MENIU

Bogdan Chireac: „Fuziunea PMP-PNL nu e întâmplătoare. Este al treilea partid ca număr de aleși locali din România”

Băsescu, un comandat de cursă lungă care a început să rămână fără echipaj. Foto/Profimedia

Analistul politic Bogdan Chireac spune că fuziunea între PMP și PNL nu este una întâmplătoare, pentru că cei de la PMP au al treila număr de aleși locali din țară, aporape 2.400 de primari și consilieri locali. Chireac consideră că prin această mutare liberalii se întăresc semnificativ în plan local.

„Fuziunea PNL-PMP nu e întâmplătoare. Puțină lume știe că după ce a ratat intrarea în Parlament, PMP este al treile partid din România ca număr de aleși locali. Are 2.400 de primari și consilieri locali. Deci, PNL reușește o întărire semnificativă în plan local. Mai departe, cred că ALDE, probabil, va merge cu puterea. Este foarte puțin probabil să fie alături de Orban, care are mult de mers. În privința unei alainte PSD-ProRomânia, sunt rezervat, nu că nu ar fi utilă. Victor Ponta e un lider puternic, dar știu lideri importanți din PSD care nu ar fi deloc bucurosi de o alianță cu Ponta. La PSD sunt și chestiuni de orgolii. În privința premierului, dacă Iohannis renunță la nominalizarea lui Nicolae Ciucă, avem guvern funcțional chiar începând de luni. E alegerea domniei sale. El insistă cu Nicolae Ciucă premier. În PNL sunt o mie de persoane cu o mie de fețe. Multi vor ca șeful partidului să fie și premier. Mai mult, alternanța premierului, la care accede și UDMR, poate fi făcută doar dacă aceștia sunt șefii partidului. Ce se întâmplă dacă Ciucă nu vrea să renunțe, că nu i-a spus Iohannis, ce face PNL, ce face alianța. Lucurile pot fi rezolvate de Iohannis cu o singură tăietură de sabie, el întreține criza prin numirea lui Ciucă.

„Se pare că toți se dezic de Traian Băsescu”

PNL a înghițit și fostul partid al lui Traian Băsescu, PDL. Toți au vrut să se rupă de trecutul negru și au vrut să se spele de regimul Băsescu. Toți ai săi se leapădă de el acum. Încă nu știm, Cristian Diaconescu, președintele PMP, spune că nu sunt negocieri cu liberalii”, a spus analistul în emisiunea „Raport de zi” de la REALITATEA PLUS.