MENIU

Candidați alegeri București: Gabriela Firea și Robert Turcescu, talk show-ul de la Capitală

Candidați alegeri București: Măcinată de scandaluri de corupție și mai bine de jumătate de an de interimate în funcția de primar general,  Capitala a rămas în urmă la capitolul infrastructură, iar noul edil este așteptat pentru a debloca proiectele care au îngropat orașul.  

Candidați alegeri București. Fotoliul de primar general al Capitalei este râvnit de 12 pretendenți, o parte dintre ei cu experiență în ceea ce privește exercițiile electorale, unii în calitate de foști candidați, alții în calitate de jurnaliști.

Unul dintre duelurile urmărite în campania electorală îi are în prim plan pe jurnalișii Gabriela Firea și Robert Turcescu. Firea, susținută de social democrați vine după o perioadă preelectorală în care a beneficiat de destul de multă expunere în spațiul public, în timp ce Robert Turcescu a fost nominalizat de Partidul Mișcarea Populară pe ultima sută de metri.

Un candidat cu experiență în ceea ce privește lupta pentru fotoliul de primar general este Nicușor Dan. El a ajuns în zona administrativă a Bucureștiului în calitate de militant din partea organizației neguvernamentale „Salvați Bucureștiul”, iar din 2012 a decis să se implice în calitate de candidat la Primăria Capitalei, însă prima experiență electorală i-a adus sub 10% din voturile bucureștenilor.

Din lista de candidați la Capitală nu lipsesc nici persoane care au fost implicate în mai multe dispute în spațiul public, așa cum este Adrian Severin despre care s-a comentat mult în perioada în care a fost europarlamentar.

La aceste alegeri se poate remarca poziția liberalilor care au vehiculat mai multe nume și au nominalizat mai mulți candidați până s-au decis asupra celui care va lupta pentru partid pentru fotoliul de primar general. Cătălin Predoiu a fost nominalizat candidat după ceâ, inițial liberalii ar fi mers pe mâna lui Cristian Bușoi. A urmat Ludovic Orban care a fost scos din cursă în urma unor probleme în justiție. A venit și rândul lui Marian Munteanu care, în urma mai multor declarații controversate a fost schimbat cu actualul candidat, Cătălin Predoiu.

Candidați alegeri București: Miza pentru Capitală

Bucureștiul este de departe unitatea administrativă care atrage cele mai multe fonduri, dar care înghite și cele mai mari investiții. Cu atât mai mult cu cât Bucureștiul are proiecte pe hârtie, însă ele nu sunt încă finanțate.

Toate partidele politice aflate în lupta pentru Capitală sunt interesate, ca pe lângă un primar să vină și cu o echipă cât mai numeroasă de consilieri  generali care să susțină finanțarea a cât mai multe proiecte. Și asta pentru că miza sunt banii care sunt rulați prin astfel de lucrări.

Alegerile din acest an găsesc Bucureștiul în stare de asediu. În mai multe cartiere sunt deschise de câțiva ani șantiere fie că este vorba de reabilitări de drumuri  și reconfigurări de intersecții, dar și de lucrări la extinderea rețelei de metrou. Mandatul de primar general va fi unul dificil având în vedere că Bucureștiul are de rambursat împrumuturi către bănci externe, dar și instituții financiare locale contractate cu ani în urmă.

Candidați alegeri București: Luptă într-un singur tur

Alegerile locale din 2016 sunt total diferite față de cele din anii trecuți. Din 1992 și până în prezent, de când se fac alegeri libere pentru administrație locală, după 1990, primarul era stabilit în  urma a două tururi de scrutin, în cazul în care candidații nu întruneau din prima încercare peste 50% din voturile alegătorilor.

În toate marile orașe, edilul a fost stabilit abia după al doilea tur. În multe cazuri alegerile au fost câștigate de candidatul aflat pe locul al doilea în primul turi. În prezent alegerile primarilor din acest an se vor desfășura într-un singur tur așa încât candidatul care întrunește cel mai mare număr de voturi, chiar dacă nu se atinge pragul de 50% va fi desemnat câștigător.

Cu trei luni înaintea alegerilor locale, Partidul Național Liberal a atacat decizia prin care s-a stabilit organizarea alegerilor locale într-un singur tur. Contestația liberalilor a fost însă resșpinsă, iar primarii vor fi stabiliți după o singură confruntare. Ca argument la contestația depusă, liberali au susţinut că într-un tur de scrutin ar fi schimbaţi doar 15% dintre primarii actuali din România, în timp ce în două tururi procentul de înnoire ar putea fi de 70%. 

Candidați alegeri București: Lista completă

Bogdan Diaconu (Partidul România Unită)

Gabriela Firea (Alianţa PSD+UNPR)

Cătălin Predoiu (PNL)

Robert Turcescu (Partidul Mișacarea Populară)

Daniel Barbu (ALDE)

Nicușor Dan (Uniunea Salvați Bucureștiul)

Iulia Gorea-Costin (PNŢCD)

Mirel Amariţei (ProDemo)

Niculae Neamţu (Partidul Republican)

Petrică Dima (Partidul Socialist Român)

Adrian Severin (Partidul Dreptății Sociale)

Cătălin Berenghi (independent).