MENIU

Care este explicaţia pentru pentru cu trenă pe care a purtat-o Arhiepiscopul Tomisului

Feţele bisericeşti impresionează de multe ori. ÎPS Teodosie a făcut senzaţie de 1 Decembrie când a apărut la parada din faţa Prefecturii Constanţa îmbrăcat în mantie de împărat. Arhiepiscopul Tomisului mergea înainte, iar un slujitor îi ţinea poalele mantiei, scrie Adevarul

Imaginea lui ÎPS Teodosie de a apărea la parada militară cu ţinuta unui rege a devenit virală pe internet şi a fost ţinta mai multor glume. „Ce mantie are, ce sceptru aurit, ce coroană… e REGE! E ÎMPĂRAT! El e chiar DUMNEZEU“, apare un mesaj pe Facebook. „Sigur este împăratul din "Hainele cele noi ale imparatului". Dacă nu ar fi îngrijorător, atunci ar fi haios, dar asa este doar hilar. Iar despre păcatul trufiei individul asta sigur nu a auzit“, a comentat un altul.

Cristian Tudor Popescu a scris, la rândul lui, despre gestul lui Teodosie de a apărea la parada militară cu ţinuta unui rege. „Dar dacă tot preamărim lupta de Ziua Naţională, de ce nu iese la defilare şi Biserica Ortodoxă Română? Nu e ea alături de Armată în încrederea populaţiei? Nu luptă sfinţii părinţi zi şi noapte, nu ca soldaţii, câte-un război din an în paşte, împotriva Necuratului, a Nefârtatului, a lui Ucigă-l Crucea? Care nu se întrupează numai în atei şi sectanţi, dar îşi bagă coarnele, coada şi ochiul euroi chiar în clerul ortodox, de la popă la vlădică“, a scris el.

Ce reprezintă mantia

Mantia arhierească, spune el, cu care s-a îmbrăcat ÎPS Teodosie, este parte a veşmintelor episcopale, fiind inspirată din veşmintele Vechiului Testament. „ÎPS Teodosie n-a purtat mantia ca un capriciu personal, ci datorită demnităţii slujirii la care era chemat: era o slujbă religioasă într-un eveniment oficial. N-am văzut generali care să defileze la evenimente în trening, ci în uniforma lor ceremonială“.

Mantia se poartă la slujbele publice în care Arhiereul nu oficiază Sfânta Liturghie (botez, cununie, maslu, vecernie, utrenie,etc.). Pe mantie, spune el, sunt aplicate icoanele evangheliştilor, simbol al faptului că podoaba Evangheliei îmbracă toată lumea creştină, ca o mantie. De altfel, mantia arhierească simbolizează şi mantia calugărească.