului Liviu Avram, privind neconstituţionalitatea alegerilor locale

Curtea Constituțională a României a primit excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicată la Tribunalul București, urmând ca ulterior să fie stabilită ședința de judecată în care va fi analizată, au confirmat marți pentru AGERPRES oficiali ai CCR.

Excepția înregistrată la CCR vizează, potrivit surselor citate, prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

 Ulterior, urmează să fie stabilită şedinţa de judecată în care sesizarea va fi analizată. O instanță a Tribunalului București a decis să trimită la Curtea Constituțională o excepție de neconstituționalitate ridicată de candidatul independent Liviu Avram la funcția de primar general al Capitalei. El și-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal București pe 13 aprilie, iar două zile mai târziu această i-a fost respinsă, pe motiv că, în loc de 18.000 de semnături de susținere, a depus o lista cu doar trei semnături, informeazăHotNews.ro.

Jurnalistul Adevărul Liviu Avram a sesizat Tribunalul București cu privire la două articole din Legea alegerilor locale, printre care și cel care prevede alegerea primarilor într-un singur tur. 

Potrivit HotNews, jurnalistul Liviu Avram a confirmat că el este autorul sesizării și a declarat că a a vrut să arate că oricât de mare ar fi o majoritate politica din Parlament aceasta trebuie să se supună jusțitiei.

El a explicat că a făcut această contestație la Curtea Constituțională pentru că „regulile impuse de majoritatea parlamentară mi s-au părut incorecte pentru o democrație".