MENIU

Blaga și Gorghiu, după eşecul de la locale: PNL a obţinut cele mai bune scoruri de după 1989

La o zi după alegerile locale în care liberalii au înregistrat un eşec pe linie în Capitală, copreședintele partidului Vasile Blaga a anunţat că PNL a obținut la aceste alegeri locale cel mai bun scor după 1990. Totodată, Alina Gorghiu a precizat că Predoiu a preferat să vină singur în faţa camerelor, duminică seara, după exit poll-uri, adăugând că acesta nu a fost abandonat de liderii partidului, în asumarea înfrângerii la Capitală. Reamintim că, luni, Cătălin Predoiu, președinte al PNL București și candidat al partidului la postul de primar al Capitalei, și-a depus mandatul de președinte al filialei locale.

Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au susţinut o conferinţă de presă la ora 16.00, Blaga spunând că rezultatul scrutinului arată cât de corectă a fost decizia fuziunii.

"PNL a obținut la aceste alegeri locale cel mai bun scor al lui după 1990. (...). Le mulțumesc celor care au avut încredere în PNL, dar și candidaților", a afirmat Blaga.

El a spus că, după numărătoarea făcută de 91% din organizații, PNL a obținut 31% la votul politic la consilii județene și peste 1.000 de mandate de primar.

"Am reușit să reconstruim dreapta. Nu a fost ușor, infirmând toate pronosticurile celor care nu aveau încredere", a susținut Blaga.

În privința alegerilor din București, el le-a mulțumit lui Cătălin Predoiu și celorlalți candidați pentru că au avut programe și soluții "serioase".

"Vreau sa le mulţumesc zecilor de mii de candidati care au luptat. Rezultatele arata cat de corecta  fost decizia fuziunii, daca cele doua partide aveau 27%, iata ca dupa numararea a 98% din sectii avem: 31% vot politic, consilii judetene, peste 1040 de primării. Au reusit evident sa reconstruim dreapta si ne vom concentra pe acesta tema, infirmand toate pronostricurile celor care nu aveau incredere(...) Alegeri pe Bucuresti, multumesc domnului Predoiu si celorlalti candidati, eu cred ca bucurestenii nu traiesc din politica. Faptul ca 70% dintre cetateni nu s-au prezentat la vot va presupune la noi o analiza foarte serioasa. Este limpede ca scorul de la Bucuresti este dezamagitor. Vom avea o analiza, va trebui sa convingeme electorartul ca noi suntem cei care merita atentia lor", a  încheiat acesta.

Alina Gorghiu a arătat că scorul partidului e undeva peste 30% în privinţa opţiunilor totale, un obiectiv propus şi îndeplinit de liberali, un scor fără precedent după 1990 încoace - cel mai bun scor al PNL.

"Nimeni nu se ţine de niciun scaun în partidul ăsta, dar nimeni nu demisionează când nu este cazul", a adăugat Gorghiu, răspunzând întrebărilor adresate de jurnalişti. "Îmi asum întreaga responsabilitate a eşecului pe Bucureşti", a adăugat ea. Întrebată dacă a fost pe punctul să îşi depună mandatul, Gorghiu a subliniat că au fost mai multe momente, nu unul singur. "Rezultatul pe Bucureşti pe mine m-a dezamăgit profund şi cred că responsabilitatea este comună - nu aparţine lui Cătălin Predoiu sau doar organizaţiei pe Bucureşti. Sunt nişte decizii pe care PNL le-a luat şi va trebui să le evalueze şi să vadă unde a greşit.

Vreau sa ii felicit pe primarii PNL care au castigat mandate si ii felicit pe care care au mers la vot, vom incerca sa cautam cauzele absenteismului. Am asteptat pana azi ca sa avem informatii, vreau sa dezmintam acele ipoteze conorm carorar Predoiu a fost lasat singur, nici pomeneală. A fost decizia lui. Avem  peste 30%, este cel mai bun scor, sigur ca se putea si mai bine. Aveam 750 de primării, avem azi mai bine de 1000 de primari. PNL va schimba acesta lege a votului intr-un singur tur,  imediat ce va avea majoritate parlamanetara. La Bucuresti, ii multumesc si eu lui Catalin Predoiu pentru efort, eu nu cred ca altcineva din Pnl obtinea un scor mai bun, ca se aud tot felul de ipoteze. Vreau sa ii felicit pe cei care au candidat, mai ales tineri, dar care au pierdut: sunt oameni tineri, le garantam ca vor face parte din garnitura de lideri ai PNL.

Cătălin Predoiu și-a depus demisia așa cum a afirmat duminică seară, imediat după ce datele de tip exit-poll  au arătat că PNL a obținut un rezultat extrem de slab în București.

"Am depus mandatul de Președinte al Filia­lei PNL București. Mulțumesc încă o dată ­tuturor celor care m-au sprijinit cu gând­ul sau cu fapta, tuturor celor care mi-au­ acordat votul. Îi asigur că nu le-aș fi ­risipit speranțele și încrederea", a spus Predoiu pe Facebook. 

În aceast timp copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga se află la sediul partidului din Modrogan 22 unde au loc numărătorile paralele ale voturilor la alegerile din 5 iunie. 

Miercuri, liderii PNL se vor reuni în şedinţa Biroului Politic Naţional, prima după alegerile locale, în care se va face o primă analiză a alegerilor locale.