MENIU

Bogdan Despescu, întrevedere cu directorul executiv adjunct al Frontex

Secretarul de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu, a avut luni, 12 iunie 2023, la sediul MAI, o întrevedere cu directorul executiv adjunct al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), Lars Gerdes, anunță umpmv.eu, site-ul Uniunii Militarilor și POlițiștilor "Mihai Viteazul", al cărei președinte este Gabriel Oprea.

Întrevederea a avut loc în contextul lansării, de către Agenție, în cooperare cu România, a proiectului pilot ”Lanțul de comandă Frontex pentru Corpul Permanent”, care se implementează la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova, în conexiune cu Operațiunea Comună Terra 2023.

Demnitarul român a exprimat satisfacția pentru alegerea României ca prim stat membru UE pentru implementarea proiectului pilot, o inițiativă care se derulează în paralel cu proiectul pilot derulat împreună cu Comisia Europeană la frontiera cu Republica Serbia.

Discuțiile au vizat implicarea activă a României atât în ceea ce privește activitățile organizate de Agenție la frontierele externe ale Uniunii Europene, cât și cu privire la constituirea corpului permanent al Agenției, în care România ocupă locul 2 ca resursă umană detașată de statele membre. De asemenea, au fost evidențiate eforturile țării noastre în gestionarea celor peste 4,5 milioane de cetățeni din Ucraina care au intrat în România de la debutul conflictului început în luna februarie 2022, dar și riscurile în materie de securitate pe care se concentrează acțiunile structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Găzduirea proiectului pilot de către România reconfirmă angajamentul țării noastre de a demonstra nivelul înalt de profesionalism și aplicarea celor mai bune practici în domeniul managementului frontierelor, rezultatele acestuia urmând a fi prezentate Consiliului de Administrație al Agenției și ulterior extins la celelalte state membre.

În 14 iunie 2023 va avea loc ceremonia de lansare a Proiectului Pilot, la care vor participa reprezentați ai Agenției, Consiliului de Administrație Frontex, Comisiei Europene și Parlamentului European.

 

Mai multe articole despre:
bogdan despescu gabriel oprea frontex